GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παζάρι για "διπλή" δόση το Μάιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι μπαίνει στο τραπέζι

Βόμβα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει η χώρα και τη δόση του β΄...


Βόμβα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει η χώρα και τη δόση του β΄ τριμήνου των 3,2 δισ. από την ευρωζώνη, χωρίς εκ νέου αξιολόγηση από την τρόικα τον Ιούνιο.

Αυτή η διαπραγμάτευση φαίνεται να ανοίγει λίγες μέρες πριν από το Eurogroup της 13ης Μαΐου, που θα εγκρίνει και τη χορήγηση των 4,2 από τα 6 δισ. ευρώ της δόσεως του α΄ τριμήνου της χρονιάς (το υπόλοιπο 1,8 δισ. το δίνει το ΔΝΤ).

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου τόνιζε πριν από λίγο πως δεν υπάρχει ακόμα τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά, ούτε έχει γίνει συζήτηση με την τρόικα, αλλά άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το ζήτημα αυτό το προσεχές διάστημα, με την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη σε όλα για να μπορεί να καλύψει τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται έως τότε.

Όπως μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr το υπουργείο Οικονομικών πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς λήγουν ομόλογα 5,6 δισ. ευρώ στις 20 Μαΐου και πρέπει πάση θυσία να εκταμιευθούν τα χρήματα για να πληρωθούν, αλλά παράλληλα πρέπει και να κρατηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε υψηλά επίπεδα.

Έτσι πρώτος στόχος είναι να εξασφαλιστεί η εκταμίευση από την Ε.Ε. των 4,2 δισ. ευρώ στις 13 Μαΐου, που είναι η δόση του α΄ τριμήνου, και αν είναι δυνατόν η παράλληλη έγκριση της διάθεσης ακόμη 3 δισ. ευρώ, που αποτελούν τη δόση του β΄ τριμήνου.

Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά σε περίπτωση που το ΥΠΟΙΚ κατορθώσει να πείσει την τριμερή, τότε θα εξασφαλίσει όχι μόνο την πληρωμή των ομολόγων, αλλά και τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας στα επίπεδα των 2,5-3 δισ. ευρώ.

Εάν πάντως η Ελλάδα δεν καταφέρει να πάρει και τη δόση του β΄ τριμήνου, έχει επεξεργαστεί και άλλο σχέδιο, το οποίο προβλέπει την έκτακτη έκδοση μηνιαίων εντόκων γραμματίωνκαι έτσι το ποσό που μελετάται για να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δεν ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Όμως, για να γίνει αυτό πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *