Συστηματικά αποφεύγει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναφερθεί σε αριθμό διορισμών στην εκπαίδευση όπως προκύπτει από τις...
Συστηματικά αποφεύγει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναφερθεί σε αριθμό διορισμών στην εκπαίδευση όπως προκύπτει από τις συναντήσεις τόσο με τη ΔΟΕ όσο και με την ΟΛΜΕ.
Νούμερα δεν δίνονται αν και τονίζεται η αναγκαιότητα των διορισμών για να λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά τα σχολεία. Όπως έχει γράψει το news.gr ο αριθμός των κενών στην εκπαίδευση το επόμενο σχολικό έτος πιθανόν να φθάσει τις 25.000-27.000.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης διευκρίνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προσλήψεων εκπαιδευτικών, καθώς οι ανάγκες των σχολείων είναι πολύ μεγάλες, με πρώτη προτεραιότητα τους απολυμένους και τους ευρισκόμενους σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς.
Όπως αναφέρει η ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν ανέλαβε καμία δέσμευση ούτε για τον αριθμό, ούτε για τον τρόπο και το χρόνο πραγματοποίησης των, όποιων, διορισμών. Για το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας που θέτει η απόφαση του ΣτΕ για τους εκτός ΑΣΕΠ διορισμούς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τόνισε την ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αντιμετωπίζει το θέμα στη βάση των θέσεών της.
Η Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει πως άμεση λύση, σε πρώτη φάση, μπορεί να αποτελέσει ο διορισμός των επιτυχόντων από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008 που δεν έχουν διοριστεί καθώς και αυτών που συγκεντρώνουν την πραγματική προϋπηρεσία για διορισμό (με βάση τους πίνακες προϋπηρεσίας). Αυτό μπορεί να γίνει με την κατάργηση του Ν. 3848/2010. Παράλληλα αναφέρει σε υπόμνημά της ότι για να γίνουν μόνιμοι διορισμοί δεν χρειάζεται διαγωνισμός ΑΣΕΠ και θέση του κλάδου είναι οι μόνιμοι διορισμοί να γίνουν με το σύστημα 60% - 40%, που ίσχυε πριν το Ν. 3848/10.
Το Υπουργείο Παιδείας μετά και από την απόφαση του ΣτΕ, όπως έχει αποκαλύψει το news.gr, κινείται στη λογική ενός συστήματος μοριοδοτούμενων κριτηρίων (προϋπηρεσία, μεταπτυχιακά, δεύτερα πτυχία, κοινωνικά κριτήρια, προηγούμενες επιτυχίες σε διαγωνισμό κ.α.) υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, μιας ανεξάρτητης αρχής.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στηριγμένη και στο γεγονός ότι υπάρχουν αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή με περισσότερα από 13 χρόνια προϋπηρεσίας φαίνεται να διαφωνεί με τη μοριοδότηση άλλων κριτηρίων πέρα από αυτό της προϋπηρεσίας.
Σε επικοινωνία που είχε το news.gr με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Κικινή μας αναφέρθηκε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγματικές τις προσλήψεις με βάση την προϋπηρεσία, θα πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση όπως αναφέρθηκε και στο δελτίο τύπου της ΔΟΕ.
Η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε και αυτή στην απόφαση του ΣτΕ και στο πως θα ξεπεράσει το πρόβλημα ενώ φάνηκε να υπάρχει μια κοινή στόχευση που δεν απορρίπτει τη θέση της ΔΟΕ για διορισμούς και με προϋπηρεσία.
Επειδή η συζήτηση στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο επικεντρώνεται τις τελευταίες μέρες στο σύστημα διορισμών δεν θα πρέπει να βλέπουμε το «δέντρο και να χάνουμε το δάσος». Όπως δήλωσε ο κ. Κικινής το βασικό είναι να γίνουν διορισμοί στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ το Υπουργείο αυτή τη στιγμή δεν έχει εικόνα πόσοι αριθμοί αναλογούν στην εκπαίδευση γενικότερα και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ειδικότερα.
Για τα υπόλοιπα ζητήματα που συζητήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η ΔΟΕ έχει αναρτήσει δελτίο τύπου.
Καλόγηρος Βασίλειος
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση