Γράφει ο Χάρης Ε. Ζάχος Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, με τον τίτλο: «ΗΠΕΙΡΟΣ, από ...
Γράφει ο Χάρης Ε. Ζάχος
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, με τον τίτλο: «ΗΠΕΙΡΟΣ, από την απελευθέρωση στο έπος του 40», που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2013 στο θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης. Το σενάριο του έργου έγραψε με μεράκι και σεβασμό στην Ήπειρο και στην ιστορία της ο Χρήστος Α. Τούμπουροςκαι –δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που γράφω- όλοι οι θεατές εκδήλωσαν τον θαυμασμό τους για τις ικανότητες του συγγραφέα και για το εξαίρετο συνθετικό θεατρικό αποτέλεσμα.
Εξαιρετική ήταν η σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Μαραζοπούλου που υλοποίησε στο ακέραιο το όλο νόημα του έργου. Στο πρώτο μέρος με το σχόλιο:
«Οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που τα ονόματά τους δεν μπαίνουν σε βιβλία ιστορίας, αυτοί δημιουργούν την Ιστορία. Αυτοί λοιπόν, με αγώνες και θυσίες λευτέρωσαν την Ήπειρο, και αυτοί με τραγούδι και χορό, ακόμα και στα ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, την κράτησαν ελεύθερη.»
παρουσιάστηκαν θαυμάσιες φωτογραφίες – προσωπογραφίες Ηπειρωτών, που έδειχναν και σχολίαζαν τη ζωή τους, τις εκδηλώσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, το ηπειρώτικο ήθος και την ηπειρώτικη λεβεντιά. Αμέσως ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, ο οποίος με ένα μεστό λόγο παρουσίασε την εκδήλωση και ανέλυσε το ειδικότερο νόημα.
«Φέτος συμπληρώνουμε ακριβώς 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου. Το γεγονός αυτό, εμείς οι Ηπειρώτες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Γι’ αυτό και στην αποψινή μας εκδήλωση περιδιαβαίνουμε τα 100 αυτά χρόνια, που τα συνθέτουν μια ατέλειωτη σειρά αγώνων για δικαιοσύνη, ελευθερία και ανεξαρτησία.
Φίλες και φίλοι
Η ιστορία της Ηπείρου είναι γεμάτη από πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, που απέβλεπαν πάντα στη διάσωση αυτού του έθνους και της πατρικής γης.
Οι Ηπειρώτες δεν γιορτάζουν το πένθος, την καταστροφή, τη θλίψη, μα ούτε και την οδύνη που επισώρευσε ο φασισμός στη χώρα μας. Αυτά είναι αποτελέσματα του πολέμου-όπως και κάθε πολέμου- και της ιδεολογίας που τα δημιουργεί.
Η εκδήλωσή μας αυτή διδάσκει πως η Ήπειρος συνεχώς και αδιάλειπτα βροντοφωνεί ένα ηρωικό ΟΧΙ κατά του φασισμού.Έτσι έγραψαν την εποποιία τους ο ήρωες του 40 και μ’ αυτά τα ιδανικά ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ στον κατακτητή.
Αυτά διδασκόμαστε από το ηρωικό έπος, εκεί στα Ηπειρώτικα βουνά.Αυτά γιορτάζουμε απόψε.
Και τελείωσε. Έναν πόλεμο κάνουμε κατά του φασισμού. Και θα νικήσουμε. Κι όπως είπε ο ποιητής:
Πάντα νικάει το δίκιο!
Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.
Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.
Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα.» Ακολούθησε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε τους θεατές, ευχαρίστησε το Σύλλογο Ηπειρωτών για το έργο που προσφέρει και τόνισε ότι στις δύσκολες αυτές μέρες όλοι πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τους αγωνιστές του 40. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τον φασισμό και έτσι θα θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας. Γι’ αυτό και η προσφορά του Συλλόγου Ηπειρωτών είναι σπουδαία και ως Δήμαρχος ευχαριστώ όλους τους Ηπειρώτες. Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κωνσταντίνος Κωνής, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Δ.Σ. της κορυφαίας απιδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών και του ΠροέδρουΓιώργου Οικονόμου που έχει μεταβεί στην Αλβανία για να συνεορτάσει με τους Ηπειρώτες της άλλης Ηπείρου το Έπος του 40 προσκεκλημένος της Αλβανικής Βουλής και της Ελληνικής πολιτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, χαρακτήρισε το 'Έπος του 40, ως 'Έπος της Ηπείρου και των Ηπειρωτών, που προσέφεραν, άνδρες και γυναίκες τα μέγιστα να αποκρούσουν τον Ιταλό φασίστα κατακτητή, που κατενίκησαν και απελευθέρωσαν με τον Ελληνικό Στρατό την υπόλοιπη Ήπειρο. Αυτό καταδεικνύει μία από τις αρετές της Ηπειρωτικής Ευποιίας, την Φιλοπατρία, γνώρισμα των Ηπειρωτών από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή των Μολοσσών και των Αθαμάνων. Η φιλοπατρία αυτή, παρά την κατάκτηση της χώρας από τον Γερμανικό ναζισμό, συνέχισε το Έπος του 40, με το 'Επος της Εθνικής Αντίστασης. Η Ήπειρος στον αγώνα αυτό προσέφερε στην Ελλάδα πάνω από 2.000 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς για αντίποινα και 78 καμένα μαρτυρικά χωριά και χιλιάδες καταστροφές και κλοπές της γεωργικής παραγωγής του ζωικού πλούτου. Σήμερα έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε τον νέο ναζισμό που έκανε την εμφάνιση του με πολιτικά μορφώματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, που πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. Παράλληλα έχουμε καθήκον να μεγιστοποιήσουμε μία άλλη αξία της ηπειρωτικής ευποιίας, την αλληλεγγύη αλλά και την φιλανθρωπία και να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας, που έχουν πληγεί από την κρίση.Και τέλειωσε –εν μέσω συνεχών χειροκροτημάτων- ότι ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης είναι το καμάρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και το παράδειγμα συλλογικής ηπειρώτικης δουλειάς.
…………..
Το δεύτερο μέρος χωρίζεται σε τέσσερα επιμέρους τμήματα.
Το πρώτο φέρει τον τίτλο «Ανάθεμά σας ‘πιτροπή» και συγκεκριμένα άρχισε με το δημοτικό τραγούδι που έδειχνε τη δυνατή κραυγή πόνου και αγανάκτησης των Ηπειρωτών για την άδικη και απαράδεκτη απόφαση της επιτροπής (1881) με την οποία άφησε το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου στη σκληρή τουρκική τυραννία.
ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΝΩΝ
Σ’ όλο τον κόσμο ξαστεριά, σ’ όλο τον τόπο ήλιος
και στα καημένα Γιάννινα όλο καπνός κι αντάρα.
Είναι τα κλάματα καπνός, το μοιρολόι αντάρα.
Ανάθεμά σας επιτροπή, και τρις ανάθεμά σας,
που βάλατε τα σύνορα στης Πλάκας το γιοφύρι,
και στου Συρράκου το χωριό, στης Άρτας το γιοφύρι.
Κλαίνε οι χώρες τα χωριά κι όλα τα βιλαέτια.
Μετά την αφήγηση ακολούθησε video με σπάνιες φωτογραφίες που συνέθεταν το κλίμα της εποχής.
Η συνέχεια αναφέρονταν στους Βαλκανικούς πολέμους και στην απελευθέρωση της Ηπείρου.
Το τρίτο μέρος αφορούσε τη ζωή των Ηπειρωτών από την απελευθέρωση μέχρι την επίθεση του φασισμού στη χώρας μας.
Και τα δέντρα είπαν: «Μόνα στον όλεθρο
θ’ απομείνουμε εμείς σκλαβωμένα;»
Κ’ οι φωλιές των πουλιών αποκρίθηκαν:
«Όχι μόνα μαζί σας κ’ εμείς»
Και οι δικτατορίες και οι δικτάτορες και οι πειθαρχικοί Ουλαμοί Καλπακίου…
και οι Δικτατορίες και οι ΣΑΤΑΝΑΔΕΣ ….
Όλα στην Ήπειρο…….Και η μνήμη της ελευθερίας παρούσα στοιχειωμένη στη μνήμη του μεγάλου μας αγώνα του 21. Η Σταύρωση στα Ηπειρώτικα Βουνά
Για να έλθει Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Και τελείωσε με το Έπος του 40.
«Χαμένοι τέτοιοι θάνατοι δεν πάνε.
Γιατί μονάχα εκείνοι π’ αγαπάνε
τη ζωή στη μυστική της πρώτη αξία,
μπορούν και να θερίσουνε μονάχοι
της ύπαρξής τους το μεγάλο αστάχυ,
που γέρνει πια, με θείαν αταραξία!».
Παρουσιάστηκαν 35 σπάνιες φωτογραφίες από την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
Συμμετείχαν στην παρουσίαση και στην αφήγηση: Μαρία Τούμπουρου, Έφη Αναστασίου, Μαριάνθη Καραδήμα, Γιώργος Ματσούκας, Αθηνά Κριτσιβέλου, Θωμάς Ντάσιος, Γιώργος Χατζηγιάννης, Μαργαρίτα Μαραζοπούλου, Ελένη Βόμβα και Γιάννης Διαμαντής.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν πρωτοφανής, αφού η αίθουσα είχε γεμίσει μισή ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης.
Την παράσταση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκπρόσωποι όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων Ηλιούπολης, ο Χάρης Γιαννόπουλος εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ, ο κ. Χρήστος Παπακίτσος ως εκπρόσωπος των Ηπειρωτών Περιστερίου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης κ. Κώστας Κωτσαντής, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Κώστας Κωνής με τα μέλη του Δ.Σ. Μαρίνα Τζάκου, Μάνια Βαζούκη, Ελένη Ντάσιου, και την ψυχή της Πανηπειρωτικής κ. Κώστα Μπατσή.
Προσωπικά ήμουν σίγουρος για την επιτυχία, γιατί γνωρίζω πολύ καλά τις ικανότητες του κ. Τούμπουρου, την εργατικότητά του και τη μεθοδικότητά του. Όμως έχω να πω πως 35 χρόνια δάσκαλος παρακολούθησα και οργάνωσα πολλές εκδηλώσεις. Για τούτη, το γράφω και στην αρχή. Πρέπει να προβληθεί σε όλα τα σχολεία, όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά της Ελλάδας. Με τέτοια έργα διατηρούνται και προωθούνται οι αξίες και τα ιδανικά για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι πρόγονοί μας.
Τέλος, παραθέτω δυο σχόλια θεατών. «Πολύ όμορφη εκδήλωση! Με ιστορικά ντοκουμέντα και προικισμένη συγγραφική ικανότητα. Μπράβο στον σύλλογο Ηπειρωτών και σε εσένα Χρήστο!»
Θοδωρής Γεωργόπουλος, καλλιτέχνης - κλαρινίστας. «Πολλοί οι τυχεροί που παρακαλουθήσαμε με κατάνυξη την με αριστοτεχνικό τρόπο προσομοίωση του αδιάλειπτου αγώνα και της ασίγαστης αγωνίας των Ηπειρωτών, από το 1881 μέχρι και το Έπος του '40, για ελευθερία, τιμή και αξιοπρέπεια. Παρακολουθήσαμε ένα έργο Ποίημα, μια σπάνια πνευματική δημιουργία, μια κατάθεση ψυχής, μια επιτομή της ιστορίας των ηρωικών εκείνων χρόνων! Θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα του έργου κ. Χρ. Τούμπουρο, σε όλους τους συντελεστές της άρτιας παρουσίασής του, αλλά και στον δραστήριο και πρωτοποριακό σε ιδέες και πολιτιστική προσφορά Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης. Προσωπικά εκφράζω προς όλους τους συντελεστές της επιτυχίας θερμές ευχαριστίες για τη μέθεξή μου στο ηρωικό πνεύμα εκείνης της εποχής, στο ήθος και το "έθος" των κοντινών μας προγόνων, με τα οποία γαλούχησαν τις νεώτερες γενιές των Ηπειρωτών, τις σημερινές γενιές. Μπράβο !!!»
Χρήστος Παπακίτσος.
Και κάτι τελευταίο. Το γράφω χωρίς την άδεια του κ. Τούμπουρου.
Το επόμενο έργο του αφορά την ξενιτιά στην Ήπειρο.
Εκεί, θα σκούξουμε για τα καλά. Θα ρακουμανήσουμε στο κλάμα…
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, με τον τίτλο: «ΗΠΕΙΡΟΣ, από την απελευθέρωση στο έπος του 40», που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2013 στο θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης. Το σενάριο του έργου έγραψε με μεράκι και σεβασμό στην Ήπειρο και στην ιστορία της ο Χρήστος Α. Τούμπουροςκαι –δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που γράφω- όλοι οι θεατές εκδήλωσαν τον θαυμασμό τους για τις ικανότητες του συγγραφέα και για το εξαίρετο συνθετικό θεατρικό αποτέλεσμα.
Εξαιρετική ήταν η σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Μαραζοπούλου που υλοποίησε στο ακέραιο το όλο νόημα του έργου. Στο πρώτο μέρος με το σχόλιο:
«Οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που τα ονόματά τους δεν μπαίνουν σε βιβλία ιστορίας, αυτοί δημιουργούν την Ιστορία. Αυτοί λοιπόν, με αγώνες και θυσίες λευτέρωσαν την Ήπειρο, και αυτοί με τραγούδι και χορό, ακόμα και στα ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, την κράτησαν ελεύθερη.»
παρουσιάστηκαν θαυμάσιες φωτογραφίες – προσωπογραφίες Ηπειρωτών, που έδειχναν και σχολίαζαν τη ζωή τους, τις εκδηλώσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, το ηπειρώτικο ήθος και την ηπειρώτικη λεβεντιά. Αμέσως ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, ο οποίος με ένα μεστό λόγο παρουσίασε την εκδήλωση και ανέλυσε το ειδικότερο νόημα.
«Φέτος συμπληρώνουμε ακριβώς 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου. Το γεγονός αυτό, εμείς οι Ηπειρώτες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Γι’ αυτό και στην αποψινή μας εκδήλωση περιδιαβαίνουμε τα 100 αυτά χρόνια, που τα συνθέτουν μια ατέλειωτη σειρά αγώνων για δικαιοσύνη, ελευθερία και ανεξαρτησία.
Φίλες και φίλοι
Η ιστορία της Ηπείρου είναι γεμάτη από πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, που απέβλεπαν πάντα στη διάσωση αυτού του έθνους και της πατρικής γης.
Οι Ηπειρώτες δεν γιορτάζουν το πένθος, την καταστροφή, τη θλίψη, μα ούτε και την οδύνη που επισώρευσε ο φασισμός στη χώρα μας. Αυτά είναι αποτελέσματα του πολέμου-όπως και κάθε πολέμου- και της ιδεολογίας που τα δημιουργεί.
Η εκδήλωσή μας αυτή διδάσκει πως η Ήπειρος συνεχώς και αδιάλειπτα βροντοφωνεί ένα ηρωικό ΟΧΙ κατά του φασισμού.Έτσι έγραψαν την εποποιία τους ο ήρωες του 40 και μ’ αυτά τα ιδανικά ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ στον κατακτητή.
Αυτά διδασκόμαστε από το ηρωικό έπος, εκεί στα Ηπειρώτικα βουνά.Αυτά γιορτάζουμε απόψε.
Και τελείωσε. Έναν πόλεμο κάνουμε κατά του φασισμού. Και θα νικήσουμε. Κι όπως είπε ο ποιητής:
Πάντα νικάει το δίκιο!
Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.
Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.
Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα.» Ακολούθησε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε τους θεατές, ευχαρίστησε το Σύλλογο Ηπειρωτών για το έργο που προσφέρει και τόνισε ότι στις δύσκολες αυτές μέρες όλοι πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τους αγωνιστές του 40. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τον φασισμό και έτσι θα θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας. Γι’ αυτό και η προσφορά του Συλλόγου Ηπειρωτών είναι σπουδαία και ως Δήμαρχος ευχαριστώ όλους τους Ηπειρώτες. Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κωνσταντίνος Κωνής, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Δ.Σ. της κορυφαίας απιδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών και του ΠροέδρουΓιώργου Οικονόμου που έχει μεταβεί στην Αλβανία για να συνεορτάσει με τους Ηπειρώτες της άλλης Ηπείρου το Έπος του 40 προσκεκλημένος της Αλβανικής Βουλής και της Ελληνικής πολιτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, χαρακτήρισε το 'Έπος του 40, ως 'Έπος της Ηπείρου και των Ηπειρωτών, που προσέφεραν, άνδρες και γυναίκες τα μέγιστα να αποκρούσουν τον Ιταλό φασίστα κατακτητή, που κατενίκησαν και απελευθέρωσαν με τον Ελληνικό Στρατό την υπόλοιπη Ήπειρο. Αυτό καταδεικνύει μία από τις αρετές της Ηπειρωτικής Ευποιίας, την Φιλοπατρία, γνώρισμα των Ηπειρωτών από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή των Μολοσσών και των Αθαμάνων. Η φιλοπατρία αυτή, παρά την κατάκτηση της χώρας από τον Γερμανικό ναζισμό, συνέχισε το Έπος του 40, με το 'Επος της Εθνικής Αντίστασης. Η Ήπειρος στον αγώνα αυτό προσέφερε στην Ελλάδα πάνω από 2.000 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς για αντίποινα και 78 καμένα μαρτυρικά χωριά και χιλιάδες καταστροφές και κλοπές της γεωργικής παραγωγής του ζωικού πλούτου. Σήμερα έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε τον νέο ναζισμό που έκανε την εμφάνιση του με πολιτικά μορφώματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, που πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. Παράλληλα έχουμε καθήκον να μεγιστοποιήσουμε μία άλλη αξία της ηπειρωτικής ευποιίας, την αλληλεγγύη αλλά και την φιλανθρωπία και να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας, που έχουν πληγεί από την κρίση.Και τέλειωσε –εν μέσω συνεχών χειροκροτημάτων- ότι ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης είναι το καμάρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και το παράδειγμα συλλογικής ηπειρώτικης δουλειάς.
…………..
Το δεύτερο μέρος χωρίζεται σε τέσσερα επιμέρους τμήματα.
Το πρώτο φέρει τον τίτλο «Ανάθεμά σας ‘πιτροπή» και συγκεκριμένα άρχισε με το δημοτικό τραγούδι που έδειχνε τη δυνατή κραυγή πόνου και αγανάκτησης των Ηπειρωτών για την άδικη και απαράδεκτη απόφαση της επιτροπής (1881) με την οποία άφησε το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου στη σκληρή τουρκική τυραννία.
ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΝΩΝ
Σ’ όλο τον κόσμο ξαστεριά, σ’ όλο τον τόπο ήλιος
και στα καημένα Γιάννινα όλο καπνός κι αντάρα.
Είναι τα κλάματα καπνός, το μοιρολόι αντάρα.
Ανάθεμά σας επιτροπή, και τρις ανάθεμά σας,
που βάλατε τα σύνορα στης Πλάκας το γιοφύρι,
και στου Συρράκου το χωριό, στης Άρτας το γιοφύρι.
Κλαίνε οι χώρες τα χωριά κι όλα τα βιλαέτια.
Μετά την αφήγηση ακολούθησε video με σπάνιες φωτογραφίες που συνέθεταν το κλίμα της εποχής.
Η συνέχεια αναφέρονταν στους Βαλκανικούς πολέμους και στην απελευθέρωση της Ηπείρου.
Το τρίτο μέρος αφορούσε τη ζωή των Ηπειρωτών από την απελευθέρωση μέχρι την επίθεση του φασισμού στη χώρας μας.
Και τα δέντρα είπαν: «Μόνα στον όλεθρο
θ’ απομείνουμε εμείς σκλαβωμένα;»
Κ’ οι φωλιές των πουλιών αποκρίθηκαν:
«Όχι μόνα μαζί σας κ’ εμείς»
Και οι δικτατορίες και οι δικτάτορες και οι πειθαρχικοί Ουλαμοί Καλπακίου…
και οι Δικτατορίες και οι ΣΑΤΑΝΑΔΕΣ ….
Όλα στην Ήπειρο…….Και η μνήμη της ελευθερίας παρούσα στοιχειωμένη στη μνήμη του μεγάλου μας αγώνα του 21. Η Σταύρωση στα Ηπειρώτικα Βουνά
Για να έλθει Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Και τελείωσε με το Έπος του 40.
«Χαμένοι τέτοιοι θάνατοι δεν πάνε.
Γιατί μονάχα εκείνοι π’ αγαπάνε
τη ζωή στη μυστική της πρώτη αξία,
μπορούν και να θερίσουνε μονάχοι
της ύπαρξής τους το μεγάλο αστάχυ,
που γέρνει πια, με θείαν αταραξία!».
Παρουσιάστηκαν 35 σπάνιες φωτογραφίες από την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
Συμμετείχαν στην παρουσίαση και στην αφήγηση: Μαρία Τούμπουρου, Έφη Αναστασίου, Μαριάνθη Καραδήμα, Γιώργος Ματσούκας, Αθηνά Κριτσιβέλου, Θωμάς Ντάσιος, Γιώργος Χατζηγιάννης, Μαργαρίτα Μαραζοπούλου, Ελένη Βόμβα και Γιάννης Διαμαντής.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν πρωτοφανής, αφού η αίθουσα είχε γεμίσει μισή ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης.
Την παράσταση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκπρόσωποι όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων Ηλιούπολης, ο Χάρης Γιαννόπουλος εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ, ο κ. Χρήστος Παπακίτσος ως εκπρόσωπος των Ηπειρωτών Περιστερίου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης κ. Κώστας Κωτσαντής, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Κώστας Κωνής με τα μέλη του Δ.Σ. Μαρίνα Τζάκου, Μάνια Βαζούκη, Ελένη Ντάσιου, και την ψυχή της Πανηπειρωτικής κ. Κώστα Μπατσή.
Προσωπικά ήμουν σίγουρος για την επιτυχία, γιατί γνωρίζω πολύ καλά τις ικανότητες του κ. Τούμπουρου, την εργατικότητά του και τη μεθοδικότητά του. Όμως έχω να πω πως 35 χρόνια δάσκαλος παρακολούθησα και οργάνωσα πολλές εκδηλώσεις. Για τούτη, το γράφω και στην αρχή. Πρέπει να προβληθεί σε όλα τα σχολεία, όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά της Ελλάδας. Με τέτοια έργα διατηρούνται και προωθούνται οι αξίες και τα ιδανικά για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι πρόγονοί μας.
Τέλος, παραθέτω δυο σχόλια θεατών. «Πολύ όμορφη εκδήλωση! Με ιστορικά ντοκουμέντα και προικισμένη συγγραφική ικανότητα. Μπράβο στον σύλλογο Ηπειρωτών και σε εσένα Χρήστο!»
Θοδωρής Γεωργόπουλος, καλλιτέχνης - κλαρινίστας. «Πολλοί οι τυχεροί που παρακαλουθήσαμε με κατάνυξη την με αριστοτεχνικό τρόπο προσομοίωση του αδιάλειπτου αγώνα και της ασίγαστης αγωνίας των Ηπειρωτών, από το 1881 μέχρι και το Έπος του '40, για ελευθερία, τιμή και αξιοπρέπεια. Παρακολουθήσαμε ένα έργο Ποίημα, μια σπάνια πνευματική δημιουργία, μια κατάθεση ψυχής, μια επιτομή της ιστορίας των ηρωικών εκείνων χρόνων! Θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα του έργου κ. Χρ. Τούμπουρο, σε όλους τους συντελεστές της άρτιας παρουσίασής του, αλλά και στον δραστήριο και πρωτοποριακό σε ιδέες και πολιτιστική προσφορά Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης. Προσωπικά εκφράζω προς όλους τους συντελεστές της επιτυχίας θερμές ευχαριστίες για τη μέθεξή μου στο ηρωικό πνεύμα εκείνης της εποχής, στο ήθος και το "έθος" των κοντινών μας προγόνων, με τα οποία γαλούχησαν τις νεώτερες γενιές των Ηπειρωτών, τις σημερινές γενιές. Μπράβο !!!»
Χρήστος Παπακίτσος.
Και κάτι τελευταίο. Το γράφω χωρίς την άδεια του κ. Τούμπουρου.
Το επόμενο έργο του αφορά την ξενιτιά στην Ήπειρο.
Εκεί, θα σκούξουμε για τα καλά. Θα ρακουμανήσουμε στο κλάμα…
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση