GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αισιόδοξοι οι έλληνες εργοδότες

Ενθαρρυντικά σημάδια για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, προκύπτουν από τα αποτελέσματα της έρευνας της Manpower για τις προοπτικές ...


Ενθαρρυντικά σημάδια για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, προκύπτουν από τα αποτελέσματα της έρευνας της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης το πρώτο τρίμηνο του 2015, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 εργοδοτών.
Με τον δείκτη των προοπτικών απασχόλησης – προσαρμοσμένο σύμφωνα με την εποχικότητα – να διαμορφώνεται στο +8%, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2008.
Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα σε πέντε τομείς και μία γεωγραφική περιοχή σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Όσον αφορά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν βελτίωση σε έξι τομείς και στις δύο γεωγραφικές περιοχές.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα τριμηνιαία αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι το 16% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, 12% προβλέπουν μείωση και 70% δεν αναμένουν κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό τους. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%. Οι προθέσεις προσλήψεων παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας
Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν κατά το προσεχές τρίμηνο οι εργοδότες σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες του τομέα χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις αναμένουν την ισχυρότερη αύξηση καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +19%.
Παράλληλα, οι προοπτικές ανέρχονται σε +14% τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα του εμπορίου (χονδρική & λιανική), ενώ οι προοπτικές για τον τομέα μεταφορών & επικοινωνιών είναι στο +13%. Ωστόσο, οι εργοδότες στους τομείς εστίασης και τουρισμού αναμένουν υποτονικό κλίμα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του -2%.
Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014, οι εργοδότες σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας καταγράφουν βελτιωμένες προοπτικές προσλήψεων. Οι σημαντικότερες αυξήσεις των προοπτικών, της τάξης των επτά και έξι ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα, καταγράφονται στους τομείς του εμπορίου (χονδρική & λιανική) και της μεταποίησης, ενώ οι εργοδότες του τομέα ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου & ύδρευσης καθώς και του τομέα χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις αναφέρουν βελτιώσεις της τάξης των πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Στο μεταξύ, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε τέσσερις τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργικής οικονομίας, με μείωση πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες του τομέα χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις αναφέρουν σημαντική αύξηση της τάξης των έντεκα ποσοστιαίων μονάδων ενώ οι προοπτικές του τομέα της Μεταποίησης ενισχύονται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Οι εργοδότες του τομέα του εμπορίου (χονδρική & λιανική) επίσης καταγράφουν σημαντική βελτίωση, της τάξης των εννέα ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται σε δύο τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, με μείωση δεκατριών ποσοστιαίων μονάδων.
Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή
Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Οι υψηλότερες συνολικές προοπτικές απασχόλησης, της τάξης του +11%, καταγράφονται στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, ενώ οι προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε +4%.
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, ενώ διατηρούνται σχετικά σταθερές στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται και στις δύο γεωγραφικές περιοχές. Οι προοπτικές στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ισχυροποιούνται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Πηγή: www.newsbeast.gr

1 σχόλιο

  1. Καλέ πού το βρήκες αυτό; Έγινε καμιά πρωτογενής παραγωγή και το χάσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *