GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όχι στην αύξηση του πλαφόν για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικό το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα αυξάνονταν το όριο κατά 15.000 ευρώ. Επισημ...

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικό το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα αυξάνονταν το όριο κατά 15.000 ευρώ. Επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε δοκιμασία το κοινωνικό κράτος δικαίου

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο στην απόφασή του επισημαίνει ότι αν το αίτημα γινόταν δεκτό θα έθετε σε "δοκιμασία το κοινωνικό κράτους δικαίου", επισημαίνοντας ότι τη μία στιγμή «το ευρύτερο δημοσιονομικό περιβάλλον και οι υψηλοί δείκτες διακινδύνευσης της εθνικής οικονομίας οδήγησαν σε λήψη δημοσιονομικών μέτρων περιστολής των δημοσίων δαπανών, θέτοντας έτσι σε δοκιμασία το κοινωνικό κράτος δικαίου, επιφέροντας επαχθείς συνέπειες στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα» και την άλλη επιδιώκεται η μείωση των ελέγχων των δημοσίων δαπανών.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι η αύξηση του πλαφόν στις 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ, είναι αντισυνταγματική καθώς:

-«Δεν έχει προηγηθεί μελέτη με την οποία να αιτιολογείται η αναγκαιότητα και η προσφορότητα της επέμβασης, κατά τρόπο ώστε να μην αναιρείται η πρακτική αποτελεσματικότητα του προληπτικού ελέγχου βάσει του άρθρου 98 του Συντάγματος».

-Δεν έχει γίνει ανάλυση των κινδύνων στον εξαιρούμενο του προληπτικού ελέγχου διαχειριστικό φάσμα, ούτε όμως «έχει γίνει εκτίμηση των εξαιρουμένων του ελέγχου δαπανών σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα».

-Δεν έχει παρέλθει εύλογος χρόνος -όπως απαιτεί ο νόμος- από την προηγούμενη αύξηση του «πλαφόν» που έγινε με το Π.Δ. 87/2014.

Οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, σημειώνει η Ολομέλεια, υπαγορεύουν «την θεσμική αφύπνιση και χειραφέτηση των ελεγκτικών μηχανισμών, με την λήψη θετικών μέτρων για τη διερεύνηση της εμβέλειας τους».

Μάλιστα, η Ολομέλεια, τονίζει ότι προέχουσα θέση έχει «ο προληπτικός έλεγχος των δημοσίων δαπανών και κυρίως της κεντρικής διοίκησης, που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην διανομή των δημοσίων πόρων, ο οποίος όχι μόνο πρέπει να διατηρήσει την έκτασή του, αλλά επιβάλλεται και αν ενδυναμώσει με την ένταξή του σε ένα ευρύτερο προγραμματικό σχεδιασμό στοχευμένων ελέγχων σε τομείς υψηλού δημοσιονομικού ενδιαφέροντος».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου που περιόριζε τους προληπτικούς ελέγχους στις προμήθειες, παροχές υπηρεσιών, κ.λπ. του δημόσιου τομέα και το οποίος διαβιβάστηκε στο Ε.Σ. κατ΄εντολή Τρόικας.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς (Προεδρικό Διάταγμα 87/2014) ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες των υπουργείων, κ.λπ. ξεκινάει σήμερα από το ποσό των 30.000 ευρώ και άνω (συν ΦΠΑ). Πρέπει να αναφερθεί ότι το περασμένο έτος με το Προεδρικό Διάταγμα 87/2014 έγινε αναπροσαρμογή του «πλαφόν» του προληπτικού ελέγχου που ίσχυε από το 2011, από τα 10.000 ευρώ, έφτασε στα 30.000 ευρώ.Ξ

Πηγή: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *