GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φεύγουν από την Ελλάδα τα «μυαλά»

Τα στοιχεία σοκ αποτυπώνουν το μεγάλο πρόβλημα της «διαρροής εγκεφάλων» από την Ελλάδα, προοιωνιζόμενα ίσως τα χειρότερα. Συνολ...



Τα στοιχεία σοκ αποτυπώνουν το μεγάλο πρόβλημα της «διαρροής εγκεφάλων» από την Ελλάδα, προοιωνιζόμενα ίσως τα χειρότερα. Συνολικά και σε όλους τους τομείς, πάνω από 100.000 Ελληνες επιστήμονες, στην πλειονότητα νέοι, βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε έχοντας εδραιωθεί επαγγελματικά είτε αναζητώντας μία καλή θέση εργασίας.

Επίσης, ακόμη 30.000 Ελληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, πολλοί εκ των οποίων προσβλέπουν σε αναζήτηση εργασίας ώστε να μείνουν μόνιμα στην ξένη χώρα. Και οι διαστάσεις του προβλήματος διευρύνονται. Στο εξωτερικό αρχίζουν να αναζητούν την τύχη τους και έμπειροι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας, αλλά και της «διεκδίκησης» ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Πρόσφατα, διευθυντής Ερευνητικού Ινστιτούτου μετανάστευσε στη Σιγκαπούρη, ενώ πολλοί έλαβαν άδεια άνευ αποδοχών γιατί βρήκαν (καλύτερη) δουλειά στο εξωτερικό. «Τα πανεπιστήμια και ευρύτερα η ελληνική ερευνητική κοινότητα όχι μόνο δεν μπορούν να πάρουν νέο αίμα, αλλά ούτε να κρατήσουν το έμπειρο προσωπικό τους.

Οι επιπτώσεις του προβλήματος θα είναι οξύτατες για τη χώρα εάν αναλογισθούμε την αναπτυξιακή διάσταση που έχουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ», τονίζει η Εύη Σαχίνη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα οικονομικά και ποιοτικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται στα πρόθυρα μείζονος κρίσης.

Ειδικότερα, με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας του καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Λόη Λαμπριανίδη, πάνω από 100.000 Ελληνες επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί κ.ά.) έως 40 ετών βρίσκονται στο εξωτερικό. Ευρύτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων κάθε ηλικίας οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό προσεγγίζει τις 150.000.

Πιο συγκεκριμένα, η μετανάστευση των νέων επιστημόνων εντάθηκε την τελευταία πενταετία λόγω της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, η οποία ξεπερνάει το 50% στους νέους έως 25 ετών, ενώ παραμένει ιδιαίτερα υψηλή στους νέους 25-29 ετών (40% ) και στην εξίσου δυναμική ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών (25,5%).

Με βάση έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής) οι νέοι που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό έχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Το 73% έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% διδακτορικό, το 41% έχει σπουδάσει σε πολύ καλό πανεπιστήμιο.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 30.000 Ελληνες φοιτητές σε ξένα ΑΕΙ, πολλοί εκ των οποίων επέλεξαν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό όχι μόνο για να ενισχύσουν τα ακαδημαϊκό τους οπλοστάσιο στη μάχη για μια θέση στην αγορά εργασίας, αλλά και διότι ελπίζουν ότι μετά την αποφοίτησή τους θα βρουν δουλειά στη χώρα των σπουδών τους. Και για πολλούς αυτός είναι και ο βασικός λόγος της μετανάστευσης.
Πηγή: Καθημερινή

1 σχόλιο

  1. Παλαιότερο το φαινόμενο. Έφευγε ο κόσμος και μάλιστα τα καλύτερα μυαλά, τα ποιο ικανά. Κυρίως οικονομικοί οι λόγοι. Δεν υπήρχαν δουλειές να μπορεί να με την εργασία του ο πολίτης να θρέψει τον εαυτού και την οικογένεια του. Αυτά ειδικά μετά τον β'παγκόσμιο πόλεμο, ειδικά μέχρι το 80', η φτώχια και η ανέχεια ήσαν τα ποιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Αλλά μετά εφευρέθηκε το δημόσιο, η απασχόληση στο δημόσιο χωρίς αντίκρισμα, οικονομικό, με αμοιβές κατά βούληση, όσα ήθελε ο καθένας, και δεν ήταν ανάγκη και να εργάζεται ο εργαζόμενος. Έτσι άρχισε ο πελατειακος φασισμός, γιατί Για να πιάσεις δουλειά στο δημόσιο, θα έπρεπε να ψηφίζεις και τον ευεργέτη σου. Πού ως επί τω πλείστον ήταν μεγάλοι απατεώνες κλέφτες λωποδύτες. Φάτε εσείς να φάμε και μείς. Το σπουδαιότερο ήταν ότι τα χρηματα-πού απαιτούνται τεράστια ποσά τα έπαιρναν από τις λεγόμενες 'αγορές',Δηλαδή πλούσιους, οι οποίοι δάνειζαν τα κράτη για το κέρδος. Χωρίς φειδώ και χωρίς έλεγχο, τι τα κάνουν τα λεφτά. Όπως σήμερα η τρόικα δίνει τα δανεικά και κλίνει τα μάτια με αποτέλεσμα να τροφοδοτεί τον πελατειακό φασισμό. Και με τον φασισμό, τα έθνη-κράτη πηγαίνουν συνέχεια πίσω. Τώρα μετά 5 χρόνια αποφάσισαν να κόψουν συντάξεις πριν τα 62.Λένε ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των συνταξιούχων. Λένε ότι ο δημόσιος τομέας είναι υπερβολικά μεγάλος. Λένε ότι οι πολιτικοί έχουν τεράστιες περιουσίες. Λένε ότι οι κλέφτες. ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *