Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» προστασίας από την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), όπως αναφέρει μια νέα μελ...
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» προστασίας από την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), όπως αναφέρει μια νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας στο Villejuif παρακολούθησαν για περίπου μια δεκαετία περισσότερα από 120.000 άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, και δεν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και σακχάρων, είχαν έως και ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΧΑΠ , ακόμα κι αν κάπνιζαν.
«Ο ρόλος της διατροφής στις αναπνευστικές ασθένειες, σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστες στο γενικό κοινό», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ράφαελ Βαράσο.
Η ΧΑΠ είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα προοδευτικών ασθενειών των πνευμόνων που μπλοκάρουν τη ροή του αέρα και προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν το εμφύσημα, την χρόνια βρογχίτιδα και ορισμένα είδη του άσθματος. Περίπου 15 εκατομμύρια Αμερικανοί-έχουν-διαγνωστεί με ΧΑΠ και αποτελεί την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.
"Ο κυρίαρχος παράγοντας κινδύνου για ΧΑΠ στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι το κάπνισμα τσιγάρων, αλλά το ένα τρίτο των ασθενών με ΧΑΠ, δεν έχουν καπνίσει ποτέ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες", δήλωσε ο Δρ. Βαράσο.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 73.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ και 43.000 άνδρες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και το ιατρικό ιστορικό τους, για την χρονική περίοδο 1984- 2000. Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων με βάση τα σημερινά επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των θρεπτικών συστατικών στην υγεία.
Μια καλύτερη βαθμολογία αντιπροσωπεύει μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πολυακόρεστα λίπη, καρύδια και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, χαμηλή σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, επεξεργασμένα δημητριακά , ζαχαρούχα ποτά, και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Εκείνοι με το υψηλότερο σκορ είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΧΑΠ από ότι οι συμμετέχοντες με το χαμηλότερο σκορ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση