Ερωτ.: Κ. Κακαλέτρη, διαβάζουμε στο βιογραφικό του... site σας ότι κατέχετε τον τίτλο του διαπιστευμένου Ακολούθου του Βασιλικο...
Ερωτ.: Κ. Κακαλέτρη, διαβάζουμε στο βιογραφικό του... site σας ότι κατέχετε τον τίτλο του διαπιστευμένου Ακολούθου του Βασιλικού Κολλεγίου Γυναικολόγων. Εξηγήστε μας τί ακριβώς είναι αυτή η διάκριση και πόσο σας έχει βοηθήσει στην καριέρα σας.
Δημ. Κακαλέτρης: Ο Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου της Μεγάλης Βρετανίας είναι τίτλος που αποκτά κάποιος, έχοντας συμπληρώσει 12 με 13 χρόνια ολοκληρωμένης εκπαίδευσης, προωθώντας την “τέχνη” και επιστήμη της Μαιευτικής – Γυναικολογίας. Είναι ενας τίτλος προσωπικής καταξίωσης και λιγότερο επαγγελματικής ανέλιξης. Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή σαν γυναικολόγος να τον κατέχω.
Ερωτ.: Είστε ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες γυναικολόγους. Αυτό που όλοι ονομάζουμε καλός γιατρός έγκειται μόνο στην επιστημονική κατάρτιση του κάθε γιατρού ή πιστεύετε ότι είναι μια συνάρτηση και άλλων παραγόντων;
Δημ. Κακαλέτρης: Η Γυναικολογία είναι επιστήμη, αλλά και τέχνη. Θεραπεύουμε γυναίκες και οχι χαρτιά εξετάσεων! Η μαιευτική δεν είναι μπούσουλας, δεν είναι τυφλοσούρτης όσων σου δίδαξαν και διάβασες σε βιβλία. Μέσω αυτής προάγεις τη μητρότητα και συμβάλλεις στη δημιουργία της οικογένειας. Η μέλλουσσα μητέρα δεν έχει ανάγκη μόνο από έναν καλό γιατρό, αλλά και από έναν φίλο, από έναν καλοπροαίρετο “συμβουλάτορα”, από κάποιον που θα αισθανθεί δικό της άνθρωπο, θα της αφιερώσει χρόνο και θα καταφέρει να καταλαγιάσει τις αγωνίες και τους φόβους της. Αυτό κανένα βιβλίο δεν θα σου διδάξει πώς να το πετύχεις. Για να το καταφέρεις απαιτείται εμπειρία και κυρίως αστείρευτη αγάπη για το λειτούργημα που επέλεξες να υπηρετήσεις.
Ερώτ.: Πως πρέπει οι γυναίκες να επιλέγουν έναν γυναικολόγο;
Δημ. Κακαλέτρης: Η επιλογή γυναικολόγου διαφέρει απο γυναίκα σε γυναίκα. Προσωπικά πιστέυω πως η “χημεία”, η επικοινωνία, η κατανόηση και βέβαια η εμπιστοσύνη πρέπει να ειναι αμοιβαία.
Ερώτ.: Από τη δραστηριότητά σας στα social media, διαπιστώνουμε ότι έχετε μια τεράστια απήχηση ως επιστήμονας, αλλά και ως άνθρωπος. Άλλωστε είστε ο γυναικολόγος με τα περισσότερα likes στο fb. 80.000 γυναίκες σας παρακολουθούν εκεί και ζητούν τις συμβουλές και τη βοήθειά σας καθημερινά. Μάλιστα, κάθε φωτογραφία που δημοσιεύετε με νεογέννητα βρέφη συγκεντρώνει χιλιάδες likes, ενώ όλοι πλέον σας αποκαλούν “ο γιατρός με τα μωρά”. Πώς το διαχειρίζεστε όλο αυτό και τι πιστεύετε ότι έχετε καταφέρει μέσα απ΄αυτήν τη σελίδα;
Δημ. Κακαλέτρης: Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής όλη αυτή η απήχηση που προαναφέρατε αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη και για μένα, καθότι υπήρξα παντελώς άσχετος, μέχρι και πρόσφατα, με όλα αυτά που ονομάζονται Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Επιλέγοντας ωστόσο και έχοντας δίπλα μου τους κατάλληλους ανθρώπους, διαπίστωσα πολύ γρήγορα ότι αυτό το εγχείρημα, εκτός από μια πηγή ενημέρωσης αποτελεί και μια νότα χαράς και ελπίδας για όλες τις γυναίκες που αποζητούν ή που έχουν ήδη βιώσει το μεγαλείο της μητρότητας. Συγκινούμαι και χαίρομαι με την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν όλες αυτές οι γυναίκες καθημερινά και πραγματικά θέλω να βοηθήσω όσες περισσότερες μπορώ. Όσο για την προσφώνηση “Ο γιατρός με τα μωρά”, υπάρχει άραγε μεγαλύτερη ανταμοιβή απ’ αυτήν για έναν γυναικολόγο;;; Δε θέλω να παραλείψω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους γονείς που μοιράζονται τη χαρά τους και τις πιο μεγάλες στιγμές της ζωής τους μαζί μου.
Ερώτ.: Πολύ συχνά αναφέρετε στη σελίδα σας στο fb αλλά και στο site σας, ότι όλες οι γυναίκες μπορούν να γίνουν μητέρες. Είναι αλήθεια αυτό;
Δημήτρης Κακαλέτρης: Πραγματικά πιστέυω ότι όλες οι γυναίκες, της αναπαραγωγικής ηλικίας, μπορούν να γίνουν μητέρες. Αυτό άλλωστε επιτάσσει η ίδια η φύση. Κι αν ορισμένες συναντούν κάποια εμπόδια, με τη βοήθεια της επιστήμης μπορούν να ξεπεραστούν. Για κάθε πρόβλημα, η επιστήμη μας παρέχει τη λύση και όλα αντιμετωπίζονται.
Ερώτ.: Ποια η γνώμη σας για την καισαρική τομή και για την αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;
Δημήτρης Κακαλέτρης: Μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ τον όρο κοιλιακό τοκετό, αυτό επιδρά περισσότερο ευεργετικά και στην ψυχολογία των γυναικών. Σαφέστατα ο κοιλιακός τοκετός έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν θα σταθώ σ’ αυτό, ούτε θα αναλύσω τις αιτίες, γιατί θα πρέπει να αναφερθώ στους συναδέλφους στο σύνολό τους και δε θα το κάνω. Κάποιες φορές, ωστόσο, η καισαρική τομή είτε επιβάλλεται, είτε είναι μονόδρομος. Αυτό δε σημαίνει ότι οι γυναίκες που δεν έχουν δεύτερη επιλογή υστερούν σε κάτι ή θα πρέπει να έχουν ενοχές. Αυτό που προέχει είναι να παραμείνουν υγιείς και να κρατήσουν ένα υγιέστατο μωρό στα χέρια τους. Εξάλλου εκπλήρωσαν το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης, δημιούργησαν και φιλοξένησαν στο σώμα τους μια καινούργια ζωή.
Ερώτ.: Πιστεύετε ότι η μητρότητα έχει όριο ηλικίας;
Δημήτρης Κακαλέτρης: Έτσι κι αλλιώς ο μέσος όρος ηλικίας που μια γυναίκα αποφασίζει πια να γίνει μητέρα, ξεπερνά το τριακοστό έτος της ηλικίας της. Προσωπικά όχι, δεν πιστεύω ότι η μητρότητα πρέπει να γνωρίζει όρια και περιορισμούς, αρκεί η ίδια η γυναίκα να σιγουρευθεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον πιο απαιτητικό ρόλο της ζωής της, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μακροπρόθεσμα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Ερώτ.: Η σύγχρονη Ελληνίδα έχει προβλήματα;
Δημ. Κακαλέτρης: Η Ελληνίδα πρέπει από μικρή να μαθαίνει ότι η πρόληψη είναι το παν και η επίσκεψη στον γυναικολόγο επιβάλλεται από μικρή ηλικία. Κάθε γυναίκα οφείλει να σέβεται την υγεία της και το σώμα της για να παραμείνει υγιής και να διαφυλάξει το πιο σημαντικό κομμάτι της, τη μητρότητα. Η διαγνωστική ικανότητα των σύγχρονων γυναικολόγων, με τη γνώση και την τεχνολογία, εχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Ίσως στην Ελλάδα υπάρχει μια παραπληροφόρηση στο θέμα και στον ορισμό της υπογονιμότητας και πολλές γυναίκες προβαίνουν σε θεραπείες υπογονιμότητας πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι χρειάζεται.
Ερώτ.: Τι σας ώθησε να παρέχετε σε όλες τις γυναίκες που επισκέπτονται το ιατρείο σας πλήρη γυναικολογικό έλεγχο με το ποσό των 35 ευρώ;
Δημήτρης Κακαλέτρης: Θεωρώ ότι η υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό. Σέβομαι λοιπόν το δικαίωμα κάθε γυναίκας για προαγωγή και πρόληψη της υγείας της, σε κάθε στάδιο της ζωής της. Το οφείλω άλλωστε σε όλες τις γυναίκες που με τιμούν, με τίμησαν και θα με τιμήσουν.
Ερώτ.: Ποια είναι η αξία της δεύτερης γνώμης που υποστηρίζετε ως δικαίωμα κάθε γυναίκας ασθενούς και τι εννοείται με τον όρο τεκμηριωμένη ιατρική;
Δημήτρης Κακαλέτρης: Κάθε γυναικολογικό, μαιευτικό πρόβλημα αξίζει μια δέυτερη γνώμη! Η προσωπική άποψη ενός γιατρού για ένα συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να μην ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία ή ακόμη και στην ψυχοσύνθεση κάποιας γυναίκας.
Ερώτ.: Χειρουργός ή μαιευτήρας κ. Κακαλέτρη;
Δημήτρης Κακαλέτρης: H χειρουργική είναι πρόκληση, με συναρπάζει κάθε φορά και μου δίνει τη χαρά ότι βοηθώ έναν άνθρωπο. Η μαιευτική είναι κάτι άλλο, είναι η δύναμή μου, είναι για μένα πηγή ζωής.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην αρχισυντάκτρια
του anatropionline.gr, Βασιλική Σωτηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση