Φαίνεται να διχάζει την Αθήνα η πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού ω...
Φαίνεται να διχάζει την Αθήνα η πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού ως απάντηση στην επιθετικότητα της Μόσχας.
Με σκεπτικισμό εκλαμβάνουν την πρόταση Γιούνκερ ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, ενώ πιο θετικοί «με προϋποθέσεις» είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Σε μια ένδειξη ότι είναι διατεθειμένος να υλοποιήσει πρακτικά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μια «πιο πολιτική» Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν επαρκεί, γιατί δεν είναι μέλη της ΕΕ όλα τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ ένας κοινός στρατός της ΕΕ θα έστελνε σημαντικά μηνύματα στον κόσμο.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα euractiv.gr, ο Γιούνκερ τόνισε ότι ένας κοινός στρατός της ΕΕ θα έδειχνε στον κόσμο ότι δεν θα γίνει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ χωρών της ΕΕ και επίσης θα συνέβαλε στην ανασυγκρότηση μία κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Θα επέτρεπε δε στην Ευρώπη «να αναλάβει ευθύνες απέναντι στο κόσμο», επεσήμανε ίδιος.
Μαργαρίτης Σχοινάς: Δώστε μας χρόνο
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, επεσήμανε ότι ο Λουξεμβουργιανός το είχε ήδη υποδηλώσει στις πολιτικές του κατευθυντήριες γραμμές ότι η ιδέα χρειάζεται χρόνο.
Ερωτηθείς εάν η πρόταση Γιούνκερ συνιστά «πρόδρομο» για συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της ΕΕ, τόνισε ότι χρειάζεται χρόνο.
«Εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο δημοσιονομικής εξυγίανσης και γεωπολιτικά υπάρχει αναταραχή γύρω μας, αυτά είναι θέματα ζητήματα που γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά. Πρέπει να μας δώσετε χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με μελέτες μια τέτοια αμυντική συνεργασίας θα εξοικονομούσε στην ΕΕ ετησίως μέχρι και 120 δις ευρώ.
Η EurActiv.gr ζήτησε από Έλληνες ευρωβουλευτές να σχολιάσουν την «ιδέα» του Προέδρου της Κομισιόν, και από τις απαντήσεις διαπίστωσε ότι το ζήτημα διχάζει την Αθήνα.
ΣΥΡΙΖΑ: «Επιλεκτική» ευαισθησία των ευρωπαϊκών ελίτ
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία των ευρωπαϊκών ελίτ, συγκρίνοντας την στάση της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο και την Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οραματίζεται έναν ευρωπαϊκό στρατό για να στείλει μήνυμα στη Ρωσία ότι “μιλάμε σοβαρά όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών”, υπονοώντας προφανώς την ουκρανική κρίση. Μάλλον του διαφεύγει ότι υπάρχει κράτος-μέλος της Ένωσης (Κύπρος), ένα μέρος του εδάφους του οποίου τελεί υπό ξένη (τουρκική) κατοχή εδώ και δεκαετίες, χωρίς κανείς να συγκινείται. Φαίνεται πως η ευαισθησία των ευρωπαϊκών ελίτ για την προάσπιση των αξιών τους είναι επιλεκτική και μάλιστα ισχυρή όταν πρόκειται για τρίτα κράτη (Ρωσία-Ουκρανία) και ασθενής όταν πρόκειται για τα του οίκου τους (Κύπρος)», είπε.
Ποτάμι: Κάθετα αντίθετο στην ιδέα Γιούνκερ
Ιδιαίτερα σκεπτικό είναι το Ποτάμι, με τον ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο να επισημαίνει ότι ναι μεν κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά στην Ευρώπη λείπει η πολιτική και όχι ο στρατός.
«Η σκέψη του προέδρου Γιούνκερ για έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς τους έλληνες. Πόσα χρόνια δεν ζητάμε την εγγύηση της ευρωπαϊκής ένωσης για τα σύνορά μας που αποτελούν και τα δικά της σύνορα, ώστε να μπορέσουμε να ελαττώσουμε στο ελάχιστο τους αμυντικούς εξοπλισμούς της Ελλάδας. Πάνω από 30 δισεκατομμύρια του χρέους έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας των αμυντικών αναγκών της χώρας. Και τώρα, εξ αιτίας της προκλητικής εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία παρουσιάζεται ο ευρωπαϊκός στρατός ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», τόνισε, και συνέχισε:
«Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο. Η δύναμη της Ευρώπης δεν είναι οι μεραρχίες που θα μπορούσε να συγκροτήσει αλλά το πολιτικό και οικονομικό της μέγεθος. Και πριν αρχίσουμε να σκορπάμε δις για εξοπλισμούς ας δούμε πως θα κάνουμε τις ευρωπαϊκές διπλωματικές κινήσεις μας οργανωμένα, έγκαιρα και με συνέπεια. Τότε θα καταλάβουμε πως δεν μας λείπει ο στρατός αλλά η πολιτική».
ΝΔ: Υπέρ του ευρωστρατού «με προϋποθέσεις»
Η ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας βλέπει πιο θετικά την τοποθέτηση Γιούνκερ και στηρίζει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, που όμως, δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει το ΝΑΤΟ ενώ η δημιουργία του δεν ευνοείται από το υφιστάμενο πολιτικό περιβάλλον στην ΕΕ.
«Στηρίζω τις προτάσεις Γιούνκερ για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού […]Ο ευρωπαϊκός στρατός είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μας πάρουν στα σοβαρά οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει πολιτικό κλίμα για τη δημιουργία του. Οι δύο πιο αναπτυγμένες από στρατιωτική άποψη ευρωπαϊκές δυνάμεις, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που επενδύει στην ειδική σχέση με τις ΗΠΑ και προβληματίζεται για το λεγόμενο Brexit και η Γαλλία, το πολιτικό σύστημα της οποίας δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της Λεπέν και του ακροδεξιού εθνικού μετώπου», είπε στην EurActiv.gr ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, τόνισε ότι η ΕΕ διαθέτει ήδη ομάδες μάχης που επανδρώνονται εκ περιτροπής με στόχο να αποτελέσουν δύναμη ταχείας αντίδρασης σε περιόδους κρίσης.
«Η δημιουργία ενός τακτικού στρατού της ΕΕ, σίγουρα θα ενίσχυε την αξιοπιστία μας, προσδίδοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην ευρωπαϊκή διπλωματία, δείχνοντας πως, είτε αναγερόμαστε στην προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων, είτε στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών, έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και συλλογικά κάθε απειλή», είπε, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται «προσοχή».
«Ας είμαστε όμως προσεκτικοί. Ο ευρωπαϊκός στρατός, εάν και όταν δημιουργηθεί, θα πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ και σίγουρα όχι να το υποκαταστήσει· θα πρέπει να έχει αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα· και για τη λειτουργία του θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να εξορθολογιστούν οι ήδη υπάρχουσες αμυντικές δαπάνες. Θα πρέπει τέλος η δημιουργία του να στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και έτοιμη να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, αλλά και αποφασισμένη να προστατευτεί από κάθε είδους ασύμμετρη απειλή».
ΠΑΣΟΚ: Προσεκτικά απέναντι στη Μόσχα
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, επεσήμανε στην EurActiv ότι Ελλάδα και Κύπρος θα έβγαιναν κερδισμένες από μια τέτοια εξέλιξη αλλά σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να γίνει «προσεκτικά» ώστε να μην εκληφθεί ως «εχθρική κίνηση» από τη Μόσχα.
«Μια ΕΕ για να αποκτήσει συνοχή και να μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών μελών της, θα έπρεπε να έχει πλάνο για την ασφάλεια των συνόρων της και αυτό ακούγεται θετικό.
Ιδιαιτέρως για την Ελλάδα και την Κύπρο, με τις εντάσεις στο Αιγαίο, μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας θα ήταν σημαντική. Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ, είχε σημαντικά οφέλη μέχρι σήμερα, σταθερότητα και ειρήνη, ενώ δεν υπάρχει πλέον συζήτηση περί εξόδου από την συμμαχία αυτή. Η Κύπρος, μη μετέχοντας στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να συζητήσει και να θέσει όρους ως μέλος της ΕΕ, εξασφαλίζοντας για παράδειγμα, την ήρεμη διεξαγωγή ερευνών εντός των θαλασσίων συνόρων της», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες «που προκάλεσαν τεράστια οικονομική αιμορραγία τις τελευταίες δεκαετίες» στην Ελλάδα, θα οδηγούνταν σε εξορθολογισμό, αλλά και η ανάληψη ευθυνών από όλες τις χώρες της ΕΕ απέναντι στην απειλή να εισέλθουν από την Μεσόγειο κύματα πολεμιστών του Ισλαμικού κράτους, θα σήμαινε πιθανότατα, μικρότερο κόστος για την δική μας χώρα.
Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθούν φυσικά οι ήδη δυσβάστακτες αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας.
Ως προς την Ρωσία, είπε «χρειάζεται προσοχή, καθώς γεωπολιτικά δεν έχουμε το περιθώριο να γίνει σαν εχθρική κίνηση απέναντι της […] Άλλωστε εκ των πραγμάτων το ΝΑΤΟ έχει ήδη ρόλο στην περιοχή και δεν υπάρχει λόγος να αλληλεπικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση