Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές γεγονός που έχει προαναγγελθεί από τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού ...
Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές γεγονός που έχει προαναγγελθεί από τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπάλτα. Το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σε όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά στον ΑΝΤ1, ο οποίος ανέφερε ότι για το επόμενο έτος έχουμε ήδη προετοιμαστεί για να μικρύνουμε τις μετεγγραφές περίπου με το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ δήλωσε ότι « από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι που είναι εύποροι. Δε πρέπει με τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπιστούν αυτοί και γι αυτό λέμε όχι οριζόντια μέτρα τέτοιου τύπου στις μετεγγραφές». Ο κ. Μπαλτά έκανε λόγο για εισοδηματικά κριτήρια με την στενή έννοια στις μετεγγραφές του 2015.
Όσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ όπως έγραψε το news.gr, oι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως οι μετεγγραφές πρέπει να γίνονται με πλαφόν το οποίο θα καθορίζεται από τις Σχολές και δεν θα ξεπερνά το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές οι μετεγγραφές θα αφορούν αυστηρά και μόνο δυο κατηγορίες φοιτητών: όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και εκείνους που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει μετεγγραφή φοιτητή με βάση άλλο κοινωνικό κριτήριο, δηλαδή στην περίπτωση που είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας, τρίτεκνης, ορφανό κ.λ.π.
Αν εφαρμοστεί το πλαφόν του 10% που θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας από όλες τις σχολές με βάση τον φετινό αριθμό εισακτέων οι μετεγγραφές συνολικά μπορούν να φθάσουν περίπου τις 6.100. Δεδομένου όμως ότι περίπου το 85% των φοιτητών καταθέτει αιτήσεις μετεγγραφής για ΑΕΙ-ΤΕΙ που εδρεύουν σε Αθήνα ,Θεσσαλονίκη, Πειραιά και ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων για τα αστικά αυά κέντρα είναι για το 2015, 27.245, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πλαφόν του 10% πιθανόν να διαμορφώσει τον αριθμό των μετεγγραφών στις 3.000 όταν φέτος οι μετεγγραφές ήταν περίπου 11.300.
Πάντως ο υπουργός Παιδείας έχει αναφερθεί από τη Βουλή και στην ευθύνη συμπλήρωσης του μηχανογραφικού λέγοντας ότι «πρέπει ταυτόχρονα οι γονείς έχοντας –και εμείς και αυτοί- συνείδηση των δυσκολιών, να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους, να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους. Και όσο μπορεί η πολιτεία στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται, θα βοηθήσει. Να καταλάβουν, όμως, ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Και άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά».
Καλόγηρος Βασίλειος
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση