Τι είναι η μετατραματική διαταραχή; Από τη Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου κλινική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια. Πρόκειται για μία αγχώδη διαταραχή που ...
Τι είναι η μετατραματική διαταραχή;
Από τη Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου κλινική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια.
Πρόκειται για μία αγχώδη διαταραχή που εμφανίζεται σε άτομα που έχουν ζήσει ένα εξαιρετικά φορτισμένο τραυματικό γεγονός, όπως, π.χ., πόλεμο, βιασμό, φυσική καταστροφή, ατύχημα, βασανιστήρια, απαγωγή, φυλάκιση. Το άτομο μπορεί να ήταν θύμα, μάρτυρας ή να έμαθε ότι κάποιος άλλος υπήρξε θύμα μίας ακραίας και αναπάντεχης κατάστασης. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται αμέσως μετά το τραύμα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται και ύστερα από χρόνια.
Αυτά περιλαμβάνουν:
Εισερχόμενες εικόνες, αναμνήσεις, αιφνίδια φλασμπάκ, επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που κατακλύζουν τον ψυχισμό του ατόμου.
Συναισθηματικό μούδιασμα: Το άτομο αδυνατεί να αντιδράσει θετικά, ενώ υπεραντιδρά μόνο στα αρνητικά ερεθίσματα. Αυτό έχει ερμηνευτεί στη βιβλιογραφία ως μία μορφή ψυχολογικής άμυνας όπου το άτομο προστατεύει τον εαυτό του από μία επώδυνη συναισθηματική κατάσταση που συνδέεται με την αναβίωση του γεγονότος.
Αποφευκτική συμπεριφορά: Οποιοδήποτε αντικείμενο, άνθρωπος, κατάσταση ή γεγονός, συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το τραύμα αποτελεί εστία φόβου και το άτομο το αποφεύγει.
Έντονο άγχος, ευερεθιστότητα, ψυχοκινητική ανησυχία, αντίδραση ξαφνιάσματος.
Τι προκαλεί τη μετατραματική διαταραχή και πώς αντιμετωπίζεται;
Καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της διαταραχής παίζει η σοβαρότητα του τραυματικού γεγονότος, η εγγύτητα του ατόμου σε αυτό και η αρχική αντίδρασή του, η οποία συνήθως περιλαμβάνει έντονη αίσθηση φόβου, τρόμου και αβοηθησίας. Ο τρόπος με τον οποίο το άτομο ερμηνεύει το τραυματικό γεγονός είναι καθοριστικός. Εάν βιώσει το γεγονός ως ανεξέλεγκτο και απρόβλεπτο, θα αντιδράσει υπερβολικά σε αυτό, η προσοχή του θα αρχίσει να εστιάζεται μόνο στα απειλητικά ερεθίσματα, τα οποία με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την αναβίωση του τραύματος και θα διαιωνίσουν το στρες και τη βαθύτερη αίσθηση αβοηθησίας. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο μετατραυματικό άγχος.
Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση