Μια ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ισχυρίζονται, ότι το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μπορεί να αποδειχθεί ένα πο...
Μια ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ισχυρίζονται, ότι το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της ασθένειας του Πάρκινσον.
Οι επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης πιστεύουν, ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί κανείς το πληκτρολόγιο μπορεί να αποκαλύψει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών γύρω από τις κινητικές δεξιότητές τους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές εργάζονται επάνω στη δημιουργία ενός ειδικού πληκτρολογίου, το οποία θα αποκαλύπτει στους γιατρούς αν κάποιος έχει δυσλειτουργικούς νευρώνες, απλά και μόνο αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο πληκτρολογούν.
Προκειμένου να κινηθεί οποιοδήποτε τμήμα του σώματος, ο πρωτογενής κινητικός φλοιός του εγκεφάλου στέλνει σήματα μέσω άλλων περιοχών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της συμπληρωματικής κινητήριας περιοχής, την παρεγκεφαλίδα και τα βασικά γάγγλια.
Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούν τους νωτιαίους νευρώνες, οι οποίοι διεγείρουν τους μύες έτσι ώστε να εκτελούν τις κινήσεις. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα κίνησης, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ύπνου, η οποία μειώνει την επιδεξιότητα.
Σε όσους πάσχουν από την ασθένεια του Πάρκινσον, τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία«σκοτώνονται», με αποτέλεσμα να εμφανίζεται τρέμουλο, βραδυκινησία και δυσκολία στο περπάτημα.
Οι ερευνητές από το ΜΙΤ έχουν δημιουργήσει έναν αλγόριθμο, ο οποίος δείχνει πόσο αποτελεσματικά «χτυπά» κανείς τα πλήκτρα σε ένα πληκτρολόγιο.
Για παράδειγμα, μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε ένα «χτύπημα» που γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις κινητικές ικανότητες του ατόμου και σε ένα «χτύπημα» που γίνεται όταν το άτομο είναι πλήρως ξεκούραστο.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ανάλυση αυτού που αποκαλείται «keyholdtime» -τρόπος μέτρησης της διάρκειας άσκησης πίεσης σε ένα πλήκτρο, προτού αφεθεί και πάλι.
Η έρευνα βασίζεται επάνω στην υπόθεση, ότι «θα μπορούσαν να υπάρχουν κρυφές πληροφορίες στον τρόπο με τον οποίο πληκτρολογούμε» εξήγησε ο IanButterworth, ένας εκ των ερευνητών.
Η έρευνα εστιάζει στις επιπτώσεις της κούρασης, ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση καταστάσεων που επηρεάζουν τις κινητικές λειτουργίες, όπως η ασθένεια του Πάρκινσον, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα δυνατό.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας έρευνας, που διεξήχθη σε περίπου δύο δωδεκάδες ασθενών με Πάρκινσον δείχνουν ότι ο αλγόριθμος των ερευνητών για την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο πληκτρολογούν μπορεί να διαχωρίσει τους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο από εκείνους που δεν έχουν Πάρκινσον.
Η ομάδα των ερευνητών εργάζεται ακόμη επάνω στη δημιουργία μιας ειδικής εφαρμογής για smartphones, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση ανάλογων πληροφοριών από κινητές συσκευές.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση