GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι αμερικανοί επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του τζιχαντιστή δήμιου

Τις απόψεις των ερευνητών ότι ο μασκοφόρος δήμιος που εμφανίζεται σε βίντεο αποκεφαλισμών που έχει αναρτήσει το Ισλαμικό Κράτος είναι β...

Οι αμερικανοί επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του τζιχαντιστή δήμιου

Τις απόψεις των ερευνητών ότι ο μασκοφόρος δήμιος που εμφανίζεται σε βίντεο αποκεφαλισμών που έχει αναρτήσει το Ισλαμικό Κράτος είναι βρετανός και ονομάζεται Μοχάμεντ Εμουάζι, επιβεβαίωσαν δύο αμερικανικές κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για τον τζιχαντιστή δήμιο ο οποίος μέχρι στιγμής ήταν γνωστός ως "Τζιχάντι Τζον".

Σε βίντεο που έχουν δημοσιοποιηθεί από το Ισλαμικό Κράτος, ο κουκουλοφόρος μαυροντυμένος τζιχαντιστής, ο οποίος κραδαίνει ένα μαχαίρι και μιλάει με αγγλική προφορά, φαίνεται να έχει διαπράξει αποκεφαλισμούς ομήρων, περιλαμβανομένων Αμερικανών και Βρετανών.

Ο Εμουάζι γεννήθηκε στο Κουβέιτ και κατάγεται από μια ευκατάστατη οικογένεια του δυτικού Λονδίνου, όπου μεγάλωσε, ενώ έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ από το οποίο πήρε πτυχίο προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Βρετανός πιστεύεται ότι ταξίδεψε στη Συρία γύρω στο 2012 και αργότερα εντάχθηκε στο ΙΚ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian είναι 26 ετών, ενώ το BBC εκτιμά ότι είναι περίπου 27 ετών.

Σε κάθε βίντεο αποκεφαλισμού είναι ντυμένος στα μαύρα και μια κουκούλα καλύπτει όλο το κεφάλι του εκτός από τα μάτια του και τη ράχη της μύτης του. Κάτω από τον αριστερό χέρι του φοράει μια θήκη πιστολιού.

Οι Δυτικοί όμηροι τον ονόμασαν Τζον, καθώς τόσο εκείνος όσο και οι άλλοι Βρετανοί μέλη του ΙΚ είχαν το παρωνύμιο Μπιτλς.

Δύο αμερικανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι οι ερευνητές πιστεύουν πως ο Τζιχάντι Τζον είναι ο Εμουάζι, ο οποίος είναι καλός ομιλητής των Αραβικών.

Η βρετανική κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές, τις οποίες αποκάλυψε πρώτη η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επισημαίνοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Μετά τη δημοσιοποίηση τον Αύγουστο του 2014 ενός βίντεο που δείχνει έναν μασκοφόρο άνδρα να καταφέρεται εναντίον των ΗΠΑ προτού αποκεφαλίσει τον Αμερικανό Τζέιμς Φόλεϊ, ο Τζιχάντι Τζον είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο.

Μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Βρετανίας και των ΗΠΑ απέφευγαν να δημοσιοποιήσουν το πραγματικό του όνομα, καθώς φοβόντουσαν ότι με αυτό τον τρόπο θα γινόταν πιο δύσκολη η σύλληψή του.

Ο Άσιμ Κουρέσι, διευθυντής ερευνών της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cage στην οποία είχε καταφύγει ο Εμουάζι το 2009, δήλωσε ότι αν και δεν είναι σίγουρος ότι ο Τζιχάντι Τζον είναι ο Εμουάζι, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες.

Η Cage, η οποία μάχεται για τα δικαιώματα όσων συλλαμβάνονται με κατηγορίες σχετικές με την τρομοκρατία, ανακοίνωσε ότι ο Εμουάζι είχε απευθυνθεί στην οργάνωση αφού παρενοχλήθηκε από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας όταν προσπάθησε να ταξιδέψει στο Κουβέιτ το 2010, όπου επρόκειτο να παντρευτεί και να εργαστεί.

Η Cage αποδίδει τη ριζοσπαστικοποίηση του Εμουάζι στην παρενόχληση που υπέστη από άνδρες της αντιτρομοκρατικής αφού συνελήφθη στην Τανζανία μαζί με δύο φίλους του τον Αύγουστο του 2009, όπου είχαν πάει για σαφάρι.

Απελάθηκε στην Ολλανδία όπου ανακρίθηκε από την MI5 και έναν ολλανδό αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ήθελε να ταξιδέψει στη Σομαλία, και στη συνέχεια τον έστειλαν πίσω στη Βρετανία.

Η ΜΚΟ κατήγγειλε ότι η MI5 προσπάθησε να στρατολογήσει τον Εμουάζι ως πληροφοριοδότη και ένα χρόνο αργότερα τον εμπόδισε να επιστρέψει στο Κουβέιτ όπου είχε ξεκινήσει να εργάζεται σε μια εταιρεία.
Η Cage, στην οποία είχε καταφύγει και ο Μάικλ Αντεμπολάτζο, ο οποίος προσηλυτίστηκε στο ισλάμ και μαζί με έναν συνεργό του σκότωσαν έναν Βρετανό στρατιώτη στο Λονδίνο τον Μάιο του 2013, επεσήμανε ότι και οι δύο άνδρες ήταν θύματα αδικαιολόγητης πίεσης από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Εμουάζι αφού αγανάκτησε έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να επιστρέψει στο Κουβέιτ, άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ αλ Άγιαν, έφυγε από το πατρικό του και ταξίδεψε στο εξωτερικό.

Τέσσερις μήνες αργότερα η αστυνομία ενημέρωσε την οικογένειά του ότι διαθέτει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες είχε μεταβεί στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *