GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δύο μεταπτυχιακά που ενδιαφέρουν εκπαιδευτικούς

Δυο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που ενδιαφέρουν τους εκπαιδευτικούς πραγματοποιούνται από τα Τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογί...

Δύο μεταπτυχιακά που ενδιαφέρουν εκπαιδευτικούς

Δυο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που ενδιαφέρουν τους εκπαιδευτικούς πραγματοποιούνται από τα Τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ καθώς και από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ.

Για το πρώτο πρόγραμμα οι αιτήσεις κατατίθενται το διάστημα από 1η έως 30η Ιουνίου ενώ για το δεύτερο οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 20 Απριλίου.  Όσον αφορά τα δίδακτρα για την κατεύθυνση «Γλωσσικές διαταραχές και εκπαιδευτική παρέμβαση» του τμήματος Ιταλικής του ΑΠΘ αυτά ανέρχονται σε 1.500 ευρώ ενώ για το ελληνογαλλικό ΜΠΣ  «Εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισµική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσµών»  δεν υπάρχουν δίδακτρα.

Αναλυτικότερα:

Γλωσσικές διαταραχές και εκπαιδευτική παρέμβαση

Ανακοινώθηκε από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ η λειτουργία της Κατεύθυνσης ‘Γλωσσικές Διαταραχές και Εκπαιδευτική Παρέμβαση’ του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Γλώσσας και του Πολιτισμού» για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.

Υπεύθυνη για την κατεύθυνση αυτή είναι η Σ. Σταυρακάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο ‘Γλωσσολογία με ειδικό αντικείμενο Νευρογλωσσολογία’. Στην κατεύθυνση διδάσκουν καθηγητές του ΑΠΘ και άλλων πανεπιστημίων της ημεδαπής και αλλοδαπής καθώς και νέοι επιστήμονες, κάτοχοι Διδακτορικού τίτλου, που εξειδικεύονται σε θέματα της κατεύθυνσης.

Αιτήσεις και δίδακτρα

Περίοδος αιτήσεων: 1 Μαΐου -30 Iουνίου2015.

Στο πρόγραμμα καταβάλλονται τέλη εγγραφής ύψους 1500 ευρώ συνολικά (500 για κάθε εξάμηνο) για τις λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος.

Διάρκεια

Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εν λόγω πρόγραμμα διαρκούν 3 εξάμηνα. Κατά τα 2 πρώτα εξάμηνα οι φοιτητές παρακολουθούν 4 συνολικά μαθήματα σε κάθε εξάμηνο (εκ των οποίων ένα υποχρεωτικό και ένα σεμινάριο ειδίκευσης) ενώ κατά το 3ο εξάμηνο συγγράφουν διπλωματική εργασία. Προαπαιτούμενη είναι η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής.

Δικαίωμα αίτησης έχουν οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ των Ελληνικών ΑΕΙ καθώς και ομοταγών Τμημάτων της αλλοδαπής. Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

α) Αντίγραφο Πτυχίου (σε περίπτωση που αυτό προέρχεται από ίδρυμα του εξωτερικού απαιτείται ισοτιμία από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή ό,τι άλλο θα οριστεί στο μέλλον για την περίπτωση αυτή),  β) Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας,

γ) Πιστοποιητικά ξένων γλωσσών,

δ) Βεβαιώσεις για το ερευνητικό, συγγραφικό, επαγγελματικό έργο,

ε) Βιογραφικό σημείωμα

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών τους μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής της επιλογής των φοιτητών

Συνολικός Κατάλογος Μαθημάτων

(Το προσφερόμενο πρόγραμμα καταρτίζεται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους)

Υποχρεωτικόμάθημα

α/α

Τίτλος μαθήματος

ΕCTS

Ω/Ε

          1.      

Μεθοδολογία της έρευνας και στατιστική ανάλυση

8

4

Μαθήματαεπιλογής

α/α

Τίτλος μαθήματος

ΕCTS

Ω/Ε

          1.      

Γλώσσα και εγκέφαλος

8

4

          2.      

Νευρογλωσσολογία

8

4

          3.      

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές γλώσσας (με έμφαση στην ειδική γλωσσική διαταραχή)

8

4

          4.      

Γλωσσική ανάπτυξη και  διαταραχές γραπτού λόγου

8

4

          5.      

Γλωσσική ανάπτυξη σε άτομα με γενετικά σύνδρομα

8

4

          6.      

Γλωσσική ανάπτυξη στις διαταραχές ακοής

8

4

          7.      

Πραγματολογική ανάπτυξη και διαταραχές

8

4

        8.      

Θεωρίες γλωσσικής πρόσκτησης

8

4

        9.      

Θέματα γλωσσικής αξιολόγησης: δοκιμασίες γλώσσας

8

4

      10.    

Γλωσσική αξιολόγηση και τεχνολογία

8

4

      11.    

Θέματα θεραπευτικής παρέμβασης στις διαταραχές γλώσσας

8

4

      12.    

Αναπτυξιακές διαταραχές και εκμάθηση ξένων γλωσσών

8

4

        13.    

Γλωσσολογία: επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης

8

4

        14.    

Σεμινάριο ειδίκευσης(I)

6

4

        15.    

Σεμινάριο ειδίκευσης(II)

6

4

Περισσότερες πληροφορίες: language-disorders@itl.auth.gr

Εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισµική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσµών

Το Τµήµα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών προκηρύσσει, για το ακαδηµαϊκό έτος 2015-2016, δέκα (10) θέσεις φοίτησης στο κοινό ελληνογαλλικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) ∆ιδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη:

Εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισµική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσµών το οποίο οδηγεί σε κοινό Μεταπτυχιακό ∆ίπλωµα Ειδίκευσης (Μ∆Ε Master 2).

Η γενικευµένη µετανάστευση πληθυσµών, από και προς τα ευρωπαϊκά κράτη, διαµόρφωσε ένα νέο σχολικό πληθυσµό, µε χαρακτηριστικά γλωσσικής και πολιτισµικής πολυµορφίας. Η σηµαντική αυτή αλλαγή προκάλεσε τον επαναπροσδιορισµό των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστηµάτων.

Οι αλλαγές αυτές παρατηρούνται όχι µόνο στην Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δέχτηκαν σηµαντικό αριθµό µαθητών. Στόχος του ΠΜΣ είναι η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στη διαχείριση και αξιοποίηση της γλωσσικής και πολιτισµικής ποικιλίας των σχολικών πληθυσµών, εστιάζοντας στη διαπολιτισµική διάσταση της διδασκαλίας των γλωσσών.

Χωρίς δίδακτρα

Το συγκεκριµένο ΠΜΣ απονέµει Μ∆Ε που αναγνωρίζεται, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα, είναι µονοετούς διάρκειας και χωρίς δίδακτρα.

Υποχρεωτική παρακολούθηση

Η παρακολούθηση του συνόλου των διδακτικών, ερευνητικών και ακαδηµαϊκών δραστηριοτήτων του Προγράµµατος είναι υποχρεωτική για όλους τους συµµετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράµµατος.

Μαθήματα σε Γαλλία και Ελλάδα

Τα µαθήµατα του πρώτου εξαµήνου διεξάγονται στο Πανεπιστήµιο της Angers, ενώ του δευτέρου εξαµήνου, στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.

Δικαιούχοι και γλώσσα εργασίας

Γλώσσα εργασίας του Προγράµµατος είναι η Γαλλική. Δικαιούχοι ∆ικαίωµα συµµετοχής στη διαδικασία επιλογής του ΠΜΣ, βάσει γραπτής εξέτασης και φακέλου υποψηφιότητας, έχουν πτυχιούχοι ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων Τµηµάτων Φιλολογίας Α.Ε.Ι. της ηµεδαπής ή αναγνωρισµένων οµοταγών ιδρυµάτων της αλλοδαπής.

Η αναγνώριση αυτή γίνεται σύµφωνα µε τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν στο καθένα από τα συνεργαζόµενα ιδρύµατα. Για τους υποψηφίους, που δεν είναι απόφοιτοι τµηµάτων γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας, θα ζητηθεί πιστοποίηση επιπέδου C2 στη Γαλλική.

∆ικαιολογητικά – κριτήρια επιλογής υποψηφίων – προθεσµίες υποβολής αιτήσεων

Οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση συµµετοχής στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα (από την Γραµµατεία ή την ιστοσελίδα)

2. Επικυρωµένο αντίγραφο πτυχίου ή λοιπών τίτλων σπουδών και βεβαίωση ισοτιµίας του ∆ΟΑΤΑΠ (όπου απαιτείται)

3. Επικυρωµένο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθµολογίας

4. Βιογραφικό σηµείωµα συνοδευόµενο από τα απαιτούµενα αποδεικτικά των αναφεροµένων σε αυτό (π.χ. πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας, βεβαίωση επαγγελµατικής απασχόλησης κ.λπ.), καθώς και από οποιοδήποτε συµπληρωµατικό στοιχείο (π.χ. κείµενα δηµοσιεύσεων, ανακοινώσεων, συµµετοχές σε συνέδρια κ.λπ.).

Η επιλογή θα γίνει µε συνεκτίµηση:

α. των αποτελεσµάτων της γραπτής εξέτασης,

β. του βαθµού πτυχίου και των βαθµών στα µαθήµατα του γνωστικού αντικειµένου,

γ. του επιστηµονικού έργου ή της επαγγελµατικής εµπειρίας (εφόσον υπάρχει),

δ. της συνέντευξης. Η γραπτή εξέταση γίνεται στη γαλλική γλώσσα και συνίσταται σε κριτική θεώρηση θεµάτων της διδακτικής των γλωσσών και του διαπολιτισµού.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

 Byram M., B. Gribkova, H. Starkey, 2002. Développer la dimension interculturelle de l’enseignement des langues, Strasbourg, Éditions du Conseil de l’Europe. http://www.coe.int/t/dg4/linguistic/source/guide_dimintercult_fr.pdf Cuq J.-P., I. Gruca, 2005. Cours de didactique du français langue étrangère et seconde, Grenoble, PUG. De Carlo M., 1998. L’interculturel, Paris, CLE International.

Χρόνος πραγματοποίησης εξετάσεων και φάκελοι υποψηφιοτήτων

Η γραπτή εξέταση επιλογής υποψηφίων θα διεξαχθεί τη ∆ευτέρα 27 Απριλίου 2015, 14.00-16.00, στη Φιλοσοφική Σχολή, στην αίθουσα 812.

Οι φάκελοι υποψηφιοτήτων θα πρέπει να κατατεθούν έως και τη ∆ευτέρα 20 Απριλίου στη Γραµµατεία του Τµήµατος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (κ. Χριστίνα Πραγιάννη, τηλ. 210- 7277451, chprag@frl.uoa.gr), Πανεπιστηµιούπολη, 157 84 Ιλίσια, Αθήνα, γραφείο 410, (∆ευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, 11.00-14.00) ή να αποσταλούν εµπρόθεσµα στη Γραµµατεία (µε συστηµένη επιστολή).

Η προκήρυξη του ΜΠΣ

 

Καλόγηρος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *