Ένα ιατρικό μυστήριο που χρονολογείται από το 1898 έλυσαν ο μοναδικός εγγονός του ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ και ένας για...
Ένα ιατρικό μυστήριο που χρονολογείται από το 1898 έλυσαν ο μοναδικός εγγονός του ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ και ένας γιατρός από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, στη Νότιο Αφρική.
Το μυστήριο αφορά τη γυναίκα του Ουάιλντ και γιαγιά του Μέρλιν, Κόνστανς, η οποία πέθανε σε ηλικία 39 ετών από άγνωστη μέχρι πρόσφατα αιτία.
Στα 116 χρόνια που μεσολάβησαν από τον θάνατό της διατυπώθηκαν αρκετές θεωρίες για τις πιθανές αιτίες του.
Μεταξύ αυτών βλάβες στη σπονδυλική στήλη μετά από πτώση στο σπίτι της και σύφιλη την οποία της μετέδωσε ο διάσημος σύζυγός της.
Η αλήθεια, ωστόσο, φαίνεται να είναι πως η Κόνστανς Χόλαντ (σ.σ. άλλαξε το επίθετό της σε Χόλαντ έπειτα από τη φυλάκιση του συζύγου της) πέθανε από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Αυτό αποκαλύπτουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ο εγγονός της Μέρλιν Χόλαντ, και ο φαρμακολόγος και νευρολόγος-ψυχίατρος δρ Άσλεϊ Χολμς, ο οποίος εξέτασε μία σειρά από 130 επιστολές που αντάλλαξε η Κόνστανς με τον αδελφό της Ότο, από το 1878 έως τον θάνατό της.
Οι επιστολές αποκαλύπτουν όλα τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τα οποία όμως δεν διέγνωσαν σωστά οι γιατροί της, παρότι η νόσος ήταν ήδη γνωστή εκείνη την εποχή.
Η Κόνστανς περιγράφει στα γράμματά της την ολοένα και μικρότερη ικανότητα βάδισης και πόνους σε όλο το σώμα, που την αφήνουν με εξαντλητικούς πονοκεφάλους και ακραία κόπωση.
Οι δύο γιατροί στους οποίους είχε απευθυνθεί δεν έκαναν σωστή διάγνωση και έτσι ο ένας την υπέβαλλε σε λουτρά και ηλεκτροσόκ, ενώ ο δεύτερος σε χειρουργικές επεμβάσεις για αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας, διότι πίστευε ότι τα νευρολογικά και τα ψυχικά νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τέτοιου είδους γυναικολογικές επεμβάσεις.
Μέσα σε λίγες ημέρες έπειτα από την δεύτερη τέτοιου είδους επέμβαση, η οποία ήταν τραγικά επικίνδυνη εκείνη την εποχή, η Κόνστανς έπεσε σε κώμα και πέθανε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση