GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

15 συμβουλές για τις κάρτες μνήμης. Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

Ένας από τους πιο τρομερούς εφιάλτες ενός φωτογράφου είναι να χαλάσει η κάρτα μνήμης του και να χάσει το υλικό που είχε μέσα. Για ένα επα...

Ένας από τους πιο τρομερούς εφιάλτες ενός φωτογράφου είναι να χαλάσει η κάρτα μνήμης του και να χάσει το υλικό που είχε μέσα.
Για ένα επαγγελματία φωτογράφο μία τέτοια κατάσταση είναι καταστροφική για ευνόητους λόγους.

Αλλά και για ένα ένα ερασιτέχνη είναι μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Φανταστείτε να έχετε κάνει ένα ταξίδι στην Ισλανδία ή την Αφρική (δύο από τους πιο μαγευτικούς φωτογραφικούς προορισμούς) και όταν γυρίσετε στο σπίτι να ανακαλύψετε ότι η κάρτα μνήμης σας έχει "χτυπήσει" και έχετε χάσει όλες σας τις φωτογραφίες και τα video. Τραγικό έτσι;

Βέβαια όσες προφυλάξεις και να πάρουμε, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100% ότι μία κάρτα μνήμης δεν θα μας προδώσει. Μπορούμε όμως κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα μειώσουν τις πιθανότητες να πάθουμε τη "ζημιά".

1. Αγοράστε επώνυμες κάρτες μνήμης και πάντα από κάποιο φωτογραφικό κατάστημα (φυσικό ή ηλεκτρονικό). Κάρτες μνήμης των Sansidk, Lexar, Transcend, Sony, Toshiba, Kingston και όχι κάρτες μνήμης άγνωστων κατασκευαστών από το ebay. Βέβαια έχει αποδειχτεί ότι κυκλοφορούν και "μαϊμού" κάρτες γνωστών εταιρειών, που είναι φτυστές οι original, ειδικά στο ebay, οπότε καλό είναι να προσέχετε πολύ τις αγορές σας και όταν βλέπετε μία πολύ χαμηλή τιμή (σε σχέση με την τιμή που ισχύει στην αγορά) να είστε επιφυλακτικοί.

2. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης της μηχανής σας και φροντίστε η κάρτα μνήμης που θα αγοράσετε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που απαιτούνται. Για παράδειγμα για εγγραφή Full HD video χρειάζεστε κάρτα μνήμης υψηλής ταχύτητας, class 10 και πάνω, αλλιώς τζάμπα θα πάνε οι εγγραφές video που θα κάνετε.

3. Καλό είναι να μην γεμίζετε τελείως τις κάρτες μνήμης σας. Αν για παράδειγμα η κάρτα μνήμης σας χωράει ακόμα 10-15 φωτογραφίες καλό είναι να βάλετε μία άδεια και να μην την ζορίσετε.

4. Απενεργοποιήστε την μηχανή σας πριν αφαιρέσετε την κάρτα μνήμης. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε πρόβλημα αν αλλάξετε κάρτα μνήμης με τη μηχανή ενεργοποιημένη, δεν χρειάζεται να το ριψοκινδυνέψετε.

5. Μην αφαιρείτε ποτέ την κάρτα μνήμης αν το λαμπάκι της υποδοχής της αναβοσβήνει ή μένει σταθερά αναμμένο. Σε μία τέτοια περίπτωση σημαίνει ότι η μηχανή ακόμα γράφει την τελευταία εικόνα που δημιουργήσατε στην κάρτα μνήμης και εκτός από την περίπτωση να χάσετε την τελευταία φωτογραφία, κανείς δεν αποκλείει την περίπτωση να δημιουργήσετε μεγαλύτερα προβλήματα.

6. Αποθηκεύετε τις κάρτες μνήμης σας πάντα σε θήκες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλαστική θήκη που είχε η κάρτα μνήμης στη συσκευασία της ή να αγοράσετε κάποια από τις ειδικές θήκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

7. Βρείτε ένα σύστημα για να ξέρετε ποιες κάρτες σας είναι γεμάτες και ποιες όχι. Για παράδειγμα τις κάρτες που γεμίζουν μπορείτε να τις βάζετε πάντα σε μία συγκεκριμένη θήκη της τσάντας σας και τις άδειες σε μία άλλη θήκη. Μάλιστα μπορείτε να έχετε αυτοκόλλητα πάνω στις θήκες που να σας υπενθυμίζουν σε ποια θήκη πάει τι.

8. Φροντίστε η μπαταρία της μηχανής σας να μην εξαντληθεί την ώρα που φωτογραφίζετε. Λίγο πριν εξαντληθεί η μπαταρία της μηχανής σας, αντικαταστήστε την με μία γεμάτη. Στη περίπτωση που κατά την εγγραφή μίας φωτογραφίας από τη μηχανή στην κάρτα μνήμης, απενεργοποιηθεί η μηχανή, κινδυνεύετε εκτός από το να χάσετε την συγκεκριμένη φωτογραφία, να δημιουργήσετε πρόβλημα στη κάρτα μνήμης.

9. Σβήστε το υλικό από την κάρτα μνήμης σας, μόνο όταν έχετε μεταφέρει όλο το υλικό σας στον Η/Υ σας και έχετε κάνει και το απαραίτητο back-up σε ένα δεύτερο σκληρό ή σε DVD.

10. Για να σβήσετε το υλικό από την κάρτα μνήμης σας χρησιμοποιήστε την εντολή του Menu "Διαμόρφωση" (Format) και όχι την εντολή "Διαγραφή όλων" (Delete all).

11. Προσέχετε πάρα πολύ κατά την τοποθέτηση της κάρτας μνήμης στη μηχανή ή στον αναγνώστη καρτών μνήμης που μπορεί να έχετε. Αν η κάρτα μνήμης δεν μπαίνει εύκολα, τότε το πιο πιθανό είναι να την έχετε βάλει λάθος ή να έχει υποστεί κάποια ζημιά. Ειδικά για τις Compact Flash βεβαιωθείτε ότι όλα τα Pin της υποδοχής της μηχανής ή του αναγνώστη είναι OK και δεν υπάρχει κανένα στραβωμένο pin. Στην περίπτωση που δείτε κάποιο pin στραβωμένο μην επιχειρήσετε τίποτα μόνοι σας. Απευθυνθείτε σε κάποιο service φωτογραφικού εξοπλισμού. Επίσης αν δείτε ότι η Compact Flash έχει κάποια γρατζουνιά ή έχει τρυπήσει σε σημείο κοντά στις κανονικές υποδοχές που έχει, μην την χρησιμοποιήσετε γιατί μπορείς να κάνετε ζημιά στη μηχανή σας.

12. Αποφεύγετε να βάζετε το κινητό σας τηλέφωνο κοντά στις κάρτες μνήμης σας. Αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα δεν χρειάζεται να το ριψοκινδυνέψετε. Επίσης κατά καιρούς πολλοί λένε ότι είναι καλό να μην αφήνετε τις κάρτες μνήμης σας να περνάνε μέσα από το ειδικό μηχάνημα στον έλεγχο των αεροδρομίων. Αν και προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα, μπορείτε να το αποφεύγετε.

13. Όταν λείπετε εκτός βάσης για πολλές ημέρες, σε κάποιο μακρινό ταξίδι, βρείτε ένα τρόπο να αποθηκεύετε καθημερινά τις φωτογραφίες σας, σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο εκτός της κάρτας μνήμης σας. Μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα μικρό laptop με μεγάλο σκληρό δίσκο, να επισκεφτείτε ένα τοπικό internet-cafe και να τις αποθηκεύσετε σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο που θα έχετε μαζί σας ή σε DVD, ή να τις ανεβάσετε σε κάποια υπηρεσία cloud. Ειδικά οι νέες φωτογραφικές μηχανές με συνδεσιμότητα WiFi είναι ιδανικές για κάτι τέτοιο.

14. Αν μπορείτε, ανά δύο με τρία χρόνια, αλλάζετε τις κάρτες μνήμης σας με καινούργιες. Το συγκεκριμένο tip το έμαθα από φωτορεπόρτερ μεγάλου φωτογραφικού πρακτορείου στο εξωτερικό και φυσικά μιλάμε για κάρτες μνήμης που χρησιμοποιούνται πάρα πολύ. Πολλοί φωτογράφοι με μεγάλο όγκο δουλειάς (εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες το χρόνο) προχωρούν στην παραπάνω πρακτική για να είναι πιο σίγουροι για τις κάρτες μνήμης που χρησιμοποιούν (το ίδιο κάνουν και με τους σκληρούς δίσκους που χρησιμοποιούν). Προσωπικά δεν ακολουθώ την συγκεκριμένη τακτική, κυρίως λόγω του οικονομικού θέματος που δημιουργείται.

15. Τέλος, στην περίπτωση που κάποια κάρτα μνήμης βγάλει πρόβλημα, μην την ξανά-χρησιμοποιήσετε. Μία κάρτα μνήμης που έχει βγάλει μία φορά πρόβλημα είναι αναξιόπιστη και δεν αξίζει να χάσετε και άλλες φωτογραφίες.

Επίσης στην περίπτωση που κάποια κάποια κάρτα μνήμης "χτυπήσει" ή την διαγράψετε κατά λάθος, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα ειδικά προγράμματα ανάκτησης φωτογραφιών και video που υπάρχουν και τα οποία δίνονται συνήθως στο πακέτο των καρτών μνήμης υψηλών προδιαγραφών, όπως οι ακριβές σειρές των Sandisk και Lexar. Ειδικά αν διαγράψετε κατά λάθος την κάρτα σας, αποφύγετε πάση θυσία να την χρησιμοποιήσετε μέχρι να προσπαθήσετε να ανακτήσετε το υλικό που έχετε χάσει. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο πρόγραμμα ανάκτησης υλικού απευθυνθείτε σε κάποιο service φωτογραφικού εξοπλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *