Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν την άποψη ότι η εξυπνάδα δεν είναι μια «σταθερή» ποσότητα αλλά ένα μεταβαλλόμενο χαρακτηριστικό, π...
Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν την άποψη ότι η εξυπνάδα δεν είναι μια «σταθερή» ποσότητα αλλά ένα μεταβαλλόμενο χαρακτηριστικό, που εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει κανείς διάφορες καταστάσεις και τα πράγματα που κάνει για να «θρέφει» τον εγκέφαλό του.
Αν θέλετε λοιπόν κι εσείς θα γίνετε εξυπνότεροι, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω «τρικ» που προτείνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider.
1. Χρησιμοποιήστε έξυπνα το χρόνο σας στο διαδίκτυο.
Μη σπαταλάτε το χρόνο σας ελέγχοντας μόνο τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και χαζεύοντας τις φωτογραφίες γνωστών και αγνώστων. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από διάφορες πηγές γνώσης, όπως διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες TED κ.ά. Αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε μέρα για να μάθετε κάτι καινούριο και δε θα χάσετε.
2. Κρατάτε σημειώσεις από αυτά που μαθαίνετε.
Δε χρειάζεται να γράφετε εκθέσεις. Ακόμη και μερικές σειρές σημειώσεων από το τι έχετε μάθει κάθε μέρα μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.
3. Δημιουργήστε μια λίστα «τα έχω κάνει ήδη».
Η αυτοπεποίθηση και η ευτυχία αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της εξυπνάδας. Επομένως αν θέλετε να τα ενισχύσετε, δημιουργήστε μια λίστα, όχι με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε, αλλά με όσα έχετε ήδη κατορθώσει.
4. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια.
Τα επιτραπέζια παιχνίδια (π.χ. Scrabble, σκάκι κ.ά) δεν είναι απλά διασκεδαστικά, αλλά ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασκήσετε το μυαλό σας.
5. Αποκτήστε έξυπνους φίλους.
Μπορεί καμιά φορά να νιώθετε λίγο «πιο κάτω» από αυτούς, όμως το να κάνετε παρέα με ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εσάς είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μάθετε και να κερδίσετε γνώσεις.
6. Να διαβάζετε πολύ.
Από εφημερίδες και περιοδικά, μέχρι τόμους εγκυκλοπαιδειών. Μη σταματάτε να διαβάζετε.
7. Προσπαθήστε να το εξηγήσετε με απλά λόγια.
«Αν δε μπορείς να το εξηγήσεις απλά, δεν το έχεις καταλάβει αρκετά καλά» είχε πει ο Αϊνστάιν.
Φροντίστε να μαθαίνετε καλά ό,τι νομίζετε ότι έχετε μάθει, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε όταν προσπαθήσετε να μεταδώσετε τις γνώσεις σας σε τρίτους. Αν δυσκολεύεστε να το εξηγήσετε, μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε και πάλι από την αρχή.
8. Δοκιμάστε νέα πράγματα.
Ο Steve Jobs είχε παρακολουθήσει κάποτε μαθήματα καλλιγραφίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Την εποχή που τα ξεκίνησε δεν του χρησίμευαν σε κάτι, όμως αργότερα χρησιμοποίησε τις γνώσεις που απέκτησε στους πρώτους υπολογιστές Mac.
Ποτέ δεν ξέρετε πότε και πώς θα σας φανεί χρήσιμη μια γνώση ή επιδεξιότητα. Δοκιμάστε νέα πράγματα και ανακαλύψτε πώς η εμπειρία σας μπορεί να σας χρησιμεύσει στο μέλλον.
9. Μάθετε μια ξένη γλώσσα.
Δε χρειάζεται να βάλετε στόχο την απόκτηση ενός πτυχίου. Άλλωστε υπάρχουν πολλά «δωρεάν εργαλεία» στο διαδίκτυο που μπορούν να σας βοηθήσουν απλά να εξασκήσετε την ικανότητά σας στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.
10. Κάντε διάλειμμα.
Ο εγκέφαλος μπορεί να χρειάζεται κι αυτός την «τροφή» του, ωστόσο χρειάζεται και χρόνο ανάπαυσης για να επεξεργαστεί όσα έχει μάθει.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση