GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πληθυσμιακές Μεταβολές και Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κρήτης για το 2020»

Η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας με την προϋπόθεση να υπάρξει κοινωνική ένταξη των μεταν...



Η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας με την προϋπόθεση να υπάρξει κοινωνική ένταξη των μεταναστών και πρόσβασή τους στην απασχόληση. Οι μετανάστες δεν είναι φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά κοινότητες πολιτισμού που δίνουν προοπτική για την ανάπτυξη. Αυτό επισημάνθηκε από επιστήμονες – ομιλητές στο ανοικτό συνέδριο της Περιφέρειας Κρήτης «Πληθυσμιακές Μεταβολές και Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κρήτης για το 2020» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου από την Περιφέρεια ως εταίρος του ευρωπαϊκού-διακρατικού έργου «Αξιοποιώντας τη Μετανάστευση για την Ανάπτυξη. Εργαλεία πολιτικής για το στρατηγικό σχεδιασμό των Περιφερειών και των Πόλεων της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης - MMWD».

Στο συνέδριο που πήραν μέρος, ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, Ακαδημαϊκοί και Ειδικοί Επιστήμονες του έργου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών της Αυτοδιοίκησης και πολίτες επισημάνθηκε η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με όλους τους φορείς για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου τονίστηκε, ότι, σε έρευνα του προγράμματος διαπιστώνονται τάσεις αύξησης του πληθυσμού της Κρήτης, εξέλιξη που έχει να κάνει και με την παρουσία μεταναστών στο νησί.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο συνέδριο, διαβεβαίωσε ότι: «Ως περιφερειακή αρχή κύριο μέλημα μας είναι η πρόσβαση όλων στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και στο σύστημα παροχής κοινωνικής προστασίας και αυτό το όραμα συνιστά την πολιτική μας για την ανάπτυξη προς το 2020. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση με όλους τους φορείς σε διακρατικό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι συνεργασίες με όλους τόσο με τις υπηρεσίες όσο και με τους φορείς είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματός μας».
Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στη φιλοσοφία και τους στόχους του έργου είπε, ότι «Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης και εγώ προσωπικά στηρίξαμε αυτό το έργο καθώς παρέχει στις Περιφέρειες πολύ σημαντικά εργαλεία σχεδιασμού της κοινωνικής και οικονομικής της πολιτικής τους για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Τις προετοιμάζει, μέσα από τα επιστημονικά ευρήματα του έργου και κυρίως μέσα από τη διαμόρφωση σταθερών συνεργασιών με τους φορείς και τους εταίρους μας στην Ευρώπη να κινούνται στρατηγικά για τα επόμενα χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσουν κρίσιμες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Στο έργο συμμετέχουν 21 εταίροι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία. Το δίκτυο συνεργασίας των χωρών απαρτίζεται από Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους, Πανεπιστήμια και Αναπτυξιακές Εταιρείες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν η Περιφέρεια Κρήτης και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Είμαστε όλοι εταίροι από την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, μία ιδιαίτερη περιοχή της Ευρώπης, που μοιραζόμαστε παρόμοια προβλήματα και επιδιώκουμε να δράσουμε από κοινού για να δώσουμε λύσεις σε αυτά.

Το διακρατικό έργο για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, προετοιμάζει συγκεκριμένα τις Περιφέρειες στο να βάλουν στο στρατηγικό σχεδιασμό τους σημαντικά κοινωνικά ζητήματα όπως αυτό της μετανάστευσης. Σκοπός του εγχειρήματος είναι οι Περιφέρειες να μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα έντονα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που απειλούν - σήμερα περισσότερο από ποτέ- την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη των περιοχών τους». Ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε, ότι η Περιφέρεια θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα και την εξαιρετική δουλειά της ομάδας έργου, επισημαίνοντας ότι στόχος μας είναι να γίνει πράξη πολιτικής η θέση μας ότι «η κοινωνική πολιτική ασκείται προς όφελος όλων των πολιτών για την επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας η οποία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά υπέρ της ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η μετανάστευση, είτε είναι εσωτερική είτε εξωτερική, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την περιφερειακή ανάπτυξη και βέβαια ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που απορρέουν και δημιουργούνται ή προκαλούνται από αυτήν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσχωρήσουμε στη λογική, στις αντιλήψεις του ρατσισμού που δεν ωφελούν, αντίθετα δημιουργούν ανάχωμα και πρόβλημα στην όποια αναπτυξιακή προσπάθεια κάνει η χώρα ή η κάθε Περιφέρεια. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα, βεβαίως με τη διάσταση που έχει να κάνει με τις ανθρώπινες αξίες , περισσότερο όμως με την ανάγκη που έχει σήμερα η χώρα για περιφερειακή ανάπτυξη , για κοινωνική ενσωμάτωση και αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία από ότι ακολουθήθηκε για πολλά χρόνια. Η μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων που σήμερα δεν μπορούν να επιβιώσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, αυτή η αντίστροφη πορεία έχει να κάνει με την ανάγκη για περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Δεν αφορά μόνο τους μετανάστες αφορά και το σύνολο των ανέργων. Η μελέτη έδειξε ότι 500.000 άνθρωποι θα πρέπει να μετακινηθούν σύμφωνα με τις παρεχόμενες ευκαιρίες που θα αναδειχθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτό δεν αφορά ούτε μια στιγμή, ούτε ένα χρόνο. Οι ευκαιρίες της ανάπτυξης και της απασχόλησης θα προέλθουν κυρίως από την Περιφέρεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *