Την βεβαιότητα του πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται αποτελεσματικά εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, μιλών...
Την βεβαιότητα του πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται αποτελεσματικά εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα Fm».
«Υπάρχουν τόσες πολλές ρυθμίσεις που αλληλοδιαπλέκονται, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μη λειτουργικό και αναποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας. Δεν λήγει στο τέλος του χρόνου η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά μία διάταξη την οποία έχουν χρησιμοποιήσει 3.000 μόνο περιπτώσεις. Εάν λάβετε υπόψη τον όγκο των δανείων, είναι λιγότερο από 1%. Η πρώτη κατοικία του Έλληνα πολίτη θα προστατευθεί, με την περιγραφή αυτή, έτσι κι αλλιώς.
Απλώς, η κυβέρνηση επιδιώκει ένα νομοθετικό πλαίσιο ρεαλιστικό και νομοτεχνικά εύπεπτο και σύγχρονο. Δεν είναι ακόμη ώρα να το συζητήσουμε, αλλά η πρώτη κατοικία προστατεύεται αποτελεσματικά. Η διάταξη είναι περιθωριακή και λόγω της υπερπροβολής της αποτέλεσε σημειολογική ουσία. Την εκμεταλλεύτηκαν 3.000 περιπτώσεις, γιατί όλοι οι άλλοι δεν ήταν ότι δεν είχαν θέματα, αλλά χρησιμοποίησαν άλλα κομμάτια του νομικού μας συστήματος, τα οποία είναι πολύ πιο περιεκτικά για τη λύση τέτοιων προβλημάτων. Δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστη την πρώτη κατοικία», τόνισε ο κ. Δένδιας
Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισε: «Γιατί το βλέπετε σαν σκόπελο; Πρέπει η εθνική αντιπροσωπεία να αποφασίσει τι θέλει. Εάν κρίνουν οι συνάδελφοι βουλευτές ότι είναι ωφέλιμο για τον τόπο να πάμε σε εκλογές, ας το αποφασίσουμε. Η γνώμη μου είναι πως το χειρότερο που μπορεί να γίνει για τη χώρα είναι να μπλέξουμε σε εκλογές. Το χειρότερο για τη χώρα και το χειρότερο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές τώρα είναι εθνικός στόχος. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ν.Δ. Δεν μπορούμε να είμαστε πιο σοβαροί με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάμε στα πραγματικά νούμερα; Αλλά είδατε κανέναν να έρθει να μας το πει (να μιλήσουμε); Προς τιμήν του, εξαίρεση αποτελεί ο κ. Σταθάηκης, ο οποίος ζήτησε να με δει και με χαρά θα τον δω την επόμενη εβδομάδα και θα τον ακούσω. Είναι ένας σοβαρός άνθρωπος που θα έρθει να μου πει σοβαρά πράγματα. Κάθε ιδέα που μπορεί να συνεισφέρει είναι σημαντική και θα χαρώ να ακούσω τον κ. Σταθάκη. Η ελληνική κοινωνία δεν περιμένω να επιβραβεύσει μόνο το χθες, εφόσον έχουμε βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, αλλά και το αύριο. Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί από μια κρατικιστική, κλειστή οικονομία σε μια εξωστρεφή οικονομία. Αλλιώς, θα επανέλθουμε στην κρίση, παρά το γεγονός ότι τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν από το Μνημόνιο. Η κρίση δεν δημιουργήθηκε εξαιτίας του Μνημονίου. Η κρίση προϋπήρχε του Μνημονίου. Το Μνημόνιο είναι σύμπτωμα και όχι αιτία της κρίσης. Με αφορμή αυτό, πιστεύω ότι η κοινωνία θα καταλάβει ότι μόνο ένα κόμμα, από το φιλελεύθερο χώρο, μπορεί να συνεχίσει αυτήν την πορεία το 2016».
Για την πορεία της κυβέρνησης, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως: «Είναι μια κυβέρνηση στο μέσο της θητείας της και πήρε πολύ δύσκολα μέτρα. Πρέπει να μας δώσουν την ευκαιρία να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και να δούμε αν τα κάναμε καλά ή κακά. Αν μας δοθεί η ευκαιρία, η κοινωνία θα μας ανταμείψει για την προσπάθεια που κάνουμε, γιατί την κάνουμε καλά και είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια. Τώρα, αν με ρωτάτε για όσα έχουμε κάνει και αν τα έχουμε κάνει καλά, δεν τα έχουμε κάνει καλά και γι’ αυτό μας δείχνουν έτσι οι δημοσκοπήσεις – όχι τόσο όσο δείχνουν, βέβαια».
Σε ότι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε: ««Πρέπει να εξηγήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και πολύ ειλικρινής. Πρώτον, διότι με 1 δις θα επιβάλλει σεισάχθεια. Θυμηθείτε την κοστολόγηση του κ. Τσίπρα. Τι σημαίνει σεισάχθεια; Σημαίνει ότι πάνε όλα τα δάνεια! Αλλά είναι 80 δις στις τράπεζες, 40 δις στο Δημόσιο και 15 δις στα ασφαλιστικά ταμεία. Ένα ΑΕΠ ολόκληρο και θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ με κεφαλαιακή συμμετοχή 1 δις τον πρώτο χρόνο να επιβάλλει σεισάχθεια. Ξέρετε, το επόμενο παραμύθι ξεκινά με τον Τοτό… Δεύτερον, 300.000 νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Ποιος θα τις πληρώσει αυτές και από πού; Έρχεται την άλλη μέρα ο κ. Δραγασάκης και λέει ότι δεν είπαν ότι είναι πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή; Μια νέα γενιά stage, με κάποια ψωραλέα ευρωπαϊκά προγράμματα, να αρχίσουμε πάλι το παραμύθι του εκμαυλισμού συνειδήσεων των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης της ανάγκης τους για δουλειά».
Αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις, είπε πως: «Τα φορολογικά είναι αρμοδιότητα του κ. Χαρδούβελη. Γνώμη μου είναι, όμως, ότι – όπως έχει πει πάρα πολλές φορές, σε όλους τους λόγους του ο πρωθυπουργός – στόχος μας είναι φόρος 15%. Όταν οι χώρες γύρω μας, στο Βορρά, έχουν τέτοιους φορολογικούς συντελεστές, 26 ή 33% και 10% στα διανεμόμενα κέρδη ή με φορολογία των αδιανέμητων αποθεματικών, η χώρα έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και χρειάζεται μόλις μπορέσουμε να μειώσουμε τους συντελεστές. Αλλά για να μπορέσουμε, πρέπει να μειώσουμε το δημόσιο τομέα. Όχι τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Όχι σε οριζόντιες μειώσεις. Τη δραστηριότητα του δημοσίου τομέα, για να μπορεί να είναι αποδοτικότερος. Π.χ. η αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Γιατί δεν μπορεί π.χ. να αδειοδοτείται ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε. Σε καμία χώρα δεν γίνονται αυτά…»
Τέλος για τα κόκκινα δάνεια και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Δένδιας επισήμανε: «Δεν υπήρξε επί της αρχής αντίρρηση. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει μια σειρά λεπτομερειακών ρυθμίσεων, επί των οποίων είναι πιθανό να υπάρξει και άλλη άποψη. Και η άποψη αυτή δεν είναι αυτονόητο ότι είναι κατ’ ανάγκη λανθασμένη. Υπάρχουν ποσοτικές παράμετροι για διάφορα κόστη, οι οποίες είναι υπό συζήτηση. Δεν είναι αυτό που συζητάμε μια μνημονιακή υποχρέωση. Το θέμα των κόκκινων δανείων και της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά απόφαση της κυβέρνησης. Η μνημονιακή υποχρέωση είναι η δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού. Μέχρις εκεί και τίποτε άλλο. Το πιστεύουμε (ότι θα πετύχει). Αλλιώς δεν θα το κάναμε. Η προσέγγιση αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια. Εφόσον συμφωνήσουμε και το πλαίσιο προχωρήσει, μετά θα κάνουμε πρόταση και για τα στεγαστικά. Η στόχευσή μας είναι ευρύτερη, είναι στόχευση αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, να δοθεί η δυνατότητα να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που πέρασαν την κρίση και μπορούν να επιβιώσουν και δεν πρέπει να ξεχνάμε – και για μας είναι πρώτος στόχος – την αντιμετώπιση της ανεργίας. Με τη ρύθμιση θα διασωθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις που θα διασωθούν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν ένα τμήμα της ανεργίας των νέων, η οποία αφορά πολύ την κυβέρνηση.»
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση