GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H Blackberry αναζητεί σανίδα σωτηρίας σε γίγαντα από την Κίνα

Η εταιρεία του πρώτου κινητού τηλεφώνου με πρόσβαση στα e-mails που προκάλεσε επανάσταση στον χώρο της επικοινωνίας, η καναδική BlackBerr...

Η εταιρεία του πρώτου κινητού τηλεφώνου με πρόσβαση στα e-mails που προκάλεσε επανάσταση στον χώρο της επικοινωνίας, η καναδική BlackBerry, βιώνει... μαύρες μέρες, καθώς συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ξεπεσμένων εταιρειών τεχνολογίας, που αναζητούν αγωνιωδώς τη σωτηρία.

Από τη λίστα των... σωτήρων δεν λείπει και ο Μάικ Λαζαρίδης, παιδί Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών, συνιδρυτής της Blackberry και το μυαλό πίσω από την επιτυχία του τηλεφώνου της

Ο τελευταίος πάντως «σωτήρας», η κοινοπραξία Fairfax Financial Holdings που κατέχει το 10% των μετοχών της εταιρείας, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξαγορά της BlackBerry ύψους 4, 7 δισεκατομμυρίων. Το μόνο που κατάφερε η Fairfax είναι, μαζί με μία ομάδα θεσμικών επενδυτών, να προσφέρει μία ένεση ρευστότητας ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Πώληση
Μετά απ' αυτή την αρνητική εξέλιξη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη διαδικασία πώλησής της και, αντ' αυτής, σκοπεύει να συγκεντρώσει 1 δισ. δολάρια πουλώντας μετατρέψιμα ομόλογα. Παράλληλα, ανακοίνωσε την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου Θόρστεν Χάινς, ο οποίος αντικαθίσταται από τον Τζον Τσεν, πρώην επικεφαλής της Sybase, εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Τσεν τόνισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το τμήμα παραγωγής συσκευών της εταιρείας παρά τις τεράστιες ζημιές που παρουσιάζει και θα χρειαστεί ενάμισης χρόνο για να διαφανούν τα αποτελέσματα του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Το ερώτημα είναι πλέον αν η Blackberry έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μόνη της ή θα αναζητήσει ξανά στρατηγικό συνεργάτη. Η λίστα των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή έχουν προσεγγιστεί είναι ιδιαίτερα μεγάλη - τελευταία είσοδος σε αυτήν τη λίστα είναι της κινεζική Lenovo, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας υπολογιστών στον κόσμο.

Εξαγορά
Σύμφωνα με άρθρο στην κρατική εφημερίδα «Ημερησία της Κίνας» με τίτλο «Ωριμη η Blackberry για εξαγορά από τη Lenovo», ο επικεφαλής της Γουάνγκ Γουανγκίν δηλώνει «έτοιμος για την επόμενη κίνηση» και τονίζει πως οι «εξαγορές είναι πάντα χρήσιμα εργαλεία για την επέκταση σε νέες αγορές».

Από τη λίστα των... σωτήρων δεν λείπει και ο Μάικ Λαζαρίδης, παιδί Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών, συνιδρυτής της Blackberry, και το μυαλό πίσω από την επιτυχία του τηλεφώνου της (σε ηλικία τεσσάρων ετών έφτιαξε έναν φωνογράφο από... Lego και στα 12 του βραβεύτηκε επειδή κατόρθωσε να διαβάσει όλα τα επιστημονικά συγγράμματα που υπήρχαν στα ράφια της δημόσιας βιβλιοθήκης της πόλης όπου ζούσε). Διετέλεσε συν-διευθύνων σύμβουλος μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 και κατέχει το 23,6% των μετοχών της.

Η ΠΟΡΕΙΑ
Από τα ψηλά στα χαμηλά
  • Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Λαζαρίδη και τον Νταγκ Φρέγκιν το 1984 και το 1999 κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση της σειράς Blackberry.
  • Η επιτυχία ήταν τεράστια, καθώς μέχρι τα τέλη του 2008 η BlackBerry είχε πωλήσει 50 εκατ. συσκευές παγκοσμίως. Εκτοτε, η πορεία της υπήρξε πτωτική, καθώς δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τις εξελίξεις στον χώρο των smartphones.
  • Τον περασμένο Σεπτέμβριο, προχώρησε στην απόλυση 4.500 εργαζομένων ή στο 40% του εργατικού της δυναμικού, μετά το απογοητευτικό ντεμπούτο του νέου της smartphone, Z10.Οι απολύσεις -που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της εταιρείας- έχουν στόχο τη μείωση του κόστους κατά 50%.
  • Οι ζημιές της για το δεύτερο τετράμηνο του 2103 ανήλθαν στα 955 εκατ. δολάρια, ενώ η μετοχή την ημέρα που ανακοινώθηκε το «ναυάγιο» της αγοραπωλησίας έπεσε στα 6,49 δολάρια, το χαμηλότερο της δεκαετίας.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση