GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δύο στους τρεις Έλληνες έχουν οικογενειακό γιατρό το διαδίκτυο

Στο διαδίκτυο καταφεύγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες για την υγεία τους, καθώς τα οικονομικά μέτρα σε συνδυασμό με την ανεργία έχουν ...


Στο διαδίκτυο καταφεύγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες για την υγεία τους, καθώς τα οικονομικά μέτρα σε συνδυασμό με την ανεργία έχουν κάνει την ιατρική περίθαλψη είδος πολυτελείας.

Το γεγονός ότι οι μηχανές αναζήτησης έχουν αναλάβει τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού προκαλεί άγχος τόσο στους Έλληνες όσο και στους υπόλοιπους πολίτες του κόσμου, με αποτέλεσμα να έχει κάνει την εμφάνισή της η ασθένεια "κυβερνοχονδρίαση" από την οποία πάσχουν όλοι όσοι μανιωδώς αναζητούν φανταστικά συμπτώματα στο ίντερνετ πεπεισμένοι ότι είναι ασθενείς, παρότι οι γιατροί τους διαβεβαιώνουν για το αντίθετο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 61,6% των Ελλήνων παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να κάνουν αυτοδιάγνωση, ενώ το 35,2% απάντησε ότι διέγνωσαν μια πάθηση με τη βοήθεια κάποιας τηλεοπτικής εκπομπής.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το 34,2% των ερωτηθέντων από τη χώρα μας ανέφερε ότι εμπιστεύεται διαγνωστικές μεθόδους που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Ειδικοί από όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι όλες αυτές οι πρακτικές μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για τους ανθρώπους, καθώς είναι πολύ πιθανό να μη διαγνωστεί σωστά μια νόσος ή να χαθούν σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό μιας σοβαρότερης ασθένειας.

"Η πρακτική αυτή είναι αρκετά επικίνδυνη" λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας, τονίζοντας πως "ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα συμπτώματά του με βάση τη δική του κρίση, ιδιαίτερα εάν δεν γνωρίζει την πάθηση από την οποία πάσχει.

Απαιτείται διάγνωση μεταξύ των συμπτωμάτων. Έτσι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει εσφαλμένη διάγνωση και ο ασθενής να ακολουθήσει λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή.

Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν απαραίτητα κακή ιδέα οι ασθενείς να κάνουν μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να ενημερωθούν. "Είναι πολύ σημαντικό όμως να διασταυρώνουν τις πληροφορίες αυτές με έναν γιατρό".

Την ίδια ώρα, η μελέτη του τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνει ότι η ανεργία και τα οικονομικά μέτρα έχουν γονατίσει τους Έλληνες, με το 55,7% να παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να αγοράσει φάρμακα και το 28,4% να απαντά ότι αραίωσε τη συχνότητα λήψης κάποιου σκευάσματος με την ελπίδα να διαρκέσει περισσότερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *