GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Καληνύχτα Ζωή» για τον Νίκο Φώσκολο!

Εφυγε και ο «βασιλιάς της σαπουνόπερας». Σε ηλικία 86 χρόνων, ζώντας τα τελευταία χρόνια τον δικό του... «Αγνωστο πόλεμο» (εξαιτίας αλλεπ...

Εφυγε και ο «βασιλιάς της σαπουνόπερας». Σε ηλικία 86 χρόνων, ζώντας τα τελευταία χρόνια τον δικό του... «Αγνωστο πόλεμο» (εξαιτίας αλλεπάλληλων προβλημάτων υγείας), έφυγε χθες το πρωί από τη ζωή ο Νίκος Φώσκολος.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης που με την πένα του έκανε ολόκληρες γειτονιές να ερημώνουν τα απογεύματα (για τη «Λάμψη», το «Καλημέρα ζωή» και παλαιότερα τον «Αγνωστο πόλεμο» της ΥΕΝΕΔ) τα τελευταία χρόνια ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπος με τα χειρουργεία. Δυστυχώς, την Τετάρτη το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου μία μέρα πριν είχε μπει για νοσηλεία.

Ο Νίκος Φώσκολος μετά το τέλος της περίφημης «Λάμψης» και του «Καλημέρα ζωή» (και τα δύο σίριαλ του ΑΝΤ1), μπήκε σταδιακά σ’ ένα... σκοτεινό τούνελ και απομονώθηκε απ' όλους και όλα. Ο άνθρωπος με την οργιώδη φαντασία που για την εποχή του θεωρήθηκε πρωτοπόρος, υποβαλλόταν σε θεραπευτική αγωγή, γεγονός που τον είχε καταβάλει με αποτέλεσμα να πέσει και η ψυχολογία του.

Οπλισμένος παρ’ όλα αυτά με υπομονή και έχοντας πάντα στο πλευρό του την αγαπημένη του σύζυγο Τόνια, που του έδινε κουράγιο και τον φρόντιζε με αγάπη, ο σκληροτράχηλος και πάντα αγωνιστής Νίκος Φώσκολος προσπαθούσε να βρει ξανά τον παλιό του εαυτό.

«Ολες αυτές οι δυσκολίες με έχουν κάνει νευρικό. Δεν δέχομαι κόσμο! Πέρασα πολλά και είμαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν θέλω να μιλάω ούτε για το παρελθόν ούτε γιατί δεν παίζονται έργα μου τώρα» είχε εξομολογηθεί στην «Εspresso» σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του. «Είναι σπασμένα τα νεύρα μου». Σε ερώτησή μας για το αν έκανε σχέδια για μια νέα σειρά, όταν γίνει καλά, μας είχε απαντήσει: «Οχι! Δεν γράφω τίποτα. Αρκετά. Επί δεκαέξι χρόνια ξύπναγα στις 5.00 η ώρα. Εχω κάνει 6.500 επεισόδια στην τηλεόραση. Ποιος άλλος τα έχει κάνει αυτά;».

Ο Νίκος Φώσκολος παντρεύτηκε τρεις φορές. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε έναν γιο, τον Σπύρο, και από τον δεύτερο μία κόρη, την Ντέλλα.

«Αγνωστος πόλεμος»

Στην τηλεόραση μπήκε δυναμικά τη δεκαετία του ‘70 με τη δραματική σειρά «Αγνωστος πόλεμος», η οποία σημείωνε το απίστευτο ρεκόρ τηλεθέασης 92%. Με πρωταγωνιστές τον Αγγελο Αντωνόπουλο (υποδυόταν τον συνταγματάρχη Βαρτάνη) και την Γκέλυ Μαυροπούλου η σειρά συγκίνησε όλους τους Ελληνες. Μάλιστα κυκλοφορούσε έντονα η φήμη πως κάτοικοι πολλών χωριών που δεν είχαν καλό σήμα έπαιρναν το ΚΤΕΛ και «μετακόμιζαν» σε γειτονικά χωριά την ώρα προβολής του σίριαλ.

Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας συνέχισε το εμπορικό τηλεοπτικό έργο του με τα ιστορικά και κοινωνικά δράματα «Εν τούτω νίκα», «Ρωμανός Διογένης», «Κραυγή των λύκων» κ.ά. Στην τελευταία σειρά πρωταγωνιστούσε η Μαρία Αλιφέρη, που τότε ήταν το πιο λαμπρό αστέρι της ασπρόμαυρης τηλεόρασης.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Φώσκολος στα χρόνια της πρώτης νιότης του εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Ανεξάρτητος Τύπος». Για τις ανάγκες των θρυλικών τηλεοπτικών σειρών του και των ταινιών του στη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία.

Το μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή τον συνεπαίρνει. Την εποχή που κυριαρχούσε το ραδιόφωνο στη χώρα μας έγραψε το ραδιοφωνικό σίριαλ «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου».

Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε κυρίως με τη Φίνος Φιλμ, δημιουργώντας περισσότερες από εβδομήντα θρυλικές ταινίες, όπως τις «Κονσέρτο για πολυβόλα», «Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω», «Λεωφόρος του μίσους», «Αγάπη και αίμα», «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα», «Ορατότης μηδέν», «Κοινωνία ώρα μηδέν», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Εν ονόματι του νόμου», «Οι αδίστακτοι». Για τη δουλειά του στη Φίνος Φιλμ ο αείμνηστος Παντελής Παλιεράκης έχει πει στο βιβλίο του υπογράφοντος με τίτλο «30 χρόνια πίσω από την κάμερα της Φίνος Φιλμ»:

«Ο Νίκος Φώσκολος, αν δεν έβαζε δεκαπέντε πτώματα και δεκαπέντε... φέρετρα στην ταινία του, δεν μπορούσε να τη γυρίσει. Ασε πια το αίμα! Ερρεε σαν νερό... Γι’ αυτό και τον αποκαλούσαμε χιουμοριστικά “μακάβριο σκηνοθέτη”».

Το συνολικό έργο του Νίκου Φώσκολου έχει τιμηθεί με κρατικά βραβεία αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (2007) και την Ιερά Σύνοδο. Αξίζει να πούμε ότι η ταινία του «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου το 1965 για Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Δηλώσεις

«Είναι από τις λίγες στιγμές που έχω δεχτεί τέτοιο βάθος πόνου. Ούτε όταν έχασα τον πατέρα μου, 10 χρονών, δεν ένιωσα έτσι» δήλωσε συντετριμμένος ο Γιώργος Βασιλείου για τον θάνατο του Νίκου Φώσκολου, που ενσάρκωσε τον αστυνόμο Θεοχάρη στη «Λάμψη», ενώ ο Δημήτρης Αρώνης τόνισε ότι «ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος με αρχές, που δεν έκανε συμβιβασμούς σε αυτές».

«Ο Νίκος Φώσκολος στήριξε την τηλεόραση από τότε που ήταν ασπρόμαυρη, έδωσε φοβερά lead in στα δελτία του ΑΝΤ1 και οι σειρές του έχουν παιχτεί στα πέρατα του κόσμου» είπε η καλή του φίλη και συνεργάτιδά του Λόλα Νταϊφά.


- Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή, στις 14.30, στο κοιμητήριο της Ηλιούπολης

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

Η «Λάμψη» που έσπασε όλα τα ρεκόρ με 3.457 επεισόδια

Ηταν 16 Σεπτεμβρίου 1991 όταν η ιδιωτική τηλεόραση άνοιγε νέα σελίδα στις ελληνικές τηλεοπτικές σειρές. Εκείνη την ημέρα εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το πρώτο επεισόδιο της «Λάμψης», το μακροβιότερο καθημερινό σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης σε σενάριο Νίκου Φώσκολου, που ολοκληρώθηκε ύστερα από 14 χρόνια (1991-2005) και συνολικά 3.457 επεισόδια, έχοντας προηγουμένως κατακτήσει μία θέση στο ελληνικό βιβλίο Γκίνες.

Το κοντέρ της τηλεθέασης «χτύπησε» κόκκινο στην πρεμιέρα, αφού έπιασε ποσοστό 62%. Οι τραγικές ιστορίες της οικογένειας του μεγιστάνα Γιάγκου Δράκου συναγωνίστηκαν επάξια εκείνων των Κάρινγκτον της «Δυναστείας», αλλά και των ηρώων της «Σάντα Μπάρμπαρα» και της «Τόλμης και Γοητείας».

Συνολικά γράφτηκαν 150.000 σελίδες διαλόγων για περίπου 190 ιστορίες, συμμετείχαν 1.500 ηθοποιοί, ενώ εργάστηκαν επτά σκηνοθέτες και αμέτρητοι τεχνικοί. Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στις 29 Ιουλίου 2005 και σημείωσε τηλεθέαση 41,4%.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της «Λάμψης» ο ΑΝΤ1 έριξε στη μάχη άλλη μια καθημερινή σειρά με την υπογραφή του σεναριογράφου με τη «μαγική πένα». Το «Καλημέρα Ζωή» μπήκε στα σπίτια των Ελλήνων στις 24 Νοεμβρίου 1993 και για 13 ολόκληρα χρόνια παρακολουθούσαν την οικογένεια Θεοχάρη, η οποία επιβλήθηκε σεναριακά εκείνης του Λεωνίδα Αρχου. Η πλοκή της σειράς ήταν περισσότερο αστυνομική, σε αντίθεση με εκείνη της «Λάμψης». Το δεύτερο τηλεοπτικό «παιδί» του Νίκου Φώσκολου στα 90s έριξε οριστικά τίτλους τέλους στις 31 Μαρτίου 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *