GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προεδρική εκλογή: Ποια είναι (μέχρι στιγμής) τα "ναι", ποια τα "όχι" και ποια τα "ίσως"...

Σε πόκερ για γερά νεύρα και με πολλές μπλόφες εξελίσσεται το θέμα της προεδρικής εκλογής για την οποία άρχισε από χθες η αντίστροφη μέτρη...

Σε πόκερ για γερά νεύρα και με πολλές μπλόφες εξελίσσεται το θέμα της προεδρικής εκλογής για την οποία άρχισε από χθες η αντίστροφη μέτρηση. Εν μέσω της αβεβαιότητας με την τρόικα, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν πάρει προσωπικά την αναμέτρηση αυτή από την οποία θα κριθούν και όλες οι μετέπειτα εξελίξεις.

Μέχρι τώρα ο συσχετισμός δυνάμεων παραμένει ρευστός και οριακός εκατέρωθεν. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε φθάσει στους 177» αναφερόμενοι στους βουλευτές που μπορεί να ψηφίσουν «ναι». Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει τα δικά του στελέχη ότι τα εν δυνάμει «όχι» για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι ήδη 118. Λείπουν τρεις από τον καθένα...

Ακόμη κι αν οι αριθμοί αυτοί δεν αντανακλούν ακριβώς την πραγματικότητα, η μάχη των εντυπώσεων έχει τη σημασία της καθώς όλα δείχνουν ότι μια μικρή ομάδα «αμφιταλαντευόμενων» βουλευτών είναι αυτή που θα κρίνει στο τέλος το αποτέλεσμα. Όπως λέγεται μάλιστα, όποια πλευρά βρεθεί πλησιέστερα στο στόχο της κατά το κρίσιμο δεκαήμερο ανάμεσα στην πρώτη και την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει.

Στο στρατόπεδο του «ναι» υπολογίζονται και οι βουλευτές που συμφωνούν με την πρόσφατη «πρόταση για εθνική συμφωνία - συνεννόηση», δηλαδή για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015.

Το άθροισμα των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι 155. Από το χώρο των ανεξαρτήτων της κεντροαριστεράς που στηρίζουν την «πρόταση για εθνική συμφωνία - συνεννόηση», ως θετικοί εκτιμώνται οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης. Την πρόταση στήριξαν και οι νυν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας. Όμως ο κ. Τσούκαλης δήλωσε χθες ότι δεν θα ψηφίσει πρόεδρο. Υπέρ της πρότασης αυτής είχε ταχθεί και ο εκλεγείς με τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητος Πέτρος Τατσόπουλος.
Ευθέως ναι δήλωσε ήδη ότι θα ψηφίσει η προερχόμενη από την ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητη Κατ. Μάρκου. Ενδιάμεση στάση έχει τηρήσει ο Πάρις Μουτσινάς και από το χώρο της κεντροδεξιάς οι ανεξάρτητοι Γιώργος Κασαπίδης και Γιάννης Κουράκος.
Από τους βουλευτές οι οποίοι έχουν αποχωρήσει κατά καιρούς από τους ΑΝΕΛ θεωρείται ότι μπορούν να υπερψηφίσουν οι Γιώργος Νταβρής, Βασίλης Καπερνάρος, Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος και ο Παναγιώτης Μελάς που ανεξαρτητοποιήθηκε αυτές τις ημέρες.
Από τους άλλους ανεξάρτητους ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε χθες ότι δεν θα ψηφίσει και ο Βύρων Πολύδωρας έχει δηλώσει ασαφώς ότι αν είναι ο 180ος θα ψηφίσει ναι.
Ειδική κατηγορία αποτελούν οι δύο προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Στο στρατόπεδο του όχι αθροίζονται μετά βεβαιότητας οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 12 του ΚΚΕ και οι 16 της Χρυσής Αυγής. Το σύνολό τους είναι 99 βουλευτές. Επίσης ο κ. Τσίπρας (ο οποίος έχει ζητήσει από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να χειριστεί προσωπικά όλες τις σχετικές επαφές με τους βουλευτές) έχει κλείσει συμφωνία με τους ανεξάρτητους εκ της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Βουδούρη, των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα και εκ του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόδωρο Παραστατίδη ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και με τον Μάρκο Μπόλαρη. Οι υπόλοιποι στους οποίους στηρίζεται είναι οι «αμετακίνητοι» στο όχι από την ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ. Αν δηλαδή δεν υποστούν τελικά άλλες διαρροές αυτά τα δύο κόμματα, τότε τα «όχι» θα ξεπεράσουν άνετα στο σύνολό τους τα 121.

Κατά συνέπεια αυτό που προκύπτει είναι ότι από αριθμητικής πλευράς το θέμα της προεδρικής εκλογής δεν θα κριθεί από τη στάση των ανεξαρτήτων βουλευτών που σε μεγάλο βαθμό έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Θα κριθεί από τις εξελίξεις εντός των (ήδη συρρικνωμένων) Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κ. Καμμένου και Κουβέλη. Αυτές είναι οι «αδύναμοι κρίκοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *