Ολοένα περισσότεροι γονείς ζητούν τις συμβουλές ειδικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αυξητική τάση σημειώνεται ...
Ολοένα περισσότεροι γονείς ζητούν τις συμβουλές ειδικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Αυξητική τάση σημειώνεται στην παιδική παχυσαρκία το τελευταίο διάστημα, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, το 30% των παιδιών της Μαγνησίας είναι υπέρβαρα, κατ’ αντιστοιχία με τα πανελλαδικά δεδομένα.
Τα αριθμητικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και το πρόβλημα είναι εμφανές σε παιδάκια μικρής ηλικίας, 3, 4 ή 5 ετών.
Το πρόβλημα προϋπήρχε αλλά η τάση είναι αυξητική τα πέντε τελευταία χρόνια, ενώ όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Ζήσης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος «πριν από δέκα χρόνια τα ποσοστά ήταν πολύ μικρότερα απ’ ότι είναι τώρα. Υπήρχε μια περίοδος πριν από 2-3 χρόνια, που παρατηρήσαμε μια στασιμότητα, αλλά παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε πλέον ότι η τάση είναι αυξητική».
Η κρίση και η παχυσαρκία είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ενώ όπως εκτιμούν οι ειδικοί, σε δύσκολες οικονομικά περιόδους, οι γονείς στρέφονται σε τρόφιμα που μπορεί να είναι φθηνά στην τιμή, αλλά ποιοτικά και θρεπτικά είναι φτωχά. Παρόλα αυτά όμως, έχουν υψηλό ποσοστό θερμίδων, οπότε «θα λέγαμε ότι συντελεί η οικονομική κρίση στην ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας με αυτό τον τρόπο. Συν τοις άλλοις, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ότι έχουν αυξηθεί και οι μερίδες. Δηλαδή στην ίδια τιμή μπορεί να προσφέρεται μια μεγαλύτερη μερίδα, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει και αναψυκτικό και πατάτες τηγανητές για παράδειγμα, ένα πακέτο δηλαδή το οποίο σε τιμή είναι χαμηλό, αρέσει στο παιδί, αλλά είναι πολύ θερμιδογόνο και χαμηλό θρεπτικά» επισημαίνει ο ίδιος.
Παράλληλα, πρέπει να γίνει έγκαιρα αντιληπτό το πρόβλημα από τους γονείς, ώστε να ζητήσουν έγκαιρα τη συνδρομή των ειδικών. Οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να λειτουργούν ως παράδειγμα για τα παιδιά τους, δίνοντάς τους κίνητρα για να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.
Σύμφωνα την άποψη που διατυπώνει στο σημείο αυτό ο Βολιώτης κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, καλό θα ήταν οι γονείς να παίρνουν μαζί τα παιδιά τους κάθε φορά που πηγαίνουν στην αγορά για ψώνια, γιατί οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ένα παιδί συμμετέχει στα ψώνια του σπιτιού, σε σχέση με τα τρόφιμα, έχει περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσει ένα καινούργιο, υγιεινό τρόφιμο.
Παράλληλα οι γονείς πρέπει να βάζουν τα παιδιά τους στην κουζίνα, να μαγειρεύουν μαζί, γιατί κι αυτό έχει δείξει ότι τα παιδιά αποκτούν πρότυπα υγιεινής διατροφής. «Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε θρεπτικά και υγιεινά γεύματα, με χαμηλή θερμιδική απόδοση» σημειώνει ο κ. Ζήσης, για να προσθέσει ότι «το πιάτο δεν πρέπει να είναι παραφορτωμένο, να έχει ζωηρά χρώματα και να μην είναι βαρετό για τα παιδιά».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση