Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς δέκτες ένα πρωθυπουργικό διάγγε...
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς δέκτες ένα πρωθυπουργικό διάγγελμα-σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας το οποίο αποτέλεσε τη μετάβαση στην εποχή των μνημονίων και της λιτότητας. Το ημερολόγιο έγραφε 23 Απριλίου του 2010 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες.
Ήταν η κατάληξη μιας μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης που είχε φέρει το δημόσιο χρέος στα «κόκκινα» και την Ελλάδα μακριά από τις αγορές να «ακροβατεί» ανάμεσα στην ύφεση και την χρεοκοπία. Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από το διάγγελμα του Καστελόριζου, τα spreads, οι οίκοι αξιολόγησης και τα μνημόνια έγιναν μέρος της καθημερινότητας των Ελλήνων, οι οποίοι απώλεσαν ένα μεγάλος μέρος του εισοδήματός τους ενώ χιλιάδες ήταν αυτοί που έμειναν χωρίς δουλειά.
Με τη χρηματοδότηση από το μηχανισμό, που ενεργοποιήθηκε μια ημέρα μετά αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών ενώ τα πρώτα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στις 2 Μαΐου.
Μερικές ημέρες αργότερα η Ελλάδα υπογράφει με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δανειακή σύμβαση που προέβλεπε τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 110 δισεκατομμύρια ευρώ με την παράλληλη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως αποκάλυψε αργότερα ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συζητήσει από το 2009 με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ το ενδεχόμενο υπαγωγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση.
Δείτε το βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση