GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξενοδοχείο στη Βιέννη απασχολεί πρόσφυγες

Με την ρετρό-ντιζάιν διακόσμησή του, τις χαμηλές τιμές του και τη θέση του, σε πολύ μικρή απόσταση από το φημισμένο πάρκο Πράτερ, το κ...

Ξενοδοχείο στη Βιέννη απασχολεί πρόσφυγες
Με την ρετρό-ντιζάιν διακόσμησή του, τις χαμηλές τιμές του και τη θέση του, σε πολύ μικρή απόσταση από το φημισμένο πάρκο Πράτερ, το καινούριο ξενοδοχείο Magdas έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά της Βιέννης. Όμως η πρωτοτυπία του βρίσκεται αλλού: εδώ οι εργαζόμενοι είναι πρόσφυγες.
Το Magdas, το οποίο άνοιξε πριν από μόλις δύο μήνες και διαθέτει 78 δωμάτια, δεν αδειάζει ποτέ. Τους πελάτες του που φθάνουν απ' όλο τον κόσμο, υποδέχονται εκεί μια εικοσαριά υπάλληλοι 16 διαφορετικών εθνικοτήτων οι οποίοι ομιλούν 24 γλώσσες και έχουν όλοι τους ζητήσει και λάβει άσυλο στην Αυστρία, συνήθως έπειτα από πολλά χρόνια υποχρεωτικής αναμονής και αργίας.
"Οι μετανάστες έχουν έναν σωρό ικανότητες που δεν χρησιμοποιούνται. Θέλουμε να δείξουμε πως η απαγόρευση της εργασίας που επιβάλλεται σε όσους ζητούν άσυλο είναι παράλογη τόσο από κοινωνική όσο και από οικονομική άποψη", εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλάους Σβέρτνερ, ο υπεύθυνος της καθολικής μκο Caritas που οργάνωσε το εγχείρημα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο αυξήθηκε κατά 44% την περυσινή χρονιά στην ΕΕ, με πάνω από μισό εκατομμύριο νέους μετανάστες. Απ' αυτούς, 28.000 κατέφυγαν στην Αυστρία.
Όμως σ' αυτή τη μικρή δημοκρατία των Άλπεων, όπως και στην πλειονότητα των άλλων χωρών, το δικαίωμα στη εργασία είναι εξαιρετικά περιορισμένο όσο διαρκεί η εξέταση των φακέλων των μεταναστών -- συχνά πολλά χρόνια.
Η Μαριάμ είχε αυτή την πικρή εμπειρία. Αυτή η 38χρονη πολύγλωσση Μαροκινή έφθασε στην Αυστρία το 2001 και χρειάσθηκε 12 χρόνια για να αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα, μια μακρά περίοδο αδράνειας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή της στη δουλειά αφού έβαλε στην τσέπη της το πολύτιμο χαρτί.
"Ο πατέρας μου με είχε προειδοποιήσει, μού είχε πει ότι θα ήταν δύσκολο. Και είχε δίκιο", λέει η νεαρή γυναίκα, η οποία διευκρινίζει πως δεν μετανάστευσε για οικονομικούς λόγους.
Σ' ένα ντεκόρ με έπιπλα αντίκες τοποθετημένα με γούστο από έναν αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, η Μαριάμ κρατάει σήμερα το μπαρ του ξενοδοχείου και ασχολείται με τα πρωινά, έχοντας υπογράψει μια σύμβαση εργασίας επ' αόριστον.
Οι συνάδελφοί της --ρεσεψιονίστ, καμαριέρες, τεχνικοί, μάγειροι-- προέρχονται από 15 άλλες χώρες, από το Αφγανιστάν μέχρι τη Συρία περνώντας από το Ιράν ή τη Νιγηρία.
Η ιδέα γι' αυτό το ξενοδοχείο που κρατούν μετανάστες και το οποίο διαφημίζεται ως μοναδικό στην Ευρώπη, ανάγεται στην κατάληψη μιας εκκλησίας στη Βιέννης το 2012 από ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο. "Το μήνυμά τους ήταν απλό: ζητούσαν το δικαίωμα να παραμείνουν και το δικαίωμα να εργασθούν", θυμίζει ο Κλάους Σβέρτνερ.
Συνολικά 34.000 αιτήματα για άσυλο εξετάζονται αυτή τη στιγμή στην Αυστρία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να κερδίζουν περισσότερα από 100 ευρώ το μήνα, υπενθυμίζει η Σουζάνε Μπίντερ, ειδική για τις μεταναστεύσεις στο πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Η οργάνωση Caritas ξεκίνησε το πρόγραμμα του ξενοδοχείου Magdas μετά την κατάληψη της εκκλησίας, διαθέτοντας έναν από τους παλιούς της οίκους ευγηρίας και αποδεσμεύοντας ένα δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ. Άλλα 60.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν με συμμετοχική χρηματοδότηση.
"Όμως προσοχή: λειτουργούμε σύμφωνα μ' ένα αληθινό οικονομικό μοντέλο. Δεν πρόκειται απλώς για μια καλή πράξη", διευκρινίζει ο Σβέρτνερ, υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα θα αυτοχρηματοδοτείται μέσα σε πέντε χρόνια.
Διότι το ξενοδοχείο είναι ένα ξενοδοχείο "όπως τα άλλα" όσον αφορά τις τιμές και τις παροχές.
"Οι περισσότεροι από τους πελάτες που κάνουν κρατήσεις μέσω ιστοτόπων στο Ίντερνετ δεν ξέρουν καν ότι έχουμε μια κοινωνική δράση", λέει ο διευθυντής Σεμπαστιάν ντε Φος, ένας επαγγελματίας ξενοδόχος.
"Στη συνέχεια αυτό που βλέπουν τους επιτρέπει να δώσουν ένα πρόσωπο στους μετανάστες, για τους οποίους μιλάμε συνήθως με όρους στατιστικών", προσθέτει.

1 σχόλιο

  1. ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΝΑ ΜΑΣ


    Βοήθεια βοήθεια
    είμαι μαθητριούλα
    έξω απ’ την ΕΡΤ, βιάζομαι,
    και υποκριτίς σαν τσούλα

    βοήθεια, βοήθεια,
    είμαι μαθητριούλα,
    καργιόλα λένε μερικοί
    και νταρντανοσακούλα

    προσέξετε με, πάρτε με,
    κανάλια μην αργείτε
    και στις είδήσεις βγάλτε με
    αλλιώς ξεκουμπιστείτε,

    θα σας προγκίξω ειρωνικά
    και θα σας καταπτύσω
    και ούλα σας τα σκολιανά
    στους δρόμους θα σκορπίσω

    και μην θαρρείτε πως τρελή
    είμαι και σαλιαρίζω
    έχω σκοπό και προχωρώ
    την πάρτη μου στηρίζω

    γι’ αυτό και ντύθηκα σαχλά
    και στην ορκομωσία
    των βουλευτών και κέρδισα
    με αυτήν την παρουσία,

    όλοι ασχοληθήκανε με μένα
    κι ας μιλούσαν
    για σούργκελο κανονικό
    και δεν με εξυμνούσαν

    κι αυτό ζητούσα, χέστηκα,
    αν θα μ’ επικροτήσουν
    γιατί ‘ταν το ζητούμενο
    να με παρατηρήσουν,

    στην ειρωνεία ντοκτορά,
    έχω γραμμένο, χίλια
    κόλπα της ξέρω, την βαστώ,
    εις τα λεπτά μου χείλια

    ομοίως και στις κατινιές
    σπούδασα και πτυχίο
    έχω κι αλί εις τον φτωχό
    που θα με δει λαχείο,

    ξέρω από κόλπα πονηρά,
    πολιτικά, θα πιάσω
    τον ταύρο από τα κέρατα
    τον θρόνο δεν θα χάσω

    του Σύριζα η αρχηγός
    θα γίνω, του μπαμπά μου,
    θα εκδικηθώ το χάσιμο
    θα έρθει κι η σειρά μου

    και τότε ποιος θ’ αντιμιλεί
    και ποιος θα με κοιτάζει
    στα μάτια δίχως να πονεί
    και δεν θ’ αναστενάζει

    θα πτύνετε στον κόρφο σας
    και θα με καταριέστε
    σαν όφι που σας δάγκασε
    σε αγκάθια θα χτυπιέστε,

    θα πεταχτούν τα μάτια σας
    θ’ ανέβει η πίεση σας
    κι αν είστε άντρες σερνικοί
    θα φάτε το καυλί σας

    κι αν λέτε πως φασίστρια
    είμαι, δεν θα με νοιάζει,
    εγώ θα έχω την χαρά
    και σεις κακό μαράζι

    μα και τους ακροδεξιούς
    τους γλύφω τον σκοπό μου
    έχω για να παρασταθούν
    στον ψήφο τον δικό μου

    όταν θα θέλω πρόεδρος
    να γίνω της Ελλάδας
    κι ας λέτε τρέλα της στιγμής,
    είναι, της αγελάδας.


    Ένθερμος Θαυμαστής Σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *