Την επαναφορά του δικαιώματος αυτασφάλισης των απολυμένων προωθεί το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να δοθούν κίνητρα για την παρα...
Την επαναφορά του δικαιώματος αυτασφάλισης των απολυμένων προωθεί το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να δοθούν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και να περιοριστούν οι πρόωρες συντάξεις.
Την ενεργοποίηση εκ νέου της ρύθμισης που εφαρμοζόταν από το 2010 έως το 2012 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον τουρισμό και θα ισχύσει όσους απολύονται ηλικίας από 55 έως 64 ετών.
Υπολογίζεται πως με την επαναφορά της διάταξης θα καλύπτονται περίπου 20.000 άτομα τον χρόνο, ενώ το μέτρο εκτιμάται πως λειτουργεί και ως αντικίνητρο για την απόλυση ηλικιωμένων εργαζομένων.
Η σχετική ρύθμιση που σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου θα μπει σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Μάιο και συγκεκριμένα θα προβλέπει οτι:
-Ο εργοδότης επιδοτεί κατά 50% την αυτασφάλιση αν απολύσει εργαζόμενο από 55 έως 60 ετών.
-Ο εργοδότης επιδοτεί κατά 80% την αυτασφάλιση αν απολύσει εργαζόμενο από 60 έως 64 ετών.
Να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά αναζητά εναλλακτικές ρυθμίσεις για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων κάτι για το οποίο επιμένουν οι θεσμοί.
Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται διαφορετικές παρεμβάσεις ανά Ταμείο και δεν θα υπάρξει ενιαίο πλέγμα ρυθμίσεων.
Για παράδειγμα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ τράπεζες) θα υπάρξει περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Στον ιδιωτικό τομέα αναζητούνται κίνητρα για να πειστούν ηλικιωμένοι άνεργοι να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας και να μη στραφούν στη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση