GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελάχιστες οι δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα - Στην 3η χειρότερη θέση στην Ευρώπη

Ιδιαίτερα ανησυχητικά για τη χώρα μας είναι στα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Εκπαίδευση και Κατάρτισ...

Ιδιαίτερα ανησυχητικά για τη χώρα μας είναι στα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική μείωση δαπανών, υψηλό ποσοστό σχολικής διαρροής για τους αλλοδαπούς μαθητές (εκτός ΕΕ), αρνητικό ρεκόρ απασχόλησης για τους αποφοίτους και μη προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας από το σχολείο.

Αντίθετα, θετικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τη σχολική διαρροή, καθώς έχει σημειωθεί μείωση που αγγίζει το 11,4% (11η θέση για την Ελλάδα) και είναι λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο των 28 κρατών που διαμορφώνεται στο 12,7%. Με βάση το φύλο τα αγόρια εγκαταλείπουν το σχολείο σε ποσοστό 13,7% και η σχολική εγκατάλειψη για τα κορίτσια ανέρχεται σε 9,1%.

Αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό της εγκατάλειψης για τους αλλοδαπούς μαθητές εκτός χωρών της ΕΕ που φθάνει για τη χώρα μας στο 45,8% ποσοστό που είναι το υψηλότερο ανάμεσα σε 16 χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία. Δηλαδή 1 στους 2 αλλοδαπούς εγκαταλείπουν το σχολείο όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες μαθητές είναι μόλις στο 8,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα με βάση το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο κατατάσσεται στην 11η θέση. Η σχολική εγκατάλειψη μειώθηκε το 2012 συγκριτικά με το 2009 κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες και ο στόχος για το 2020 είναι να διαμορφωθεί το ποσοστό στο 9,7%.

Τέταρτη θέση στις ξένες γλώσσες

Στα θετικά στοιχεία της έκθεσης είναι το γεγονός ότι η χώρα μας είναι 4η ως προς την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Το ποσοστό των νέων που μαθαίνουν δυο ξένες γλώσσες ανέρχεται περίπου στο 95% και είναι αυξημένο συγκριτικά με το 2008. Υψηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα έχουν το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Φιλανδία. Στο άλλο άκρο λιγότερο φιλομαθείς ως προς τις ξένες γλώσσες είναι οι Αυστριακοί, οι Ούγγροι και οι Ιρλανδοί.

Αρνητικό ρεκόρ στο ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων

Μία αρνητική πρωτιά κατέχει η χώρα μας στην Ευρώπη, όσον αφορά τους απόφοιτους που έχουν τουλάχιστον δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Ελλάδα το 2012 το ποσοστό άγγιξε το 42,9%. Για τους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται στο 45,9% και είναι ελαφρά καλύτερο από το 40,5% που έχουν οι γυναίκες. Η μείωση της απασχόλησης μέσα σε τρία μόλις χρόνια φθάνει το 21,8% γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει τόσο χαμηλό ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *