GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Μονόδρομος η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

Διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος εισηγείται ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν,...


Διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος εισηγείται ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος ωστόσο επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει νέα χρεοκοπία μόνο εάν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ενώ υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τους λίγους ελληνες πολιτικούς οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος.
«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την Ελλάδα και αυτός οδηγεί έξω από την Ευρωζώνη», δηλώνει ο κ. Ζιν στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». «Έχουμε μπροστά μας μια επιπλέον κρατική χρεοκοπία με ένα ισχυρό, ανοιχτό ή κρυμμένο κούρεμα χρέους, του οποίου θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερα δάνεια και κουρέματα χρέους, εάν η χώρα δεν επαναφέρει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας εξόδου από το ευρώ και μιας υποτίμησης του νομίσματός της», δηλώνει ο κ. Ζιν και προσθέτει ότι ένα «Grexit» δεν θα ήταν εύκολο.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσίπρα, ο γερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι είναι «από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος και για αυτό είναι διατεθειμένοι να τολμήσουν». Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας βάζει και πάλι στο τραπέζι τις ελληνικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας ανήκει, όπως λέει ο κ. Ζιν, στις «πολλές όχι ευχάριστες πτυχές της υπόθεσης».
Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν επισημαίνει ότι υπάρχουν ιστορικά πρότυπα, στα οποία λειτούργησε αυτό και υπενθυμίζει ότι μια από τις προϋποθέσεις για το γερμανικό οικονομικό θαύμα ήταν η παραίτηση από τις απαιτήσεις των Αμερικανών και Βρετανών δανειστών στη Συμφωνία χρέους του Λονδίνου του 1953. Διευκρινίζει πάντως ότι η Γερμανία έλαβε τότε, συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Μάρσαλ, μόνο 20% του ΑΕΠ της, ενώ η Ελλάδα, με τα φανερά και τα κρυφά κουρέματα χρέους του 2012, ήδη έχει διαγράψει 76% του ΑΕΠ.
Ο επικεφαλής του Ifo κάνει λόγο για άμεση ανάγκη δράσης σε κάθε περίπτωση, διότι η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει εδώ και χρόνια. «Η ελληνική οικονομική κατάσταση είναι δυσβάσταχτη για τον πληθυσμό και τα συνεχιζόμενα νέα δάνεια είναι δυσβάσταχτα για την διεθνή κοινότητα», συνεχίζει ο κ. Ζιν και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει σήμερα διπλάσιο αριθμό ανέργων από ό,τι τον Μάιο του 2010. Τότε αποφεύχθηκε η έξοδος της χώρας από το ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 125 της Συνθήκης για την ΕΕ μέσω δημοσίων δανείων της διεθνούς κοινότητας.
«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έζησε μια καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 30% σε σχέση με το επίπεδο πριν από την κρίση, ότι παραμένει ακόμη μίλια μακριά από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της σε ό,τι αφορά τις τιμές», τονίζει και προσθέτει ότι οι ελληνικοί μισθοί είναι δύο φορές υψηλότεροι απ” ό,τι οι πολωνικοί. Επιπλέον, επισημαίνει, μετά τη χρεοκοπία του 2012, η χώρα συνεχίζει να δημιουργεί «τεράστια ελλείμματα», τα οποία «με κόπο και πολλά τρικ έπρεπε να ωραιοποιηθούν» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και η ΕΚΤ προσπάθησε το παν για να πιέσει τους τόκους για τα ελληνικά ομόλογα.
Πηγή: www.newsbeast.gr

5 σχόλια

  1. Επειδη δεν μπορουμε να υποτιμησουμε το ευρω κανουμε περικοπες σε μισθους και συνταξεις
    Η μονη λυση ειναι ανεξαρτητο εθνικο νομισμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΟΚ. ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ. ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕ ΕΝΑ GREXIT.

    Πολύ ακριβά θα πλήρωναν μια ενδεχόμενη
    έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρο των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το τίμημα θα ήταν τεράστιο για την ευρωζώνη, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.

    Σε εκδήλωση των Φιλελευθέρων με θέμα την ανάπτυξη, ο Φερχόφστατ επεσήμανε πως η συζήτηση για το Grexit «δεν είναι έξυπνη, είναι αντιπαραγωγική γιατί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την ευρωζώνη».

    Μάλιστα αποκάλυψε και στοιχεία με συγκεκριμένα ποσά που θα επιβάρυνε ένα Grexit κάθε κράτος-μέλος, τα οποία, πράγματι, προκαλούν ίλιγγο:

    Με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τα κράτη μέλη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε 66 δισ-80 δισ ευρώ στη Γερμανία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία, 44 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 229 δισ. Ευρώ στην Ισπανία, 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία.

    «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ενδεχόμενη έξοδος θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης» τόνισε ο Φερχόφστατ. «Η εναλλακτική δεν είναι να ξαναρχίσουμε να συζητάμε για ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών από το ευρώ αλλά να αρχίσουμε μια θαρραλέα συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τα κράτη μέλη» πρόσθεσε. Εκτίμησε ακόμη ότι η ευρωζώνη δεν είναι μόνο μια οικονομική ένωση αλλά μια κοινότητα βασισμένη σε αρχές και δεν ανήκει στους άλλους να πουν τι θα πρέπει να πράξουν οι Ελληνες οι οποίοι έχουν τη δημοκρατική επιλογή για τον ποιόν θα ψηφίσουν.


    ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
    ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΙΔΗΣΟ. ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ,ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ, ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΟΛΙΣ ΚΥΡΗΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑΣΗ ΠΡΗΡΩΜΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ "ΦΙΛΟΙ" ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥΣ.
    ΞΑΦΝΙΚΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ "ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ" ... "ΦΥΓΟΠΟΝΟΙ"...."ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ"...Κ.Τ.Λ...
    TO EYΡΩ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΝΟΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ.
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ Ο ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χανς-Βέρνερ Ζιν :
    Χαρακτηριστική σκυλόφατσα ευρωμασόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *