GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αποχώρηση Γλέζου από την επιτροπή για τις αποζημιώσεις

Αποχώρησε από την συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ο Μανώλης Γλέζος καταγγέ...



Αποχώρησε από την συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ο Μανώλης Γλέζος καταγγέλλοντάς την ως επιτροπή μελέτης και όχι επιτροπή δράσης για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Λίγο πριν αποχωρήσει μάλιστα από την αίθουσα, απείλησε ότι αν δεν ξεκαθαριστεί ο ρόλος της Επιτροπής θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής την κατάργηση της Επιτροπής, απαντώντας ευθέως και στην Σοφία Βούλτεψη, η οποία τον κατηγόρησε ότι μπήκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σε μία κίνηση αντιπερισπασμού για όσα έγιναν γύρω από το θέμα της Δυτικής Θράκης.

Λίγο νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Τζαβάρας, υποστήριξε ότι «η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να συνιστά επιτροπές μελέτης μεγάλων εθνικών ζητημάτων», αποφαινόμενος ότι «η επιτροπή έχει υποχρέωση να επεξεργαστεί, να μελετήσει και να συγκροτήσει ένα σενάριο διεκδίκησής» τους.

«Αξιοποιώντας τα δεδομένα, να οργανώσουμε ένα corpus κειμένων που στηρίζεται το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επάνω σε αυτό το υλικό με συνεργασία ειδικών επιστημόνων, θα είμαστε σε θέση να οργανώσουμε ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο κ. Τζαβάρας, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής ότι έχουν φτάσει στην γραμματεία πολύ σημαντικά έγγραφα, όπως η έκθεση του 1963 από την ΤτΕ, που μπορεί να βοηθήσει στην καταγραφή του μεγέθους των απαιτήσεων που έχει η χώρα μας, αλλά και το πόρισμα και τα σχετικά έγγραφα που το συνοδεύουν της ομάδας εργασίας που συστήθηκε μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

«Πρέπει σε όλη αυτή τη διαδικασία, να δεχθούμε και σε συνεργασία με την ΤτΕ και το ΝΣΚ να προχωρήσουμε στο αίτημα συγκρότησης επιτροπής ειδικών εμπειρογνωμόνων, που θα καθορίσουν το ακριβές ύψος των διεκδικήσεων», είπε, σημειώνοντας ότι έχουν υποδειχθεί τα μέλη από όλες τις πλευρές. «Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι δεν πρέπει να χαθούμε στην απεραντοσύνη γιατί κινδυνεύουμε να αφήσουμε ημιτελές έργο στους επόμενους που έρχονται», είπε, σημειώνοντας ότι η επιτροπή ήθελε την βοήθεια του Μανώλη Γλέζου, αλλά ευχόμενός του παράλληλα καλή επιτυχία στη θέση που επέλεξε, του ευρωβουλευτή.

«Μακάρι να υπάρξει και δυνατότητα του Ευρωκοινοβουλίου να ασχοληθεί με τα θέματα της επιτροπής μας», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να διαφυλάξουν την ενότητα της πίστης σε αυτό που πάνε να κάνουν.

«Μιλήσατε για μία επιτροπή μελέτης και πάνω σε αυτό είναι η μεγάλη διαφωνία μας», είπε ο κ. Γλέζος. «Η επιτροπή αυτή είναι επιτροπή μελέτης ή δράσης; Διότι όταν εδέησε να σχηματιστεί μετά από δύο χρόνια, όλες οι παρατάξεις μέσα στη Βουλή μίλησαν για δράση», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «προσωπικά εγώ δεν θέλω να συμμετέχω σε επιτροπή μελέτης. Θέλω να συμμετέχω σε επιτροπή δράσης». Προκαλούμενος δε από τον πρόεδρο της Επιτροπής να προσδιορίσει τη δράση, ο κ. Γλέζος είπε ότι πρέπει να δούνε σε ποια κοινοβούλια θα πάνε.

«Θα πάμε πρώτα στα τέσσερα μεγάλα των συμμάχων και μετά στο γερμανικό; Πρώτα στο γερμανικό και μετά στα άλλα; Και αφού δούμε τα άλλα κοινοβούλια, θα επισκεφθούμε ή όχι τα συμβούλια των χωρών που ήμαστε σύμμαχοι στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο; Εγώ προτείνω πρώτα στα συμβούλια συμμάχων και μετά στο γερμανικό, αλλά χωρίς να επιμένω καθόλου», είπε. «Εδώ όμως θέλουμε να κάνουμε μελέτες», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι κάποια πράγματα είναι προσδιορισμένα. «Είναι τόσα συγκεκριμένα, ούτε να τα ανεβάσουμε, ούτε να τα κατεβάσουμε μπορούμε», είπε. «Το μόνο που μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους Γερμανούς είναι οι τόκοι και ο χρόνος εξόφλησης. Το ποσό είναι προσδιορισμένο. Δεν χρειάζεται καμία απολύτως μελέτη», είπε, σημειώνοντας ακόμα πως προσδιορισμένη από την αρχαιολογική υπηρεσία είναι η οφειλή της Γερμανίας ως προς την αρπαγή έργων τέχνης.

«Όσον αφορά στο αναγκαστικό δάνειο, και επειδή υπάρχει σπέκουλα γύρω από την μετατροπή της δραχμής σε μάρκο και μετά σε λίρες και δολάρια, όντως χρειάζεται μία μελέτη», παραδέχθηκε, όμως όχι για τις οφειλές προς τους πολίτες. «Τα ολοκαυτώματα είναι γνωστά, οι εκτελέσεις γνωστές», είπε, «η μελέτη όμως δεν θα εμποδίσει τη δράση», είπε, σημειώνοντας ότι «χάσαμε την ευκαιρία» και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα όταν ζήτησε την άμεση συνάντηση μαζί της.

«Είχε ήδη προαποφασιστεί συνάντηση του κ. Μεϊμαράκη με την κ. Μέρκελ και εμείς το βάλαμε ευσεβάστως στον πρόεδρο της Βουλής, αν θέλει να μεταβιβάσει το αίτημα κλπ. Είναι υποχρεωμένος να το πει», είπε, υποστηρίζοντας ότι μία από τις αιτίες που φεύγει και πάει στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αυτός, η αδράνεια της επιτροπής και η μετατροπή της σε επιτροπή μελέτης. «Ουσιαστικό ρόλο για μένα έπαιξε το τι να ανήκω σε μία επιτροπή που θα μελετάει γνωστά πράγματα. Για αυτό τον λόγο αποχωρώ. Εσείς με αναγκάσατε», είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας όμως ότι φεύγει μεν από τη Βουλή αλλά μετά τις εκλογές θα επιστρέψει στη δράση.

Για μία δράση που δεν την είχε σκεφτεί, αλλά δεν θα διαφωνήσουν, μίλησε ο κ. Τζαβάρας αναφερόμενος στην πρόταση Γλέζου να επισκέπτεται κοινοβούλια και να διεκδικεί αποζημιώσεις. «Εδώ, και οι 19 πρέπει να συμφωνούμε σε όλα τα κόμματα. Δε θα υπάρξουν διαφωνίες εκτός και αν κάποιοι υπάρχουν σε αυτή την επιτροπή μόνο για να σημειώνουν ότι είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», είπε, σημειώνοντας με νόημα ότι το να κάνουν επισκέψεις στο εξωτερικό δεν είναι περιεχόμενο κοινοβουλευτικής δράσης για επιτροπή, αλλά μία πάρα πολύ καλή άσκηση εθνοφελούς δραστηριότητας που γίνεται στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. «Με αδικείτε όταν λέτε ότι απέφυγα να δούμε την κ. Μέρκελ», υποστήριξε, τονίζοντας την επιθυμία του να αξιοποιεί όλες τις προτάσεις για ομόφωνες απαντήσεις.

«Δεν θα ερχόμουν σε επιτροπή μελέτης, άλλο περίμενα και άλλο μου ήρθε, μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι», απάντησε μετά τον πρώτο κύκλο ομιλητών ο κ. Γλέζος, «Ήρθα γιατί πίστευα ότι πρόκειται για επιτροπή διεκδίκησης. Αν δεν ξεκαθαριστεί ο ρόλος της επιτροπής θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Επιτροπής την κατάργησής της», είπε, αποχωρώντας από την αίθουσα. Λίγο πριν όμως, απάντησε και στην κ. Βούλτεψη, αναρωτώμενος αν θα κάνει ο ίδιος αντιπερισπασμό για εθνικά θέματα και υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε έχει κάνει κάτι τέτοιο στη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *