GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ford λανσάρει το πρώτο σύστημα φουσκωτών πίσω ζωνών ασφαλείας

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατόχων αυτοκινήτων, η χρήση ζώνης ασφαλείας στο εμπρός κάθισμα έχει γίνει συνήθεια σαν αποτέλεσμα της συν...

Η Ford λανσάρει το πρώτο σύστημα φουσκωτών πίσω ζωνών ασφαλείας Για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατόχων αυτοκινήτων, η χρήση ζώνης ασφαλείας στο εμπρός κάθισμα έχει γίνει συνήθεια σαν αποτέλεσμα της συνεχώς αυστηρότερης νομοθεσίας που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και της αυξημένης επίγνωσης του κοινού σχετικά με τα πλεονεκτήματα ασφάλειας.

Μία νέα έρευνα με χορηγό τη Ford, όμως, αποκαλύπτει ότι, δεν ισχύει το ίδιο για πολλούς επιβάτες που ταξιδεύουν στα πίσω καθίσματα. Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 7.100 ενήλικες από όλη την Ευρώπη, αποκάλυψε ότι πάνω από ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν φορά ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα παρά την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία εδώ και αρκετά χρόνια.

Επιπλέον, σχεδόν ο ένας στους τέσσερις οδηγούς δεν επιμένει οι πίσω επιβάτες να φοράνε τις ζώνες τους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών εκτιμά ότι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο το 2012, 8.600 θάνατοι με αυτοκίνητο αποφεύχθηκαν χάρη στη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Το συμβούλιο αναφέρει επίσης ότι το 2013, από τα 1.900 θύματα τροχαίων ατυχημάτων στους Ευρωπαϊκούς Αυτοκινητόδρομους, το 60% δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Η έρευνα έδειξε ότι άτομα άνω των 40 ετών κατά κανόνα δεν φοράνε ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα (46%). Από τα άτομα ηλικίας 24 ετών και κάτω (που μεγάλωσαν σε μία εποχή όπου οι γονείς τους ήταν πιο συνειδητοποιημένοι στη χρήση πίσω ζωνών ασφαλείας και παιδικών καθισμάτων) μόνο το 21% δήλωσε ότι δεν φορά ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα. Οδηγοί άνω των 40 επίσης συνήθως δεν υποχρεώνουν τους πίσω επιβάτες να φοράνε ζώνη ασφαλείας.

Η έρευνα που έγινε σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε επίσης ότι οι Ρουμάνοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμόρφωσης στους κανόνες χρήσης των πίσω ζωνών ασφαλείας (84%), με τους Ιταλούς να ακολουθούν (56%), και τους Ισπανούς να βρίσκονται στην τρίτη θέση (39%). Οι Ρουμάνοι οδηγοί ήταν επίσης εκείνοι που δεν επέμεναν οι πίσω επιβάτες να φοράνε ζώνες ασφαλείας (μόλις το 39% το τηρεί), και ακολουθούν οι Ιταλοί (53%), και οι Βέλγοι (85%).

Η αστυνομία σε όλη την Ευρώπη έχει στο στόχαστρο τους παραβάτες. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υπηρεσιών Τροχαίας (TISPOL) οργάνωσε μία επιχείρηση καταστολής της παραβατικότητας διάρκειας μιας εβδομάδας στις αρχές του μήνα. Παρόμοια πανευρωπαϊκή επιχείρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο απέδωσε πρόστιμα σε 95.000 οδηγούς και επιβάτες.

Ο πρόεδρος του TIPSOL, Aidan Reid δήλωσε: «Η άρνηση ενός επιβάτη να φορέσει ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου και όσων κάθονται μπροστά. Προτρέπουμε σθεναρά τους οδηγούς να λειτουργούν υπεύθυνα για τη δική τους ασφάλεια και των επιβατών τους, φροντίζοντας όλοι να φοράνε ζώνες ασφαλείας σε κάθε ταξίδι.»

Ο Διεθνής οργανισμός οδικής ασφάλειας IRTAD συγκρίνει παγκόσμια δεδομένα σχετικά με τη χρήση των πίσω ζωνών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι Γερμανοί (97%) έχουν το υψηλότερο ποσοστό χρήσης πίσω ζωνών ασφαλείας, ενώ ανάμεσα στους λαούς που τις χρησιμοποιούν λιγότερο είναι οι Έλληνες (23%), οι Ιταλοί (10%), και οι Σέρβοι (3%).

Η Ford στις ΗΠΑ λανσάρισε σε αυτοκίνητο παραγωγής το πρώτο σύστημα φουσκωτών πίσω ζωνών ασφαλείας Inflatable Rear Seatbelt που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός αερόσακου και μιας ζώνης ασφαλείας. Έρευνα της Ford δείχνει ότι πάνω από το 90% παραδέχτηκε ότι η Inflatable Rear Seatbelt είναι παρόμοια, ή ακόμα πιο άνετη σε σχέση με μία συμβατική ζώνη, λόγω επένδυσης και πιο μαλακού υλικού.

Το σύστημα Inflatable Rear Seatbelt που τώρα διατίθεται με το νέο Mondeo αναβαθμίζει την προστασία των πίσω επιβατών. Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, η φουσκωτή ζώνη βοηθά στην κατανομή των δυνάμεων κρούσης καλύτερα στο σώμα του επιβάτη σε σχέση με μία συμβατική ζώνη, μέχρι πέντε φορές περισσότερο.

Η τεχνολογία υπενθύμισης πρόσδεσης ζώνης ασφαλείας της Ford εκδίδει οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις εάν οι επιβάτες δεν έχουν δέσει τις ζώνες τους. Η εταιρία υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι δεν φοράνε ζώνη ασφαλείας στο πλαίσιο του προγράμματος DSFL, που έχει προσφέρει πρακτική εκπαίδευση σε πάνω από 6.100 οδηγούς ηλικίας 18 – 24 ετών στις χώρες όπου έγινε η έρευνα και πρόσφατα ξεκίνησε και στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *