GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Προστασία των Γυναικών Θυμάτων Βίας στο Ξενώνα του Ε.Κ.Κ.Α. στην Αττική»

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.), διοργάνωσαν...


Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.), διοργάνωσαν εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, με Θέμα «Προστασία των Γυναικών Θυμάτων Βίας στο Ξενώνα του Ε.Κ.Κ.Α. στην Αττική», στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση Ξενώνων για γυναίκες θύματα βίας», το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013 του ΕΣΠΑ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Παναγιώτας Ιακωβίδου, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Ξενώνα του Κέντρου μας στην Αττική για γυναίκες θύματα βίας ,τονίζοντας ότι αποτελεί μια διέξοδο που προσφέρει η Πρόνοια σήμερα σε γυναίκες κακοποιημένες που χρειάζονται τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας, περισσότερο από κάθε άλλη ευάλωτη ομάδα, σε μια εποχή που τα κρούσματα βίας στις γυναίκες έχουν αυξηθεί δραματικά.

Η πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις του φορέα επισημαίνοντας ότι η διαχείριση των περιστατικών ξεκινά από τη γραμμή 197 ,το επόμενο στάδιο είναι το καταφύγιο επείγουσας φιλοξενίας του Ε.Κ.Κ.Α όπου η εισαγωγή μπορεί να γίνει άμεσα σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου,ενώ μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων γίνεται η μετακίνηση στους ξενώνες φιλοξενίας όπου κατά τη διάρκεια της παραμονής των γυναικών σε αυτούς παρέχεται στις ίδιες αλλά και στα παιδιά τους συμβουλευτική ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στο κλείσιμο της ομιλίας της η πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυτές κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους όπως το ευεργέτημα πενίας, η απόκτηση εγγράφων φορολογικού περιεχομένου με τη συγκατάθεση του συζύγου-θύτη αλλά και η χορήγηση άδειας παραμονής όταν οι γυναίκες αυτές είναι αλλοδαπές, αλλά και σε δέσμη μέτρων που θα μπορούσαν με την εφαρμογή τους να διευκολύνουν την καθημερινότητα αυτών των γυναικών, όπως η πρόβλεψη χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον οικείο δήμο με συγκεκριμένες διαδικασίες και αφού πιστοποιηθεί το γεγονός της κακοποίησης από κρατικό φορέα.
«Αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να έχει χρονικό ορίζοντα 6-12 μήνες και θα πρέπει να συνδυάζεται με πρόγραμμα αποκατάστασης ακόμα και με επιδότηση ενοικίου ή ένταξη σε κοινωνική κατοικία. Παράλληλα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ ειδικά και στοχευμένα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη άνεργων γυναικών θυμάτων κακοποίησης, ενώ είναι επίσης απαραίτητη μια ρύθμιση μέσω της οποίας θα μπορεί να εξασφαλίζεται άμεσα και κατά προτεραιότητα η εγγραφή των παιδιών των γυναικών-θυμάτων κακοποίησης σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ολοήμερης φροντίδας ώστε να μπορούν απερίσπαστες να αναζητήσουν εργασία κάτι άλλωστε που αποτελεί ειδικά για τις γυναίκες αυτές το σημαντικότερο βήμα στην κοινωνική τους επανένταξη.»

Ακολούθησε χαιρετισμός από τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, κα Έφη Μπέκου, η οποία τόνισε ότι οι κρατικοί προνοιακοί φορείς, παρέχουν εξαιρετικά ποιοτικές υπηρεσίες σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, κυρίως στις ευάλωτες ομάδες, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που υφίσταται η χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης κος Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, εξήρε το έργο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που στόχο έχουν τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και επεσήμανε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό τους.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κα Βάσω Κόλλια, η οποία ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο «Εθνικό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Παράλληλα ανέφερε ότι πανελλαδικά έχουν σχεδιαστεί 19 ξενώνες οι οποίοι λειτουργούν υπό την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυο υπό την ευθύνη του Εθνικού κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως τόνισε η ίδια στην ομιλία της από τον Μάρτιο 2011 λειτουργεί η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 24ωρης εθνικής εμβέλειας, για παροχή άμεσης βοήθειας, πληροφόρησης και ψυχοκοινωνικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας.

Η γραμμή έχει δεχθεί αυτό το διάστημα 12.300 κλήσεις από όλη τη χώρα, κατά τα 2/3 εκτός Αττικής. Το 80% των γυναικών κατήγγειλαν έμφυλη βία, το 77% ενδοοικογενειακή βία, το 62% ήταν μητέρες και το 50% έγγαμες. Το 1% αφορούσε σεξουαλική παρενόχληση και 1% περιπτώσεις βιασμών. Το ποσοστό του 1%, που αφορά καταγγελίες βιασμού γυναικών μοιάζει πολύ μικρό, σχεδόν αμελητέο στην πραγματικότητα όμως αντιστοιχεί σε 101 βιασμούς γυναικών σε 2,5 χρόνια, αριθμός καθόλου αμελητέος όταν αναφερόμαστε σε μια σύγχρονη, ευνομούμενη κοινωνία, σε καιρό ειρήνης τόνισε χαρακτηριστικά

Κλείνοντας, συνεχάρη το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) για το έργο και τη χρήσιμη δράση του.

Η Υπεύθυνη του ξενώνα του Ε.Κ.Κ.Α. στην Αττική κα Ευαγγελία Τσίγκου, στην ομιλία της επεσήμανε ότι, μέσω της ένταξης του Ξενώνα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2010-2013,ο Ξενώνας στελεχώθηκε με περισσότερο προσωπικό και εγκαινιάστηκαν νέες δράσεις και συγκεκριμένα, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στις γυναίκες και τα παιδιά από άλλη χώρα και μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά των φιλοξενουμένων.

Η Κοινωνική Λειτουργός του Ε.Κ.Κ.Α. κα Μαργαρίτα Μπαρμακέλλη, μίλησε για τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στο καταφύγιο του Ε.Κ.Κ.Α.

Ο Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων κος Ηρακλής Μοσκώφ, παρουσίασε μια αποτίμηση των δράσεων και της πολύχρονης συνεργασίας του Γραφείου του με το ΕΚΚΑ και στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες δυνατότητες συνεργιών μέσα από την συμμετοχή συναρμόδιων κρατικών φορέων σε προγράμματα της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος από την Ύπατη Αρμοστία του Ο.Η.Ε. κα Δάφνη Καπετανάκη, πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Ανάγκες προστασίας γυναικών προσφύγων και θυμάτων εμπορίας στην Ελλάδα» και επεσήμανε ότι η Ύπατη Αρμοστία καλωσορίζει το γεγονός ότι ο ξενώνας γυναικών του ΕΚΚΑ για γυναίκες θύματα βίας άνοιξε ήδη τις πόρτες του και μπορεί να φιλοξενεί και να στηρίζει αιτούσες άσυλο και γυναίκες πρόσφυγες και εξέφρασε εκ μέρους του Οργανισμού τη διαθεσιμότητά του να συνδράμει με ενδεχόμενη εκπαίδευση του προσωπικού στα προσφυγικά ζητήματα, ή ότι άλλο χρειαστεί.

Τέλος, η Νομική Συνεργάτης του «Ευρωπαικού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στην Ελλάδα κα Δήμητρα Σουλελέ, ανέπτυξε τη νομοθετική διάσταση του θέματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και επεσήμανε την ανάγκη α) για την συστηματική παρακολούθηση και την αποτελεσματική αξιολόγηση των Σχεδίων Δράσης για την αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών, β) την ενίσχυση του συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων σε εθνικό επίπεδο γ) την υιοθέτηση πρωτοκόλλων τόσο σε επίπεδο θέσπισης πολιτικών όσο και σε επίπεδο διαδικασιών υλοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *