Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία διέθεσαν οκτώ μαχητικά αεροσκάφη στη Λιθουανία και την Πολωνία για την ενίσχυση της αεράμυνας ...
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία διέθεσαν οκτώ μαχητικά αεροσκάφη στη Λιθουανία και την Πολωνία για την ενίσχυση της αεράμυνας του ΝΑΤΟ στην Βαλτική εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στην Ουκρανία και σύμφωνα με αξιωματούχους .
Όπως ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών απο τα οκτώ αεροσκάφη, τέσσερα Βρετανικά Typhoon προσγειώθηκαν στη Λιθουανία και άλλα τέσσερα Γαλλικά Rafale προσγειώθηκαν στην βορειοανατολική πόλη της Πολωνίας Malbork.
Τα επιπλέον αεροσκάφη στην περιοχή είναι "για να διαβεβαιώσουν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ. Πρόσθεσε επίσης οτι "Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία , είναι σωστό ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβει μέτρα για να επαναβεβαιώσει δημοσίως τη δέσμευσή του για τη συλλογική ασφάλεια των μελών του"
Σύμφωνα με τον Γαλλικό στρατιωτικό εκπρόσωπο συνταγματάρχη Gilles Jaron στην πολωνική πόλη Malbork έχουν φτάσει ήδη 70 άτομα των ενόπλων δυνάμεων για την υποστήριξη των νέων αεροσκαφών.
Επιπλέον χθες Δευτέρα, έφτασε στην Εσθονία αερομεταφερούμενη μεραρχία των ΗΠΑ για να λάβει μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ "Spring Storm" που θα διεξαχθεί τον Μάιο. Περίπου 150 προσωπικό έφτασαν με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος στην αεροπορική βάση του Αμαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη ότι αναπτύσσουν 600 αερομεταφερόμενα στρατεύματα στις ασκήσεις στην Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία ως μια ένδειξη της αλληλεγγύης με τα μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία και που ανησυχούν για την κλιμάκωση των εντάσεων.
Τον Απρίλιο, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση της ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία . Εκτός απο μαχητικά αεροσκάφη το ΝΑΤΟ έστειλε επίσης πλοια να περιπολούν στη Βαλτική Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.
onalert.gr
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα με Λαβρόβ και Ματβιένκο
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην υποστήριξή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας ένα ταξίδι στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και άλλους αξιωματούχους.
Το ταξίδι του θα γίνει πριν τις Ευρωεκλογές, και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ εκτός από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να έχει συναντήσεις και με βουλευτές, αλλά και με την πρόεδρο της Άνω Δούμας.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση Λαβρόφ-Τσίπρα, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο οι δυο τους τα είχαν μιλήσει στην Αθήνα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επισκεπτόταν την ελληνική πρωτεύουσα.
Κατά των κυρώσεων προς τη Ρωσία τάχθηκε όχι μόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο συμπρόεδρος του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι.
Τι «γυρεύει» ο Τσίπρας στη Μόσχα ;
Κατά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Μόσχα, θα συναντηθεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ. Αντίθετος με την πολιτική των κυρώσεων κατά της Μόσχας ο Α.Τσίπρας
Στη Μόσχα θα μεταβεί το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μια επίσκεψη που έρχεται σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία, δεδομένου του Ουκρανικού προβλήματος. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πιθανώς με την πρόεδρο της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο και άλλους Ρώσους αξιωματούχους.
Το ραντεβού Τσίπρα -Λαβρόφ στη ρωσική πρωτεύουσα εκκρεμούσε εδώ και καιρό, φαίνεται όμως ότι η Μόσχα προτιμά να γίνει η νέα συνάντηση σε μια περίοδο, ιδιαίτερα ζωτική για τα ρωσικά συμφέροντα.
Τσίπρας κατά Ε.Ε. για το Ουκρανικό
Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν δύο μήνες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν, μιλώντας σε εκδήλωση της πολιτικής ομάδας της ευρωαριστεράς, είχε στηλιτεύσει τη στάση της Ε.Ε. στο ουκρανικό ζήτημα, λέγοντας:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά με την επιβολή κυρώσεων, είναι η θέση του Α.Τσίπρα για την κρίση στην Ουκρανία
«Η έκρηξη της βίας τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του εμφύλιου σπαραγμού. Η εξέλιξη αυτή απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η τυφλή βία δεν είναι λύση. Και είναι αδιανόητο εμμέσως να επικροτείται από τη πλευρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας ως λύση... Το πολιτισμικό κεκτημένο της Ευρώπης είναι η δημοκρατία και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Και ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον της Ουκρανίας είναι ο ουκρανικός λαός. Κυρίαρχα και δημοκρατικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά με την επιβολή κυρώσεων, αλλά να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της βίας και στην ειρηνική και δημοκρατική διευθέτηση», είχε συστήσει στις 20 Φεβρουαρίου ο Αλ. Τσίπρας.
Η συνάντηση του Οκτωβρίου
Αντιθέτως, η συνάντηση που είχε τον περασμένο Οκτώβριο με τον Σ. Λαβρόφ, είχε πιο πολύ ελληνικό «χρώμα», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να περιγράφει τη δραματική, όπως την είχε χαρακτηρίσει, κοινωνική κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός. Ενώ παρέθεσε τις θέσεις του για τα βαθιά και δομικά προβλήματα της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την έξοδο από την κρίση.
Την αξιοποίηση των τεραστίων δυνατοτήτων που ανοίγονται στη συνεργασία των δύο λαών και των δύο χωρών, είχε προτείνει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τις δυο πλευρές να ανταλλάσσουν τότε σκέψεις γύρω από τα θέματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης.