Βαρύτατες ευθύνες στη ΡΑΕ για τη διαχείριση του ζητήματος των αιφνιδιαστικών αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ επέρριψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότη...
Βαρύτατες ευθύνες στη ΡΑΕ για τη διαχείριση του ζητήματος των αιφνιδιαστικών αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ επέρριψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Την ίδια ώρα πάντως ο κ. Λαφαζάνης έσπευσε να ενημερώσει τους βουλευτές ότι μέσα στον Απρίλιο, η ΔΕΠΑ ανακοινώνει σημαντικές μειώσεις στις τιμές του Φυσικού Αερίου.
Η μείωση των τιμών της ενέργειας είναι κεντρικό θέμα για την κυβέρνηση, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η διέξοδος από την κρίση είναι συνυφασμένη με τη μείωση των τιμών ενέργειας και σε αυτή την κατεύθυνση θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες. «Αυτός είναι ο σχεδιασμός και προσωπικά και γενικά. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, θα μειωθούν σημαντικά τον Απρίλιο. Έχουμε κάνει συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ για το θέμα, δεν μπορώ εγώ να σας πω ποιες ακριβώς θα είναι οι μειώσεις αλλά μπορώ να πω ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν σημαντικά» είπε ο κ. Λαφαζάνης.
Παράλληλα, πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση αρκετά γρήγορα, με ένα σκληρό σχεδιασμό να πάμε προς μείωση και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, παρ΄ όλες τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της κρίσης. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ έχουν τιναχθεί στα ύψη και αυτό, μαζί με πολλά άλλα δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για τη μείωση των τιμών».
Ως προς το ζήτημα της ΡΑΕ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σχολίασε την απόφαση για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κάνοντας λόγο για απαράδεκτη απόφαση και από διαδικαστικής άποψης σκανδαλώδη.
«Εμείς είχαμε πει πως θα αναλάβουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία να περιορίσουμε εκείνες τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ οι οποίες συνδέονται στενά με την πολιτική διακυβέρνησης της χώρας. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει, δυστυχώς, δικαιωθήκαμε, με διαδικασίες και αποφάσεις που ελήφθησαν και που κατά τη γνώμη μας ήταν απαράδεκτες και από άποψη διαδικαστική σκανδαλώδεις», είπε ο κ. Λαφαζάνης και επισήμανε ότι η ΡΑΕ αποφάσισε να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ κατά κατηγορίες και κράτησε αυτή την απόφαση κρυμμένη στα συρτάρια της από τις 30.12.2014, προκειμένου να περάσει η προεκλογική περίοδος. Έτσι αφού η απόφαση έμεινε κρυμμένη από τις 30.12.2014 από τον ελληνικό λαό, εμφανίστηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 4.3.2015.
Για τη δημοσίευση της απόφασης δεν ενημερώθηκε προηγουμένως η νέα πολιτική ηγεσία, αν και είχε μεσολαβήσει συνάντηση της ΡΑΕ με το υπουργείο και ούτε τότε η ΡΑΕ θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει την κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στη διαδικασία πώλησης του ΔΕΣΦΑ. «Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: την πώληση του ΔΕΣΦΑ την λέμε ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι ειρωνεία προφανώς. Δεν πρόκειται για καμία ιδιωτικοποίηση. Ο ΔΕΣΦΑ δεν ιδιωτικοποιήθηκε. Ο ΔΕΣΦΑ επανακρατικοποιήθηκε. Μόνο που από το Ελληνικό Δημόσιο που ήταν, πάει να περάσει στο Αζέρικο Δημόσιο. Διότι η Socar είναι κρατική Αζέρικη εταιρεία. Αν μια εταιρεία παραμένει στο Δημόσιο το λέμε αναχρονισμό, αν την μεταβιβάσουμε σε ένα άλλο κράτος, σε μια άλλη κρατική εταιρεία, έχει γίνει μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός. Εν πάση περιπτώσει αυτές οι διαδικασίες πώλησης του ΔΕΣΦΑ έχουν προχωρήσει. Αν ήμασταν εμείς κυβέρνηση χωρίς να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, το πιθανότερο είναι πως δεν θα είχαμε προχωρήσει στην πώληση ενός μονοπωλίου κρατικού που είναι και δυναμικό και κερδοφόρο. Δεν υπήρχε λόγος, δηλαδή, να γίνει μια τέτοια ιδιωτικοποίηση, πέρα από το γεγονός ότι για εμάς οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών κλάδων είναι αδιανόητες. Εν πάση περιπτώσει όμως αυτό έχει γίνει. Εκκρεμεί όμως η εξέταση αυτής της πώλησης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εμείς αναμένουμε την έκβαση αυτής της έρευνας προκειμένου να σταθμίσουμε και εμείς τις δικές μας επιλογές με βάση την απόφαση αυτή», είπε ο κ. Λαφαζάνης.
Αναφερόμενος στο θέμα του αγωγού TAP, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το έργο γιατί πρόκειται για ένα έργο που συμφέρει τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει σπεύσει να υπογραμμίσει πως «αυτοί που έχουν συμφέρον από τη διέλευση του ΤΑΡ στη χώρα μας, πρέπει να προσφέρουν στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τις αντίστοιχες αντισταθμιστικές ωφέλειες».
Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το υπουργείο έχει συμφωνήσει με τον ΤΑΡ τη συγκρότηση μιας μικτής επιτροπής που θα εξετάσει τις προτάσεις για τις αντισταθμιστικές ενέργειες ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί ανασχεδιασμός για σημεία διέλευσης που προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση