GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα δύο σενάρια της Deutsche Bank για την ελάφρυνση του χρέους

Το ρίσκο αυξάνεται ξανά στην Ελλάδα, έπειτα από ένα μάλλον ήσυχο καλοκαίρι, διαπιστώνει η Deutsche Bank σε τελευταία έκθεσή της...



Το ρίσκο αυξάνεται ξανά στην Ελλάδα, έπειτα από ένα μάλλον ήσυχο καλοκαίρι, διαπιστώνει η Deutsche Bank σε τελευταία έκθεσή της. Σύμφωνα με το γερμανικό επενδυτικό οίκο, η σημερινή αβεβαιότητα, ως προς την τύχη του ελληνικού προγράμματος, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, ενδεχομένως και αργότερα.

Σε ό,τι αφορά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο οίκος “βλέπει” δύο πιθανά σενάρια:

1) Οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε ένα πακέτο, υπό αυστηρούς όρους, που θα περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα, τη σταδιακή απελευθέρωση των κεφαλαίων του ΤΧΣ και των υπόλοιπων κερδών που έχει βγάλει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και την πιθανή προσφυγή σε μια νέα γραμμή πίστωσης από τον EMS. Όλα αυτά, όμως, θα δοθούν μόνο στην περίπτωση που η τρόικα διαπιστώσει ένα θετικό πολιτικό αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο, τονίζει η Deutsche Bank.

2) Η εναλλακτική θέλει την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος να καθυστερεί για μετά την εκλογή Προέδρου. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι το ελληνικό κράτος θα “στριμωχτεί” έντονα κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο καλείται να αποπληρώσει πάνω από 4 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ.

Στο μεσοδιάστημα, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να διατηρήσει μία ρητορική περί καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα εν όψει της εκλογής Προέδρου. Έτσι, η Ελλάδα θα μείνει σε ένα κενό αβεβαιότητας έως το πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς μία ξεκάθαρη εικόνα ως προς τη μορφή ενός πιθανού νέου προγράμματος, έως ότου κλείσει το θέμα του Προέδρου.

Ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι υπάρχουν και καλά νέα, αφού η ρευστότητα του δημοσίου φαίνεται άνετη έως τα τέλη του έτους, δίνοντας στην κυβέρνηση πίστωση χρόνου για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Τα ανοικτά μέτωπα και η πολιτική αβεβαιότητα

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η Deutsche Bank σημειώνει ότι αυτές κρίνονται σε τέσσερα βασικά ζητήματα:
1) Το χρηματοδοτικό κενό για το 2015-2016, το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 12 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα συνεχίσει να λαμβάνει τα δάνεια διάσωσης του ΔΝΤ, από τα οποία έχουν απομείνει 12 δισ. ευρώ.
2) Το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο υπολογίζεται από 1 έως 2 δισ. ευρώ, αλλά εξαρτάται άμεσα από τη συμφωνία για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού (η οποία πάντως εμφανίζεται εντός στόχων μέχρι στιγμής).
3) Την πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές του επίσημου τομέα, η οποία προβλέπεται από το ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.
4) Τις μεταρρυθμίσεις, που εκτείνονται από την αγορά εργασίας έως το ασφαλιστικό και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται έως ότου υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια σε σχέση με τα αποτελέσματα του ελέγχου της ΕΚΤ και των stress tests των τραπεζών, στα τέλη του Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα αυτά θα κρίνουν εάν είναι διαθέσιμα τα 11 δισ. ευρώ που απομένουν στο ΤΧΣ, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Όμως, όπως τονίζει ο οίκος, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα περιπλέκονται εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αφού η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως το Μάρτιο του 2015, αν και δεν αποκλείεται να επισπευσθεί για τον Ιανουάριο.

Το αποτέλεσμα της εκλογής Προέδρου είναι πολύ οριακό για να προβλεφθεί, τονίζει η Deutsche Bank. Αλλά χαρακτηρίζει σαν προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων και βουλευτών τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μία “καθαρή έξοδο” από το μνημόνιο έως τα τέλη του έτους, με τις οποίες υπονοεί ότι τα υπόλοιπα δάνεια του ΔΝΤ δεν θα εκταμιευτούν, αλλά το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί από το συνδυασμό των κεφαλαίων του ΤΧΣ και νέων εκδόσεων ομολόγων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, η Ελλάδα θα δανειστεί περίπου 10 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα στο 2015.

Μετά από αυτά, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η αβεβαιότητα για το πρόγραμμα και τις χρηματοδοτικές ανάγκες θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *