Πως αντιλαμβάνεται το ελληνικό διαδίκτυο την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων; Tι απήχηση είχε η συνάντηση του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. Νίκο...
Πως αντιλαμβάνεται το ελληνικό διαδίκτυο την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων; Tι απήχηση είχε η συνάντηση του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα στις 11/1 ημέρα σύγκλησης του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα; Γίνονται αντιληπτές οι αντιδράσεις της δυτικής κοινής γνώμης για την «ρωσική στροφή» της Ελλάδας;
Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούμε να απαντήσουμε με την βοήθεια του palo pro αναλύοντας τα διαδικτυακά δημοσιεύματα της περιόδου 1-11/2/2015.
Οι αναφορές στη Ρωσία από κυβερνητικά στελέχη (βλέπε Σε «προεκλογικούς» ρυθμούς η νέα κυβέρνηση ), αλλά και η επίσκεψη Κοτζιά στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του (στις 11/2) Σεργκέι Λαβρόφ έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση στα σενάρια για μια ελληνο-ρωσική συμμαχία που ενδέχεται να υπονομεύσει την πολιτική της ΕΕ.
Η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων που οφείλεται στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της έδειξε ότι είναι φίλα προσκείμενη προς τη Ρωσία καλλιεργώντας εντέχνως στους πολίτες προσδοκίες για μια ρωσική βοήθεια ως ενδεχόμενη εναλλακτική απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης της Αθήνας ήταν να επικρίνει το ανακοινωθέν της ΕΕ για επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Οι παραπάνω εξελίξεις δημιούργησαν μία δυναμική στο ελληνικό διαδίκτυο τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική καθώς καλλιέργησαν τις προσδοκίες για το ενδεχόμενο μιας «σωτήριας λύσης» εκτός ΕΕ και ΔΝΤ,αλλά και δημιούργησαν ποικίλες αντιδράσεις εντός κι εκτός χώρας.
Συνολικά, οι αναφορές για τη Ρωσία στο ελληνικό διαδίκτυο ανέρχονται σε 17.430 (Sites 2.270, Blogs 2.482, Opinions 57, Facebook 1.273, Twitter 11.302, Youtube 18, Forums 26). Στις αναφορές αυτές κυριαρχεί το αρνητικό συναίσθημα έναντι του θετικού καθώς καταγράφονται 5.151 αρνητικά συναισθήματα έναντι 4.226 θετικών.
Με τη Ρωσία φέρεται να συνδέεται και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία του palo pro καταγράφει συνολικά 3.911 αναφορές ( Blogs 885, Opinions 22, Facebook 306, Twitter 971, Youtube 9). Αναφορικά με τα συναισθήματα ο Νίκος Κοτζιάς καταγράφει 1.443 θετικά συναισθήματα έναντι 1.361 αρνητικών.
Σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics του palo pro στο ελληνικό διαδίκτυο κυριαρχεί η σχετική με την Ρωσία ειδησεογραφία με πρώτη την είδηση της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 9/5/2015,καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση για τη νίκη των λαών ενάντια στον ναζισμό. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στον αγώνα κατά του ναζισμού, εκφράζοντας την πρόθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Το 63% των χρηστών του διαδικτύου αντιμετώπισε θετικά αυτή την προοπτική σε αντίθεση με τον «αρνητισμό» του 29%.
Η δήλωση του Προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνου Καμμένου στις 10/2 («Έχουμε Plan B, δάνειο από Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ») εκτίναξε τις αναφορές στο ελληνικό διαδίκτυο και έγινε δεκτή με 70% θετικών συναισθημάτων και 19% αρνητικών συναισθημάτων.
H συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με το Ρώσο ομόλογό του έγινε με ενθουσιασμό δεκτή από το 65% των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου ενώ αρνητικά την είδαν το 24% των χρηστών.
Το γενικότερα θετικό κλίμα για την ελληνορωσική επαναπροσέγγιση «διατάραξε» η δήλωση του Ρώσου ΥΠ.ΕΞ.Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «και στη Ρωσία η πιστωτική κατάσταση δεν είναι πολύ απλή, λόγω της μονομερούς παράνομης πολιτικής των δυτικών ομολόγων μας, όμως, εάν από την πλευρά της κυβέρνησης της Ελλάδας υπάρξει κάποιο αίτημα (σ.σ. δανειακής βοήθειας), τότε, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σιλουάνοφ, εννοείται ότι θα εξεταστεί». Η συγκεκριμένη αναφορά πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό αναφορών (1.630 αναφορές) μέσω κοινοποιήσεων και αναδημοσιεύσεων και έγινε δεκτή με 12% θετικά συναισθήματα και 75% αρνητικά.
Να επισημανθεί, επίσης, ότι σε εντελώς αντίθετο κλίμα με τους «φιλορώσους» της Κυβέρνησης κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση «δεν θα ζητήσει ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα». Η δήλωση αυτή προκάλεσε θετικά συναισθήματα στο 18% των χρηστών και αρνητικά συναισθήματα στο 56% των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου και σημείωσε , επίσης, μεγάλο αριθμό αναφορών ξεπερνώντας τις 2.300 κοινοποιήσεις.
Αξιοσημείωτη είναι και η εμφάνιση δημοσιευμάτων ή ειδήσεων από «περιθωριακές» ιστοσελίδες και ιστολόγια που αναφέρονται σε διάφορες –ενδεχόμενες- πτυχές συνεργασίας Πούτιν – Τσίπρα με πιο δημοφιλή αυτή που φέρει τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να στέλνει Ειδικές Δυνάμεις για να προστατεύσουν τη ζωή του Έλληνα Πρωθυπουργού «με κάθε κόστος». Η συγκεκριμένη είδηση έγινε δεκτή με ποσοστό 70% θετικών συναισθημάτων και 20% αρνητικών ενώ συγκέντρωσε συνολικά 1.100 αναφορές μέσω twitter και facebook.
Οι ελληνο- ρωσικές σχέσεις επαναπροωθούνται με πρωτοβουλία της Αθήνας σε μια περίεργη συγκυρία, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ από τη μια πλευρά και τη Ρωσία από την άλλη να επαναφέρουν μνήμες ψυχρού πολέμου. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ατλαντική Συμμαχία ενέκρινε την ενίσχυση των δυνάμεών της στην ανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης και έξι κέντρα διοίκησης σε περιοχές κοντά στη Ρωσία. Η νέα δύναμη θα αποτελείται από 5.000 άνδρες και αναμένεται να αναλάβει δράση το 2016.Τα έξι κέντρα διοίκησης θα έχουν έδρα τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Η συγκεκριμένη είδηση συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό αναφορών (720 αναφορές) και έγινε δεκτή με 14% θετικά και 45% αρνητικά συναισθήματα.
Υψηλά ποσοστά αναφορών συγκέντρωσε η εκτίμηση της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι η Ελλάδα βάζει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ με την προσέγγιση προς τη Ρωσία. Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πάνου Καμμένου ο οποίος υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής» παρατήρησε ότι «πάντως η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποκαταστήσει τη Γερμανία στις προνομιακές της σχέσεις με τη Ρωσία». Η δήλωση αυτή συγκέντρωσε στις 11/2 τα θετικά σχόλια του 80% των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου.
Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα «φιλορωσικά» και «φιλοδυτικά» συναισθήματα των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου που όσο και αν περιμένουν τα «ρωσικά ρούβλια» άλλο τόσο φαίνεται να υπολογίζουν με ρεαλισμό την κατάσταση που επικρατεί στον «πραγματικό κόσμο».
Νίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στοcustomerservicepro@palo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση