Τίτλοι τέλους πέφτουν για τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ τρία χρόνια μετά την εκλογή του. Ήταν άλλωστε ο ίδιος, που χαρ...
Τίτλοι τέλους πέφτουν για τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ τρία χρόνια μετά την εκλογή του.
Ήταν άλλωστε ο ίδιος, που χαρακτήρισε χθες την ήττα του κόμματος στις εκλογές βαριά τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ίδιο προσωπικά, προαναγγέλλοντας συνέδριο για τον Μάιο και διευκρινίζοντας ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.
Συνοδεύοντας πάντως την προαναγγελία της λήξης της θητείας του με ένα ξέσπασμα οργής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ότι «εγώ δεν θα γίνω ούτε Ζίγδης ούτε Κουβέλης», προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ που …επιβεβαίωσε ότι «πράγματι, ο αμετροεπής κ. Βενιζέλος δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει Φώτης Κουβέλης».
Στη δευτερολογία του με την οποία και έκλεισε η κοινή συνεδρίαση των οργάνων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στη διαμόρφωση ενός συνεδρίου ενότητας της παράταξης, προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχθεί καμία ανηθικότητα και κάνοντας παράλληλα λόγο για την ανάγκη μίας πορείας αλλαγών και αναζήτησης εκ νέου του πολιτικού στίγματος της παράταξης.
Υποστήριξε ότι θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριό του, προκειμένου να εγγυηθεί την ομαλή πορεία προς μία ανοιχτή, δημοκρατική και πολιτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως ότι εκεί τελειώνει και η θητεία του.
Δικαιολογώντας την εισήγησή του το συνέδριο να γίνει μετά το Πάσχα, ο πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε πως, «όταν γίνει το συνέδριο, πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον στην κοινωνία να μας ακούσει επί της ουσίας», υπονοώντας την ανάγκη ανάκτησης της επαφής με τη βάση του κόμματος στο μεσοδιάστημα.
Ζήτησε μάλιστα δύο ειδικές εκθέσεις που θα βοηθήσουν στην ορθή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ειδικότερα, επιφόρτισε αφενός τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Νίκο Σαλαγιάννη και τον Λευτέρη Κατσικαρέλη με την ευθύνη σύνταξης μίας έκθεσης με τις δυνάμεις που συγκέντρωσε το κόμμα ανά περιοχή πανελλαδικά, αλλά και την ομάδα επιστημονικής ανάλυσης των δημοσκοπήσεων υπό τον Πάνο Κολιαστάση με την ευθύνη σύνταξης μίας εισήγησης στη βάση τόσο των exit polls όσο και των πραγματικών αποτελεσμάτων στην κάλπη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια επαναπροσέγγισης των ‘διασπαστών’ του κόμματος, που εκτιμά ότι στοίχισαν με τις πράξεις τους την τρίτη θέση στο ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας πως «βαδίζουμε ενωτικά, αλλά όχι ατιμώρητα».
Η εισήγηση μάλιστα ήθελε το συνέδριο να προηγείται της εκλογής προέδρου, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί το στίγμα της παράταξης και να επιχειρηθεί η «επανεκκίνησή» της, κάτι που φαίνεται να επικράτησε μεταξύ των στελεχών, παρά τα όσα ορίζει διαφορετικά το καταστατικό του κόμματος.
Η προαναγγελία λήξης της θητείας του με το συνέδριο του Μαΐου, έγινε μετά από την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, η οποία και ζήτησε να ξεκαθαρίσει τη στάση του ο πρόεδρος του κινήματος, σημειώνοντας πως διαφορετικά το κλίμα στο εσωτερικό θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.
Ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες συνεδρίου ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, συμφωνώντας με την πρόταση αυτές να λάβουν χώρα μετά το Πάσχα, καθώς «προηγείται η πορεία της χώρας», όπως είπε.
Την ίδια ώρα πάντως, υπήρξαν και εισηγήσεις στελεχών που υποστήριζαν πως το θέμα της ηγεσίας δεν είναι το πρωτεύον, με τον Δημήτρη Κρεμαστινό μάλιστα να καλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξαντλήσει την τετραετή θητεία του στο τιμόνι του κόμματος.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψε και η ένταση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μιλά περί φαινομένων «κακλαμανισμού», αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, που επέλεξε να παραστεί και στις δύο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών την ίδια μέρα.
Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε και μεταξύ του προέδρου του κόμματος και του προέδρου της Νεολαίας Παύλου Χρηστίδη, όταν, μετά την ομιλία του τελευταίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον εγκάλεσε ότι δεν τον έβρισκαν στο τηλέφωνο, όταν ήθελαν να του ζητήσουν να κατέβει υποψήφιος στην Αργολίδα, απαγορεύοντάς του μάλιστα να …απαντήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση