"Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα φυσικά εμπόδια....
"Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα φυσικά εμπόδια. Είναι δημιουργήματα που συμβολίζουν και αποδεικνύουν τη σημασία και την ισχύ της ένωσης και της ενότητας για να επιτευχθούν δύσκολοι και σημαντικοί στόχοι. Λαοί και πολιτισμοί που γνωρίζουν να χτίζουν, να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τις γέφυρές τους είναι αυτοί που τιμούν την Ιστορία τους και με αυτές δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον".
Στην κοινή αυτή διαπίστωση κατέληξαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και οι ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού, Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Γραμματικάκης (Ποτάμι), με αφορμή τα πεντακόσια χρόνια από την κατασκευή και τα 66 χρόνια από την ανατίναξη της ιστορικής και θρυλικής Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δήλωσή του τονίζει ότι η Γέφυρα Κοράκου είναι κομμάτι της πολύ σημαντικής ιστορικής κληρονομιάς όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, και "κάθε χρόνο στηρίζω όλους αυτούς τους φίλους που παλεύουν για την ανακατασκευή αυτής της σημαντικής γέφυρας".
Ο Μανώλης Γλέζος στη δήλωσή του επισημαίνει: "Το Γεφύρι του Κοράκου στον Αχελώο πρέπει οπωσδήποτε να ξανακτιστεί. Για πάρα πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι πως είναι ό,τι παλιότερο υπάρχει στον τόπο μας και πρέπει να ξανακτιστεί και είναι από τα αρχαιότερα μνημεία το γεφύρι αυτό. Πέρα από αυτό, όμως, δείχνει τη μεγάλη τέχνη των Ελλήνων Ιεροφαντών της πέτρας, του πελεκητή, του λιθοξόου, του κτίστη. Όλη η λειτουργία για το κτίσιμο δεν είναι κάτι απλό. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Δείχνει τις σχέσεις του ανθρώπου με την πέτρα. Δείχνει τη συνείδηση που έχει αποκτηθεί ανάμεσα στην πέτρα και στον άνθρωπο και γι αυτό τον λόγο πρέπει οπωσδήποτε όλα τα γεφύρια να ξανακτιστούν και όλα τα παλιά κτίρια να ξανακτιστούν γιατί αποτελούν την πολιτισμική μας κληρονομιά. Είναι ο τρίτος λόγος για τον οποίο επιβάλλεται να μην ξεφύγουμε από μια κληρονομιά πολιτισμική που έχουμε και που πρέπει να μείνει στον τόπο μας".
Ο Γιώργος Γραμματικάκης στη δήλωσή του τονίζει: "Η αφορμή για τη σημερινή μας επικοινωνία είναι βέβαια η Γέφυρα Κοράκου που κλείνει τα πεντακόσια χρόνια από την κατασκευή της, πολύ παλιά, πανέμορφη και που βέβαια κάποια στιγμή ανατινάχτηκε και κάποια ακόμα παραπέρα στιγμή είχε μια τελική καταστροφή από τις πρόσφατες πλημμύρες -τις οδυνηρές- στον Αχελώο. Αυτό μας θυμίζει και η ανάγκη της σύντομης ανακατασκευής της, της πιεστικής ανακατασκευής της, μας θυμίζει τη σημασία που έχουν τα μνημεία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι γέφυρες, ιδιαίτερα η περιοχή του Αχελώου, γιατί συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Είναι πράγματι γέφυρες παρελθόντος προς το παρόν, αλλά ένας λαός που ξέρει καλά την ιστορία του, που σέβεται τα μνημεία του, είναι και η γέφυρα από το παρόν προς το μέλλον. Γι' αυτό, λοιπόν, ενώνω και εγώ τη φωνή μου με όλες τις άλλες φωνές που επιμένουν στον σεβασμό των ελληνικών μνημείων, κάθε είδους ελληνικών μνημείων και ειδικά των ιδιαίτερων μνημείων του Αχελώου, γιατί αυτό θα μας διδάξει πολλά για το παρελθόν και θα μας δείξει ένα δρόμο προς το μέλλον".
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση