GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

1η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιο...


Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει... τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.

Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής. Η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία, έχουν βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι. Έχουμε, λοιπόν, όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, με τα προγράμματα και τις δομές που αναπτύσσει, προσπαθεί βασισμένη στην εθελοντική προσφορά να βοηθήσει όσο μπορεί στην κατεύθυνση αυτή. Το Κόκκινο Κουμπί, το πρόγραμμα του Εθελοντή Γείτονα, η Πανελλήνια Τράπεζα Αίματος για την Τρίτη Ηλικία, η Στήριξη μέσω των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας, η Νομική μας Υπηρεσία, το πρόγραμμα SILVER ALERT, η Γραμμή SOS 1065 για καταγγελίες κακομεταχείρισης και κακοποίησης ηλικιωμένων, το Επισιτιστικό μας πρόγραμμα, είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που προσπαθούν να παρέχουν στους ηλικιωμένους το αίσθημα ασφάλειας, κοινωνικοποίησης και αξιοπρέπειας που πρέπει να έχει κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Το πρόγραμμα Υπολόγισε σε μένα, βοήθησε φέτος τους ηλικιωμένους που δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των υπηρεσιών ενός λογιστή, να συμπληρώσουν και να αποστείλουν δωρεάν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αυτά με τις μικρές μας δυνάμεις μπορούμε να προσφέρουμε, με τη βοήθεια των Εθελοντών και των Συνεργατών μας.

Κάθε φορά που η ζωή ενός ηλικιωμένου κινδυνεύει η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ μέσω της υπηρεσίας Τηλεειδοποίηση – «Κόκκινο Κουμπί», ειδοποιείται και στέλνει άμεσα την αναγκαία βοήθεια, ενώ βρίσκεται στο πλευρό τους ανά πάσα στιγμή της ημέρας, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη και άλλες πρακτικές υπηρεσίες (πχ υπενθύμιση φαρμάκων κτλ). Στόχος μας είναι όλοι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα να αποκτήσουν το κόκκινο κουμπί, ώστε να νιώθουν ασφάλεια και προστασία 24 ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου.

Κάθε φορά που ένας ηλικιωμένος με άνοια χάνεται, η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ με το SILVER ALERT, κινητοποιεί την κοινωνία για την ανεύρεσή του. Οι κρατικές αρχές, οι έτσι κι αλλιώς εθελοντικές Ομάδες Διάσωσης, οι εθελοντές αναζήτησης του SILVER ALERT, κινητοποιούνται άμεσα για τον εντοπισμό του και την αποφυγή κινδύνων για την υγεία και τη σωματική του ακεραιότητα.

Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, όπου οι ηλικιωμένων με τις κουτσουρεμένες συντάξεις αγωνιούν ακόμα και για το καθημερινό τους φαγητό, η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ με το Επισιτιστικό πρόγραμμα, έρχεται αρωγός σε εκείνους που… μας ανέθρεψαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *