Γράφει ο Μανόλης Λαμτζίδης, δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ, δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς Άλλο ένα «μίνι-συνταγματικό πραξικό...
Γράφει ο Μανόλης Λαμτζίδης,
δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ,
δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς
Άλλο ένα «μίνι-συνταγματικό πραξικόπημα» σε εξέλιξη… Ας τους σταματήσουμε...
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι συνταγματικά προβλεπόμενος και κατοχυρωμένος θεσμός (άρθρο 100Α του Συντάγματος), υπαγόμενος απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών (Ν 3086/2002, ΠΔ 238/2003), επομένως οφείλει κατά την άσκηση των καθηκόντων του να σέβεται το θεσμικό του ρόλο και το Σύνταγμα. Στις αρμοδιότητές του ανήκει η νομική υποστήριξη του Κράτους και μεταξύ άλλων η έκδοση γνωμοδοτήσεων σε ερωτήματα της Διοίκησης, όπως έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Υπενθυμίζω ότι με πρόσφατο νόμο ( 4170/2013) η κυβερνητική πλειοψηφία «χαϊδεύοντας» τα μέλη του ΝΣΚ - εξαιτίας της υπόθεσης Βατοπεδίου- όρισε ότι απολαμβάνουν το «ακαταδίωκτο» και μάλιστα αναδρομικά!
Το όργανο αυτό -του οποίου, ας μην το ξεχνάμε, τα μέλη απολαμβάνουν το «ακαταδίωκτο» - με την υπ. αριθμ. 256/2014 Γνωμοδότηση του απαντώντας σε ερώτημα του Υπουργείου Οικονομικών άναψε το «πράσινο φως» στους ελεγκτές όχι μόνο να ελέγχουν φορολογικά, όταν διαθέτουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και «να αναζητούν τυχόν μη δηλωθέντα ποσά» - , σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους των φορολογουμένων (!!!) θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα ελέγχων σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους ακόμη και χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής, αλλά και να προχωρούν σε κατάσχεση «περιουσιακών στοιχείων» (!!!) σε περίπτωση που διαπιστώσουν φοροδιαφυγή.
Οποιαδήποτε όμως τέτοια ενέργεια προσκρούει στην επιταγή του άρθ. 9 του Συντάγματος : «Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία της δικαστικής εξουσίας» (βλ. και άρθρ. 8 παρ. 1 της ΕΣΔΑ)
Εξάλλου και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας περιγράφει με σαφήνεια τον τρόπο που εκδίδεται ένταλμα έρευνας της οικίας, τις ώρες που επιτρέπεται να γίνει η έρευνα και φυσικά πάντοτε παρουσία εισαγγελέα ή δικαστικού αντιπροσώπου όταν αυτός κωλύεται κτλ.
Ακόμα και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έλαβε σοβαρές και σαφείς αποστάσεις από αυτό το «νομικό έκτρωμα». Η παραπομπή του θέματος αρχικά στο ΝΣΚ και στη συνέχεια-«λόγω της σπουδαιότητός του» - στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συνιστά απλά απόπειρα δημιουργίας «άλλοθι» και αποποίησης των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών των εμπνευστών αυτής της εξόφθαλμα αντισυνταγματικής ρύθμισης.
Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και ο πρωθυπουργός ατομικά ευθύνονται άμεσα για απόπειρα παραβίασης άρθρων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ. Πρέπει να ελεγχθούν και να απολογηθούν. Δεν θα υπήρχε από το ΝΣΚ (πλειοψηφία) τέτοια «εκτρωματική» θέση, αν δεν υπήρχε το σχετικό «σατανικής» έμπνευσηςερώτημα από τον Υπουργό Οικονομικών.
Άλλο ένα «μίνι-συνταγματικό πραξικόπημα» σε εξέλιξη δηλαδή, στο οποίο καλούμαστε να αντισταθούμε!
Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Πόσο ακόμα αυτή η κυβέρνηση « …. μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί» θα συνεχίσει να κατρακυλάει « πιο βαθιά στου Κακού τη σκάλα..»;
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση