GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα ευρήματα στην Μακεδονία, αποκαλύπτουν τα μυστικά της αρχαίας ελληνικής αποικίας

Ομάδα 50 φοιτητών σε συνεργασία με αρχαιολόγους ανακάλυψαν νέα ερείπια στο χώρο της αρχαίας Αργίλου στις ακτές της Μακεδονίας. Οπως ...


Ομάδα 50 φοιτητών σε συνεργασία με αρχαιολόγους ανακάλυψαν νέα ερείπια στο χώρο της αρχαίας Αργίλου στις ακτές της Μακεδονίας. Οπως αναφέρουντα νέα αυτά ευρήματα θα βοηθήσουν..
στην διαλεύκανση της ανάπτυξης και της οικονομίας μίας από τα αρχαιότερες ελληνικές αποικίες.

Ανάμεσα στα νέα ευρήματα ήταν μια μεγάλη στοά που αποτελούνταν από τουλάχιστον επτά δωμάτια. Οπως αναφέρουν ο Ζίζης Μπόνιας, της 18ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα και ο Ζακ Περό του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ: «Το κτίριο είναι καλοδιατηρημένο και τα πέντε από τα δωμάτια έχουν εν μέρει ανασκαφεί. Το κτίριο πιθανόν να χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. Αιώνα.»

Η στοά είναι μόνο το ένα από τα καλοδιατηρημένα ευρήματα στο χώρο, που σύμφωνα με την παράδοση, αποίκισαν οι Ελληνες κατά τον 7ο αιώνα , γύρω στο 655/654 π.Χ. , καθιστώντας την αρχαία Αργιλο την αρχαιότερη ελληνική αποικία στη θρακική ακτή.

Τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του Στρυμόνα ποταμού, η αρχαία πόλη βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο, γνωστό ως Παλαιόκαστρο . Η περιοχή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Πέτριτζετ το 1883 με αναφορά τα γραπτά του Ηρόδοτου , ο οποίος έγραψε ότι οι Πέρσες επιτέθηκαν στην Αργιλο μετά τη διέλευση του ποταμού Στρυμόνα στο δρόμο τους για να κατακτήσουν την Αθήνα. Οι πρώτες περιορισμένες ανασκαφές έγιναν από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία στη δεκαετία του '70 , αποκαλύπτοντας πολλούς τάφους της αρχαίας πόλης, ωστόσο η πρώτη σοβαρή συστηματική έρευνα δεν είχε ξεκινήσει πριν το 1992 από μια Ελληνοκαναδική ομάδα.

Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ήδη ένα σημαντικό αριθμό αρχιτεκτονικών δομών, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου δρόμου, φάρδους 5 μέτρων που οδηγεί σε ένα αρχαίο λιμάνι. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους μερικά από αυτά τα κτίρια είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα, με τοίχους έως 4 μέτρα ύψος. Οπως αναφέρουν: «Αυτή η κατάσταση διατήρησής τους μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν και , ως εκ τούτου , μας δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε ρεαλιστικές αναπαραστάσεις της αρχικής κατάστασης τους»

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *