Από «το κάδρο που θα φτιαχτεί μετεκλογικά» θα κριθεί το πρόσωπο που θα υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τονίζει σε ...
Από «το κάδρο που θα φτιαχτεί μετεκλογικά» θα κριθεί το πρόσωπο που θα υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Βούτσης, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' περιφέρεια Αθηνών. «Θα εξαρτηθεί από το κάδρο που θα φτιαχτεί μετεκλογικά, από το πολιτικό τοπίο, από τους συσχετισμούς, όχι όμως εις βάρος του βασικού μας προγράμματος. Το τονίζω», σημειώνει ο κ. Βούτσης.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ρεαλιστικό ενδεχόμενο την αυτοδυναμία, ο κ. Βούτσης σημειώνει: «Ενδεχομένως, με τη βοήθεια όμως πάντοτε αυτού του απαράδεκτου καλπονοθευτικού νόμου. Όσο μεγάλο ποσοστό και αν πάρουμε, θέλουμε την αυτοδυναμία, για να μην βάλουμε νερό στο κρασί μας, πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να μην έχουμε απέναντί μας το υπόλοιπο ποσοστό, που θα είναι μεγαλύτερο. Γι' αυτό πάντοτε μιλάμε για κύκλους στήριξης, συναίνεσης, ανοχής στην κοινωνία κυρίως, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις».
Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ενδεχόμενο να μην συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Βούτσης τονίζει: «Εδώ θα είμαστε και σήμερα και θα είμαστε και από Δευτέρα εδώ, με ένα νέο πολιτικό συσχετισμό ελπίζω που θα καθιστά απολύτως υποχρεωτική την αλληλέγγυα και ισότιμη στάση απέναντι στην ελληνική περίπτωση μέσα στην ΕΕ».
Η συνέντευξη του Νίκου Βούτση, γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου βουλευτή στην Α' Αθήνας έχει, ως εξής:
- Κύριε Βούτση, είμαστε ελάχιστες ημέρες, πριν από τις εκλογές. Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας;
- Το κλίμα έρχεται από όλη την Ελλάδα. Το Σάββατο ήμουν στο Λιτόχωρο Πιερίας, δεν κάνω κάποια ειδική καμπάνια για την ψήφο στην Α' Αθήνας, είμαι διαθέσιμος σε ό,τι υπάρχει στον προγραμματισμό του κόμματος και είναι εξαιρετικό το κλίμα. Είναι πρωτόγνωρο και πρωτοφανές για μας. Έχει διαμορφωθεί πολιτικό ρεύμα δημοκρατικής αλλαγής, για να γυρίσουμε σελίδα, να φύγουμε από τα μνημόνια, προσδοκία, ελπίδα. Υπάρχουν αρκετά χαμόγελα και είναι πολύ σημαντικό.
- Ρεύμα αυτοδυναμίας;
- Ενδεχομένως, με τη βοήθεια όμως πάντοτε αυτού του απαράδεκτου καλπονοθευτικού νόμου. Όσο μεγάλο ποσοστό και αν πάρουμε, θέλουμε την αυτοδυναμία, για να μην βάλουμε νερό στο κρασί μας, πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να μην έχουμε απέναντί μας το υπόλοιπο ποσοστό, που θα είναι μεγαλύτερο. Γι' αυτό πάντοτε μιλάμε για κύκλους στήριξης, συναίνεσης, ανοχής στην κοινωνία κυρίως, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις.
- Θα ήθελα να σχολιάσετε τη δήλωση του υπουργού Υγείας, του κ. Βορίδη ότι δεν θα αφήσει τη χώρα στην Αριστερά και «ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε».
- Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Ο κ. Βορίδης δεν θα έπρεπε να κάνει τέτοιες δηλώσεις, δηλαδή να μην σκέπτεται δυνατά. Έχει δικαίωμα να σκέφτεται, να λέει ό,τι θέλει είναι επίσης δικαίωμά του, αλλά τον κρίνει και τον καθιστά στα μάτια του κόσμου περίεργα ανασφαλή.
- Την ίδια ώρα, η υπόλοιπη Ευρώπη, θα έλεγα όλος ο κόσμος, οι ισχυρές δυνάμεις, για την ακρίβεια, φαίνεται να έχουν αποδεχθεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει κυβέρνηση της Αριστεράς. Πάντως, δεν λείπουν οι πιέσεις. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και η κ. Λαγκάρντ, επίσης, η υπεύθυνη του ΔΝΤ, τάχθηκε κατά του κουρέματος του δημόσιου χρέους. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτές τις πιέσεις;
- Η κ. Λαγκάρντ τα λέει μέσα από την ασφάλεια του καταστατικού του ΔΝΤ που δεν προβλέπει απομείωση και κούρεμα του χρέους. Ο κ. Γιούνκερ βρίσκεται ο ίδιος, αυτοβούλως, δεν εννοώ καμία συνωμοσία, σε διατεταγμένη υπηρεσία ενίσχυσης των πολιτικών του φίλων. Άλλωστε, έχει κάνει τη φοβερή δήλωση προ ενός μηνός ότι «εμείς θέλουμε γνωστά πρόσωπα να δούμε και μετά τις 26 Γενάρη». Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα που λέει είναι στο πλαίσιο μίας προπαγανδιστικής ρητορικής, την οποία σεβόμαστε, αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε. Πάντως, ότι σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη γίνεται ανοιχτά δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση για θέματα για τα οποία πριν από έναν χρόνο θα μας βάζανε πιπέρι στο στόμα, στους Έλληνες και σε άλλους, δείχνει ότι αυτό το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, είναι διεθνές, η κρίση και η υπέρβασή της και ότι οι μέχρι τώρα συνταγές ήταν άκρως αποτυχημένες. Αφορμή είναι οι ελληνικές εκλογές γι' αυτή τη συζήτηση.
- Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σήμερα μία κρίσιμη συνεδρίαση, από την οποία θα κριθεί, αν θα αγοραστούν ή όχι κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με διαρροές, η ΕΚΤ δεν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Έχετε κάποιο σχόλιο;
- Εδώ θα είμαστε και σήμερα και θα είμαστε και από Δευτέρα εδώ, με ένα νέο πολιτικό συσχετισμό ελπίζω που θα καθιστά απολύτως υποχρεωτική την αλληλέγγυα και ισότιμη στάση απέναντι στην ελληνική περίπτωση μέσα στην ΕΕ.
- Τη Δευτέρα, υπάρχει μία συνεδρίαση του Eurogroup, που από ό,τι καταλαβαίνω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στείλει εκπρόσωπο. Μήπως στείλει;
- Μην μιλάμε με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και αυτοδύναμος στις εκλογές. Είναι κάτι που κρίνεται αυτή την εβδομάδα, παρότι το κλίμα συνηγορεί απολύτως για μία τέτοια περίπτωση. Πλην, όμως, είναι σαφές ότι, μέχρι να γίνει, μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση τα καθήκοντα αυτά, έστω και χωρίς δεσμεύσεις, θα τα έχει η παρούσα κατάσταση.
- Έχετε σκεφτεί το πρόσωπο που θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
- Ειλικρινά όχι, γιατί και αυτό εξαρτάται από το κάδρο που θα φτιαχτεί μετεκλογικά, από το πολιτικό τοπίο, από τους συσχετισμούς, τις συμβάσεις που θα χρειαστεί να κάνουμε, όχι όμως εις βάρος του βασικού μας προγράμματος. Το τονίζω.
"ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΙΚΟ ΠΙΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ":
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ) προς όφελος της χώρας. Ο κ. Ντράγκι με την σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς. Όλοι γνωρίζουν πως κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκελ.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Σαμαράς κορύφωσε την κινδυνολογική προπαγάνδα προσδοκώντας ότι έτσι θα μετριάσει το μέγεθος της επερχόμενης εκλογικής του συντριβής.
Ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και ψυχραιμία θα προχωρήσει μπροστά. Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. η Ευρώπη προχωρά.
Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ, ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ!!
Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!! ΣΥΡΙΖΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ, ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!
Κινδυνολογία τέλος. Οι δηλώσεις Ντράγκι γκρεμίζουν το μύθο του κ. Σαμαρά και της μαύρης προπαγάνδας της ΝΔ. Νέο πρόγραμμα με διαπραγμάτευση και με αλλαγές, χωρίς τη φορομπηχτική πολιτική των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει πολιτική και οικονομική αστάθεια. Η εξέλιξη αυτή δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον Σύριζα που είναι πιο πάνω από τη ΝΔ κατά 9 μονάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΝΔ αποσυσπειρώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα αυτές τις 2 μέρες και χάνει 2-3 μονάδες προς την Χ.Α, άλλες τόσες προς τους ΑΝΕΛ και στέλνει τους αναποφάσιστους είτε στα δύο αυτά κόμματα είτε απευθείας στον Σύριζα, αφού πολλοί θέλουν σταθερότητα και όχι νέες εκλογές.
Η συσπείρωση γύρω από τον Σύριζα και τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι πρωτοφανής και θα φανεί στη κάλπη με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά. Επίσης, η Χρυσή Αυγή είναι, πιθανόν, όχι μόνο να είναι 3ο κόμμα, αλλά να φτάσει και σε επίπεδα ευρωεκλογών, αφού η ΝΔ είναι οριστικά δεύτερη και πλέον η ψήφος στη ΝΔ θεωρείται και είναι χαμένη ψήφος.
Το στοίχημα της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι να συσπειρώσει το 90% των Ελλήνων, να δώσει τόνωση στην Οικονομία, να εμπνεύσει επενδυτές και πολίτες να στηρίξουν μια προσπάθεια ανάπτυξης της Ελλάδας.