Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ΄ του Μεγαλοπρεπούς, ο οποίος τοποθετήθηκε έξω από την Θ...
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ΄ του Μεγαλοπρεπούς, ο οποίος τοποθετήθηκε έξω από την Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. έκανε, την Κυριακή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄ χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 1874, ενώ τον Οκτώβριο του 1878 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης. Το 1884 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή αντέδρασε στις απαιτήσεις της τότε τουρκικής κυβέρνησης να καταργηθούν τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ το 1901 επανήλθε στον Οικουμενικό Θρόνο.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, φυσιογνωμίες σαν του Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ΄ είναι σπάνιες και πρέπει να τις τιμούμε, ώστε να ενισχύουν ουσιαστικά και να αναδεικνύουν τις σημαντικές πτυχές της ιστορίας και της μνήμης της πόλης μας.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ.κ. Άνθιμος, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Πατριάρχη, από όλα τα αξιώματα τα οποία υπηρέτησε, ξεκινώντας ως Μητροπολίτης από τη Βάρνα της Ανατολικής Θράκης και φθάνοντας στην ανώτατη θέση του Οικουμενικού Θρόνου.
Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Περικλής Μήτκας, έκανε λόγο για μία προσωπικότητα η οποία προσέφερε πολλά στη διάδοση των γραμμάτων και την εκπαίδευση, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία του ανδριάντα στο χώρο της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου.
Από την πλευρά του ο Αν. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, η οποία κάλυψε το κόστος ανέγερσης του ανδριάντα, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη αποτίει φόρο τιμής σε μία λαμπρή προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, που με το έργο και τις επιλογές του συνεισέφερε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. με ομιλίες του Καθηγητή και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής, Ανδρέα, του Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., Μιλτιάδη Παπανικολάου και της Καθηγήτριας Γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ., Αφροδίτης Λιτή, η οποία φιλοτέχνησε τον ανδριάντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση