Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση μεταξύ της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσ...
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση μεταξύ της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. Ο "πάγος" που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να έσπασε.
Κεντρική συζήτηση της συνάντησης ήταν ο εντοπισμός του πολιτικού πλαισίου, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
Τόσο στην εισήγησή του, όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν ήρθε στο Βερολίνο για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, αλλά για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο ένας τον άλλο για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις. Είναι προτιμότερο, είπε ο κ. Τσίπρας, να μιλούμε ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει αποτύχει, σημειώνοντας ότι στα πέντε χρόνια εφαρμογής αυτού του προγράμματος επήλθε πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά είχε επιπτώσεις στην οικονομία, τεράστια κοινωνική επίπτωση, ανεργία και διόγκωση του χρέους, αλλά και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Το δεύτερο θέμα που υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ήταν ότι είναι λάθος να λέγεται ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και όχι οι ίδιοι οι Έλληνες. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέρα από τις συνολικές αιτίες της κρίσης υπάρχουν σοβαρές εσωτερικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση και οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως η διαφθορά, η φοροδιαφυγή κλπ.
Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ο κ. Τσίπρας, το συμπέρασμα είναι ότι αυτή την ώρα το θέμα δεν είναι να γκρεμίσουμε τα όποια θετικά υπάρχουν, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις για την φορολογική δικαιοσύνη, την διαφθορά και την φοροδιαφυγή.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την προσαρμογή της οικονομίας, αλλά και να διευρύνει την κοινωνική δικαιοσύνη για να ξεπεραστεί η κρίση.
Να σημειωθεί ότι σήμερα Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φ.Β. Σταινμάγιερ, με τη συμπρόεδρο του Die Linke, Κ. Κίπινγκ και τον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος Γκρ. Γκίζι, με τον αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ και με τους προέδρους των Πράσινων Τσ. Εζντεμίρ, Σ. Πέτερ και Σ. Κέλερ.
Μέρκελ: Θέλουμε την Ελλάδα ισχυρή οικονομικά
Την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε πνεύμα εμπιστοσύνης, εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Βερολίνο.
Σημείο εκκίνησης αποτελεί η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ μετά τη συνάντηση, και τόνισε την ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της επιμήκυνσης του προγράμματος. Είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία και να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει, αλλά η Ευρωζώνη.
"Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ" δήλωσε η καγκελάριος και, αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.
"Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε", δήλωσε η κα Μέρκελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση