Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του ορεινού οικισμού των Καρινών Αγίου Βασιλείου, είχαν στραφεί για πόση στα εμφιαλωμένα νερά, ...
Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του ορεινού οικισμού των Καρινών Αγίου Βασιλείου, είχαν στραφεί για πόση στα εμφιαλωμένα νερά, επειδή οι ποσότητες που έφταναν στα σπίτια τους ήταν ακατάλληλες, όπως απόδειξαν οι χημικές αναλύσεις εργαστηρίων. Και ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς θα έπρεπε να εφοδιάζονται στα χρόνια της φτώχιας και ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού που παρατηρείται αυξημένη ζήτηση, σημαντικές ποσότητες «καθαρού νερού» επιβαρύνοντας το πενιχρό τους εισόδημα… Ήταν χαρακτηριστικές οι εικόνες στο χωριό, ηλικιωμένοι άνθρωποι εφοδιασμένοι σε τσάντες πλαστικά μπουκάλια, να σπεύδουν στη βρύση για να πάρουν νερό για τις καθημερινές ανάγκες των σπιτιών τους .
Τα πρόβατα, εκ παραδόσεως, ζουν τους εκατό ανθρώπους του χωριού
Ώσπου, αποδείχτηκε, ότι το πρόβλημα εντοπίζονταν στις ίδιες τις πηγές «Αρκάλου» και «Κεράμου», από όπου υδρεύονταν και αρδεύονταν το χωριό, και τούτο επειδή «για τριάντα χρόνια δεν είχαν καθαριστεί.» Γι αυτό και το νερό έφτανε στις βρύσες των νοικοκυριών «μόνο για λάτρα» και όχι για κατανάλωση και οι κάτοικοι για πολλούς μήνες υπέφεραν. Όταν πια με παρεμβάσεις του προέδρου της κοινότητας Βασίλη Λαγουδάκη, η δημοτική Αρχή προχώρησε στον καθαρισμό των πηγών, οι άνθρωποι… ανάπνευσαν και δεν ξανάπαν το νερό νεράκι!
Η παλιά βρύση των Καρινών, από όπου προμηθεύονταν νερό τα σπίτια παλαιά...
«ΣΩΘΗΚΑΜΕ»
Αλλά το σπουδαιότερο όλων είναι, ότι μια γεώτρηση της «Σπηλιανής Χαλέπας» που διανοίχτηκε με δημοτική δαπάνη πριν ένα μήνα περίπου, «έσωσε το χωριό», καθώς, όπως λένε κάτοικοι, και τα «ψηλά σπίτια» δεν θα έχουν πλέον έλλειψη νερού τα καλοκαίρια όπως παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και οι κτηνοτρόφοι θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες στις μονάδες τους…
Οι Καρίνες των εκατό ανθρώπων σήμερα, είναι αμιγώς κτηνοτροφικό χωριό και «ζει από τα πρόβατα και τα βουνά», καθώς ημερησίως φτάνουν στα τυροκομεία κατά μέσο όρο οκτώ τόνοι γάλακτος. Το σύνολο των κατοίκων ασχολείται με τα ζωντανά και οι μισοί από τους εκατό είναι νέας ηλικίας και επέλεξαν τον τόπο τους για μόνιμη εγκατάσταση και επάγγελμα την παραδοσιακή απασχόληση. «Σωθήκαμε», λένε οι νέοι που «βλέπουν» τώρα με άλλες προοπτικές το μέλλον τους στις Καρίνες που στέριωσαν…
Από τις πρώτες ενδείξεις, η νέα πηγή στη «Σπηλιανή Χαλέπα» θα δώσει επιπλέον στο χωριό έως και εκατό κυβικά νερού ωριαίως, έτσι ώστε «να μην υπάρχει πια πρόβλημα στην ύδρευση και άρδευση…
Η πλατεία, εκεί που κάποτε γίνονταν τα μεγάλα πανηγύρια της εορτής του Τιμίου Σταυρού
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση