Κάποτε, την εποχή που οι κάτοικοι των αποικιών μεγαλουργούσαν, ήταν κομμάτι της "Μεγάλης Ελλάδας"... Σήμερα, ανήκει στο "φτωχ...
Κάποτε, την εποχή που οι κάτοικοι των αποικιών μεγαλουργούσαν, ήταν κομμάτι της "Μεγάλης Ελλάδας"... Σήμερα, ανήκει στο "φτωχό" ιταλικό νότο. Η Έλενα Κατρίτση βρέθηκε στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και συνάντησε Έλληνες και Σικελούς, οι οποίοι έχουν μοιράσει την καρδιά και τη ζωή τους, ανάμεσα στους δύο αυτούς τόπους, που συνδέονται με ισχυρούς, ιστορικά αλλά και πολιτιστικά, δεσμούς.
Μιλούν για την οικονομική κρίση και το αβέβαιο μέλλον. Για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στο νησί, και τελικά πολλοί από αυτούς πνίγονται ανοιχτά της Σικελίας. Για τη "συνύπαρξη" με τη Μαφία... Αλλά και για τις μνήμες, που κουβαλούν από την πατρίδα. Είναι ωραίο να συναντάς Έλληνες, οι οποίοι ανεξάρτητα από τον τόπο που έχουν επιλέξει να ζουν, έχουν πάντα τη σκέψη και την καρδιά τους στην Ελλάδα. Ακόμη πιο ωραίο όμως, είναι να συναντάς ανθρώπους, που παρότι δεν γεννήθηκαν Έλληνες, γνωρίζοντας τον πολιτισμό μας… έγιναν Έλληνες!
Η Σικελία, το νησί που ταυτίστηκε με τη γέννηση και τη δράση της διαβόητης εγκληματικής οργάνωσης Κόζα Νόστρα, έχει ένδοξες, αλλά και σκοτεινές σελίδες στο παρελθόν της και ένα παρόν που θυμίζει, ολοένα και περισσότερο, τη μία όψη της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτή, της κρίσης και της ανασφάλειας. Ευτυχώς όμως, που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι για να θυμίζουν και την άλλη πλευρά… Την Ελλάδα του πολιτισμού και του πνεύματος…
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ
Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 15.30 ΝΕΡΙΤ
Η Έλενα Κατρίτση με τον Βιτζέντζο Ρότολλο, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών.
Μανώλης Κουβάκης, Διευθυντής της σχολής επαγγελματιών δυτών CEDIFOP.
Χαράλαμπος Τσολάκης, Καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας.
Ειρήνη Κατερινάκη, Ζωγράφος και ποιήτρια, στη Μεσσίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση