Το πρωί δεν είναι η καλύτερη στιγμή για άσκηση, αναφέρει μια νέα βρετανική μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham υπέβαλ...
Το πρωί δεν είναι η καλύτερη στιγμή για άσκηση, αναφέρει μια νέα βρετανική μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham υπέβαλλαν 20 επαγγελματίες αθλητές, σε ένα τεστ φυσικής κατάστασης έξι φορές μεταξύ επτά το πρωί και 10 το βράδυ.
Ζήτησαν επίσης από τους άνδρες και τις γυναίκες να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο, σχεδιασμένο για να δουν εάν λειτουργούν νωρίς το πρωί, αργά το βράδυ ή ένα ήταν κάπου στη μέση.
Από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι πρωινοί τύποι απέδιδαν περισσότερο γύρω στο μεσημέρι, όσοι ήταν κουκουβάγιες, είχαν την καλύτερη απόδοση στις 8 το βράδυ ενώ υπήρχε και κάποιοι που βρίσκονταν στη μέση, οι οποίοι απέδιδαν περισσότερο γύρω στις 4 το μεσημέρι.
"Το ρολόι του σώματος έχει μεγάλη επίδραση επειδή σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα έχει ένα ρολόι. Υπάρχουν βιολογικά ρολόγια στον εγκέφαλο καθώς επίσης και στα ζωτικά όργανα, όπως στην καρδιά, παντού και η φυσιολογία του οργανισμού ελέγχεται από αυτά τα ρολόγια. Όλα βασίζονται στην εναλλαγή ημέρας και νύχτας", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόλαντ Μπραντστέτερ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας πολύ απλός τρόπος για να καταλάβετε ένα είστε πρωινός ή βραδινός τύπος, είναι να σκεφτείτε πόσο καιρό σας παίρνει να αισθανθείτε πλήρως αφύπνιση. Τα πρωινά πουλιά βρίσκονται σε εγρήγορση μέσα σε περίπου μισή ώρα από την ώρα αφύπνισης, που σημαίνει πέντε ή έξι ώρες πριν σταματήσουν οι... κουκουβάγιες να αισθάνονται υπνηλία.
Τα αποτελέσματα είναι επίσης ενδιαφέροντα και για τους αθλητές, όπου ακόμη και μια διαφορά ένα τοις εκατό στην απόδοση τους, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της νίκης του χρυσού μεταλλίου για την παραμονή τους στο βάθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση