Θεραπευτική αντιμετώπιση ΓΟΠΝ στα παιδιά Από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας eligast.gr Η δίοδος γαστρικού περιεχομένου στον οισ...
Θεραπευτική αντιμετώπιση ΓΟΠΝ στα παιδιά
Από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας eligast.gr
Η δίοδος γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο (ΓΟΠ) είναι φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει καθημερινά σε υγιή βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) συμβαίνει, όταν η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου προκαλεί συμπτώματα και επιπλοκές.
Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι η συχνότητα της ΓΟΠΝ στους ενήλικες κυμαίνεται στο 10-20%. Στα παιδιά η συχνότητα της ΓΟΠΝ δεν είναι ακριβώς γνωστή. Από μελέτη προκύπτει ότι το 19% των γονιών με βρέφη 6-μηνών αναφέρουν ότι αυτά έχουν σοβαρό πρόβλημα παλινδρόμησης. Αναζητούν συχνά για το λόγο αυτό υπηρεσίες υγείας, παιδιάτρους, ειδικούς και εξετάσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται χρήση-κατάχρηση φαρμάκων-εξετάσεων.
Η τυπική εικόνα της ΓΟΠΝ στους ενήλικες ορίζεται με το συνδυασμό αναγωγών και οπισθοστερνικού καύσους. Στα παιδιά τα συμπτώματα αυτά δεν ειναι σαφή παρά μόνο στην ηλικία άνω των 8 ετών. Πως μπορούμε να διαχωρίσουμε τη φυσιολογική παλινδρόμηση από την παλινδρομική νόσο.
Τα συμπτώματα της παιδικής ΓΟΠΝ διακρίνονται σε εκδηλώσεις από τον οισοφάγο ανάλογα με την ηλικία (παιδιά άνω των 8 ετών, σε μικρότερα παιδιά-βρέφη), σε εκδηλώσεις με επιβεβαιωμένη οισοφαγική βλάβη και τέλος σε εξωοισοφαγικά αίτια.
Συγκεκριμένα:
α. Εκδηλώσεις από τον οισοφάγο στο παιδί άνω των 8 ετών: Περιλαμβάνονται οι επίμονες αναγωγές, έμετοι, οπισθοστερνικό καύσος, επιγαστραλγία, αιματέμεση, δυσφαγία και διαταραχές ύπνου.
β. Εκδηλώσεις από τον οισοφάγο στα βρέφη και μικρά παιδιά: Τα συμπτώματα είναι πολλές φορές μη ειδικά, όπως επίμονες αναγωγές, έμετοι, ανεπαρκές βάρος, ανησυχία, δυσκολία σίτισης, αιματέμεση διαταραχή ύπνου.
γ. Σύνδρομα με επιβεβαιωμένη οισοφαγική βλάβη:
Οισοφαγίτιδα
Στένωση
Οισοφάγος Barrett
δ. Εξωοισοφαγικές εκδηλώσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση