Ένα σενάριο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει πολεμικά πλοία ανοικτά των ακτών της Λιβύης επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες. Η στρατιωτική α...
Ένα σενάριο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει πολεμικά πλοία ανοικτά των ακτών της Λιβύης επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες. Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση θα έχει στόχο τους παραστρατιωτικούς, τους πειρατές αλλά και τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται το λιβυκό πετρέλαιο. Όμως, η ΕΕ φοβάται ότι μια τέτοια επιχείρηση θα ενθαρρύνει μετανάστες να έρχονται στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και τους δουλέμπορους να τους εκμεταλλεύονται, στέλνοντας τους σε "πύλες εισόδου" όπως οι μεσογειακές χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Αυτά αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες από ευρωπαϊκό έγγραφο που έχει στην κατοχή του. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το έγγραφο έχει γραφτεί πριν από την τρομερή τραγωδία της Κυριακής με εκατόμβη νεκρών ανοικτά της Λαμπεντούζα.
Διαβάστε: Λιβύη: Οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν απόβαση σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία
Άλλη μια επιλογή που περιλαμβάνεται στο έγγραφο είναι Ευρωπαίοι στρατιώτες που θα φυλάσσουν τις εγκαταστάσεις πετρελαιοπαραγωγής στη Λιβύη προκειμένου οι διεθνείς πετρελαϊκές να ξεκινήσουν εκ νέου τη δραστηριότητα τους στη χώρα.
Προστασία των ανθρώπων και ειδικά των ξεριζωμένων που αναγκάζονται να γίνουν μετανάστες με κίνδυνο της ζωής τους; Οικονομική ασφυξία σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος; Ή προστασία των ενεργειών των πετρελαϊκών εταιρειών; Οι ισορροπίες είναι μάλλον λεπτές και επίφοβες...
Διαβάστε: Λιβύη: Αντάρτες κατέλαβαν τράπεζα με 100 δισ. στα χρηματοκιβώτια!
Στο έγγραφο καταγράφονται ξεκάθαρα, σύμφωνα πάντα με το Reuters, οι "φόβοι" της Ένωσης για ένα "pull factor" (δηλαδή ένα παράγοντα που θα προσελκύσει και άλλους) από μια επιχείρηση που θα "ενισχύσει τις ελπίδες" ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους λόγω της εμπόλεμης κατάστασης και της ανέχειας "ότι θα διασωθούν".
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο. Ωστόσο Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι "είναι απίθανο να γίνει μια τέτοια επιχείρηση στο εγγύς μέλλον".
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση