Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η Greenpeace αξιολογεί τις επ...
Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η Greenpeace αξιολογεί τις επιδόσεις της σε δύο καίρια ζητήματα για το περιβάλλον και την ενέργεια...
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΠΟΣΟ ΣΥΝΕΠΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;
Η Ελληνική Προεδρία διασφάλισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας και περιβάλλοντος συζήτησαν σε κάθε ευκαιρία τις προτάσεις για τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους για το 2030. Δυστυχώς, αυτές οι συζητήσεις βασίστηκαν στις αδύναμες προτάσεις της Επιτροπής, όπως παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2014.
Τα κράτη-μέλη δεν έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα να παρεκκλίνουν από τα σχέδια της Επιτροπής και να υιοθετήσουν φιλόδοξους και νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Κρίνεται θετική η πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη να συνυπογράψει με έξι κράτη-μέλη επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής με την οποία εκφράζει ‘την πεποίθηση ότι οι φιλόδοξες πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας έως το 2030, θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και θα οδηγήσουν σε περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Επομένως η αξιολόγηση της προόδου των κρατών-μελών προς την επίτευξη του στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας τον Ιούλιο του 2014, θα πρέπει να παρουσιάσει μία πρόταση για ένα δεσμευτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας’.
Ωστόσο η στάση του κ. Μανιάτη στο εσωτερικό της χώρας είναι εξαιρετικά απογοητευτική καθώς δεν έχει ανακοινώσει κανένα απολύτως φιλόδοξο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
Η Ελλάδα έχει υπάρξει ιστορικά από τις χώρες που συστηματικά εναντιώνονται στην απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο ώστε να διασφαλίσουν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία παραμένει πιστή στην αρχή της προφύλαξης.
Παρά την τεράστια ευκαιρία που παρουσιάστηκε στη αρχή της Προεδρίας, η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να διορθώσει τον τρόπο με τον οποίο οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες εγκρίνονται στην Ευρώπη.
Το πιο αρνητικό ωστόσο σημείο ήταν ότι αγνόησε το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του Ευρωκοινοβουλίου και 19 κράτη απέρριψαν ανοιχτά την πρόταση της Επιτροπής για έγκριση νέου μεταλλαγμένου ζιζανιοκτόνου καλαμποκιού και αμφισβήτησαν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες.
Η στάση του υπουργού ξεσήκωσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες πολίτες να του ζητήσουν τη δραστική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της ΕΕ για την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον αντί για μικρο-αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς.
Αντίθετα, η Ελληνική Προεδρία επένδυσε τις προσπάθειές της σε ένα προσχέδιο νόμου το οποίο υποτίθεται ότι θα έδινε το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην επικράτειά τους.
Μετά από τρία έτη αδιεξόδων, οι υπουργοί περιβάλλοντος κατέληξαν σε μία κοινή θέση τον Ιούνιο. Δυστυχώς το συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο διαπραγματεύτηκε η Ελληνική Προεδρία, μετατράπηκε σε γρίφο με σοβαρά νομικά κενά και έχει μετατοπιστεί σημαντικά από την πολύ πιο προοδευτική θέση του Ευρωκοινοβουλίου.
Προς το παρόν, η μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθεί η αρνητική στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα των μεταλλαγμένων και να χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει η ουσιαστική αλλαγή της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πήγε χαμένη.
Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση